5

Cum comunicam?

Acest articol a pornit de la intrebarea:
Cum aflu daca am transmis o idee corect (de la cealalta persoana) cu care comunic?

Cred ca o parte din raspuns este inclus deja in intrebare – “de la cealalta persoana”. Acest pas fiind deja clarificat, acum ramane de vazut doar CUM.

Cu siguranta ca sunt multe modalitati, insa, voi preciza aici doua:

  1. Daca este vorba despre o actiune destul de rapida ce trebuie sa urmeze dupa transmiterea mesajului, se poate evalua claritatea transmiterii mesajului in cauza chiar prin OBSERVAREA ACTIUNII. Daca i-ai spus unui om sa o ia prima la stanga si vezi ca face prima la dreapta, e clar ca ceva nu a fost transmis cum trebuie.
  2. Daca este un caz in care nu se poate observa asa de usor actiunea in sine sau nici nu este vorba despre vreo actiune externa, atunci se poate apela la INTREBARI CLARIFICATOARE. Prin acestea, cel care a primit mesajul, poate ori sa fie incurajat sa il reproduca, ori sa raspunda la niste intrebari specifice legate de anumite detalii din mesaj.

Este posibil, cu cat e cazul unui mesaj mai complex, sa fie nevoie de imbinarea celor doua alternative.

O bariera care mai sta in calea perceperii corecte si complete a unui mesaj la receptor, asa cum el este la emitator, este si faptul ca receptorul poate sa nu fie pregatit sa accepte provocarea respectiva, sfatul respectiv etc. Acest lucru se poate intampla din lipsa de incredere in sine, lipsa de informatii ce au legatura cu specificul mesajului, frici etc.

In aceste cazuri e bine sa nu insistam la clarificarea mesajului, ci la identificarea si aducerea in prim plan a nevoii de dezvoltare a persoanei care primeste mesajul si sa vedem cum putem sa sustinem persoana in cauza.

Acestea sunt doar cateva idei, insa, cu siguranta mai sunt multe metode pentru a ne asigura de o comunicare cat mai clara.

Tu cu ce metode ai avut succes in diverse situatii din viata ta? :)

Click Here to Leave a Comment Below 5 comments