Acest articol a pornit de la intrebarea:
Cum aflu daca am transmis o idee corect (de la cealalta persoana) cu care comunic?
Cred ca o parte din raspuns este inclus deja in intrebare – “de la cealalta persoana”. Acest pas fiind deja clarificat, acum ramane de vazut doar CUM.
Cu siguranta ca sunt multe modalitati, insa, voi preciza aici doua:
- Daca este vorba despre o actiune destul de rapida ce trebuie sa urmeze dupa transmiterea mesajului, se poate evalua claritatea transmiterii mesajului in cauza chiar prin OBSERVAREA ACTIUNII. Daca i-ai spus unui om sa o ia prima la stanga si vezi ca face prima la dreapta, e clar ca ceva nu a fost transmis cum trebuie.
- Daca este un caz in care nu se poate observa asa de usor actiunea in sine sau nici nu este vorba despre vreo actiune externa, atunci se poate apela la INTREBARI CLARIFICATOARE. Prin acestea, cel care a primit mesajul, poate ori sa fie incurajat sa il reproduca, ori sa raspunda la niste intrebari specifice legate de anumite detalii din mesaj.
Este posibil, cu cat e cazul unui mesaj mai complex, sa fie nevoie de imbinarea celor doua alternative.
O bariera care mai sta in calea perceperii corecte si complete a unui mesaj la receptor, asa cum el este la emitator, este si faptul ca receptorul poate sa nu fie pregatit sa accepte provocarea respectiva, sfatul respectiv etc. Acest lucru se poate intampla din lipsa de incredere in sine, lipsa de informatii ce au legatura cu specificul mesajului, frici etc.
In aceste cazuri e bine sa nu insistam la clarificarea mesajului, ci la identificarea si aducerea in prim plan a nevoii de dezvoltare a persoanei care primeste mesajul si sa vedem cum putem sa sustinem persoana in cauza.
Acestea sunt doar cateva idei, insa, cu siguranta mai sunt multe metode pentru a ne asigura de o comunicare cat mai clara.
Tu cu ce metode ai avut succes in diverse situatii din viata ta? :)
5 răspunsuri
Zici ca sunt situatii cand receptorul „poate sa nu fie pregatit sa accepte provocarea respectiva, sfatul respectiv etc. Acest lucru se poate intampla din lipsa de incredere in sine, lipsa de informatii ce au legatura cu specificul mesajului, frici etc.”
Cum sustii o persoana care se afla intr-o astfel de situatie? Lasand-o in zona de comfort ajutand-o doar sa aiba incredere in ea si sa depaseasca frici si sperand ca in viitor va putea accepta provocarea…sau il sustii in Prezent in provocare chiar daca ea nu o cere pentru ca nu are incredere si ii e frica???
Depinde de la caz la caz. Si depinde atat de persoana respectiva (daca simt ca vrea, dar nu cere ajutorul de teama, cateodata sustin putin mai mult) (daca simt ca acea persoana nici macar nu vrea, atunci nu sustin mai mult decat e cazul), cat si de mine (cateodata poate imi dau seama ca e ceva ce nici eu nu fac in viata mea si ca nu sunt pregatit sa ajut pe altcineva). Si astea sunt doar trei exemple. Am trecut de nenumarate ori prin ambele scenarii prezentate de tine si nu am o reteta. Personal, fac cum simt de la situatia la situatie, de la persoana la persoana…asa cum este si in Situational Leadership ;)
Tu cum faci?
PS: Cred ca o completare ce se potriveste este si – http://www.prwave.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=17112&Itemid=55
Problema cu care ma lovesc in comunicarea ideii corect este interpretarea celeilalte persoane a ideii mele. Cu alte cuvinte, mesajul ajunge distorsionat. Sau persoana respectiva nu e pregatita sa asculte ceea ce spun. De ex, seful meu (grec) pur si simplu nu poate sa comunice. Informatia pe care el o transmite ajunge la mine, dar cand raspund, pur si simplu nu aude. Reactia initiala ar fi fost sa ridic tonul (asa cum faceam cu sora-mea de exemplu) insa realizand in timp din experientele mele ca nu e o solutie, astept sa treaca ceva timp, repet mesajul, iar astept si apoi vin cu argumente pentru a sustine ideea mea. Din fericire, in timp, logica si argumentele par a avea succes! :)
Multumim frumos ca ai impartasit cu noi aceasta situatie si ce ai invatat din ea, si cum te-ai adaptat. Succese in continuare :)