Acasa » Cum construim recomandari eficiente (I)

Cum construim recomandari eficiente (I)

Exista o legatura intre business networking si o recomandare calificata?!

Tendinta actuala la nivel international este ca aproximativ 79% din contractele de business sa fie incheiate pe baza unui businees networking profesionist care a generat recomandari eficiente. In Romania cifrele sunt mult mai mici, aprope 40% din afaceri sunt finalizate conform unei recomandari „calificate”.

Personal nu am fost foarte incantata cand am aflat de aceasta cifra destul de graitoare si reprezentativa pentru Romania, dar am facut imediat conexiunea cu multitudinea de evenimente la care am participat, cu mormanul de carti de vizita stranse, parasite pe sertarul unui dulap si pe care nu am fost capabila sa le fructific.

Din propria experienta stiu cat de important este sa cunosti oameni din cat mai multe domenii, in care sa ai incredere, carora la un moment dat sa te poti adresa fie pentru a afla raspunsuri specifice in diverse domenii, fie pentru a beneficia de servicii sau produse de calitate.

In cadrul unui eveniment organizat de Institutul European de Business Networking, s-a discutat despre ce inseamna o recomandare profesionista, cu adevarat eficienta, pe care la un moment dat sa o pot fructifica.

O recomandare calificata

Conform IEBN, o recomandare calificata urmareste cativa pasi specifici:

  1. relationarea
  2. identificarea
  3. strategia
  4. executarea
  5. evaluarea

Pentru a intelege mai bine aceste concepte, iti voi povesti urmatoarea situatie din viata mea.

Eram in cautarea unui hair-stylist care sa ma ajute sa identific coafura potrivita cu personalitatea mea, cu textura firului de par, cu conformatia si pigmentul fetei, care sa imi ofere servicii de calitate, respectand in conditii optime raportul calitate–pret.

Asa a inceput odiseea mea in care am incercat sa gasesc cel mai bun specialist pentru mine din acest domeniu. Am testat o multime de persoane, in diverse saloane, care mi-au propus stiluri mai mult sau mai putin reusite. Am apelat la serviciile stilistilor care mi-au fost recomandati de prietene, insa de fiecare data, nu eram 100% multumita si asa o luam de la capat, reincepeam cautarea.

Din momentul in care am identificat persoana cheie, lucrurile au fost foarte simple, nu am mai pierdut timp in diverse saloane, nu am mai cheltuit banii pentru a testa aceste servicii, nu am mai acumulat frustrare pentru ca de fiecare data plecam multumita din salon!

Pentru mine a fost surprinzator cat de usor si de natural mi-a fost dupa ce am intalnit aceasta persoana sa o recomand cu cea mai mare incredere mai departe. Ulterior, ea mi-a confirmat ca au ajuns multe cliente in salonul ei ca urmare a recomandarilor mele. Sunt convinsa ca o mica parte din cresterea profitului ei mi se datoreaza si mie. :)

Cred ca si tu ai experimentat situatii similare – ai intalnit oameni pe care ii poti recomanda cu usurinta pentru ca ai incredere in calitatea serviciilor si a produselor, in modul profesionist si integru in care isi realizeaza munca.

Din propria experienta, tind sa cred ca varianta cea mai usora pentru a identifica astfel de persoane cheie este sa cauti, sa intrebi si sa primesti recomandari sau sa le cunosti chiar tu.

Mereu avem o ocazie pentru a crea o relatie

Avand in vedere ca mereu relationam, participam la conferinte, traininguri, intalniri de business, cocktailuri sau diverse alte ocazii in care suntem inconjurati de alti oameni, aveam mereu ocazia sa gasim persoane care ne pot oferi servicii de calitate, insa nu stim cum sa fructificam aceste contacte, sa le transformam in relatii de succes, in recomandari calificate care sa ne sprijine sa ne crestem calitatea vietii.

In partea a doua a acestui articol iti voi explica cei cinci pasi care te pot sprijini sa faci un networking profesionist, sa transformi o carte de vizita si un contact intr-o recomandare calificata care la un anumit moment din viata ta te poate ajuta sa inchei contracte de succes si sa experimentezi din plin situatia win-win-win.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!