Acasa » Cum ne va schimba inteligența artificială viața până în 2030

Cum ne va schimba inteligența artificială viața până în 2030

Roboții sunt într-o oarecare măsură mai inteligenți, mai eficienți și mai productivi decât noi și totuși, noi i-am inventat. Iar partea și mai interesantă e că pot deveni și mai inteligenți. Iar asta ne sperie pentru că ne gândim la toate acele filme cu roboți care preiau controlul lumii pe care le-am văzut de atâtea ori. Care sunt șansele ca 100 de ani să te plimbi pe stradă și să nu știi care e robot și care e om? Ideea e că, imaginația noastră nu are limite. Să nu uităm de Sophie, oficial e un robot cu acte în regulă, primul robot-cetățean. De aceea, poate că predicțiile pentru anul 2030 poate sunt doar imaginate, sau poate nu. Totuși, uitându-ne la date, studii, cifre și evenimente din trecut, am încercat să facem câteva predicții pentru anul 2030.  Dar înainte să vedem care sunt acestea, hai să încercăm să facem puțină lumină.

Ce este mai exact inteligența artificială?

Inteligența artificială nu este nimic altceva decât un sistem digital inteligent. Însă acest sistem e programat să învețe singur, să își dezvolte singur rețele neuronale artificiale, chiar își poate scrie singur propriile programe și ce este foarte important, are putere de decizie. Această putere de decizie este dată de cunoștințele pe care le deține, deoarece poate să prevadă rezultatele finale în multiple situații și să facă conexiuni mult mai rapid. Astfel că nu depinde de un om care să îl controleze.

Cum va arăta lumea în 2030:

  1. Roboții vor prelua peste 80% din vizitele la medic

Practic, cele mai comune (și nu numai) simptome, dar și tratamente, vor putea fi detectate și sugerate de către un robot. Se presupune că roboții vor putea să pună un diagnostic mult mai rapid și mai eficient decât un medic. Imaginează-ți cum ar fi să ai o aplicație pe smartphone în care să introduci simptomele pe care le ai și să primești un diagnostic „bronșită acută” urmată de o recomandare de sirop de tuse naturist.

  1. Peste 90% din restaurante vor putea prepara mâncarea folosind o imprimantă 3D

Dacă te trezești brusc în anul 2030 și mergi la restaurant să mănânci o prăjitură, cel mai probabil acea prăjitură savuroasă a fost “printată” de o imprimantă 3D. În prezent, aceste imprimante nu pot funcționa cu orice ingrediente, dar tehnologia evoluează extrem de repede.

  1. Va crește numărul de autostrăzi construite special pentru vehicule fără șofer.

Există deja autovehicule care se conduc singure. Mai mult decât atât, există și camioane care se conduc APROAPE singure. Acestea încă necesită asistență din partea unui șofer. Totuși, până în anul 2030, vor exista și autostrăzi cu benzi speciale pe care acestea să circule fără să fie nevoie de vreo asistență din partea unui conducător auto.

  1. Peste 20% din toate construcțiile noi vor fi clădiri „printate”.

Imaginează-ți o imprimantă care “toarnă beton”. O imprimantă gigant de aproximativ 6 metri. Iar asta nu e science fiction. Chiar au fost deja realizate câteva clădiri în lume cu ajutorul acestor imprimante. Arhitecții vor putea da frâu liber imaginației. Vor putea renunța la liniile drepte și vor putea ridica construcții mai naturale și cu un design mai futurist.inteligența artificială

  1. Peste 65% din copiii care sunt acum în primii ani de școală, vor avea job-uri care nu au fost inventate încă.

Să o luăm puțin altfel. Probabil nu te-ai așteptat să existe job-ul de „Plimbător de Pokemoni”, nu-i așa? Ei bine, există. Ce vrem să spunem cu asta este faptul că tehnologia va schimba foarte mult piața muncii. Mai exact, se estimează că aproximativ 2 miliarde de job-uri nu vor mai exista, însă piața va fi nevoită să creeze alte noi job-uri. Cel mai probabil, cele mai multe locuri de muncă care vor fi înlocuite de roboți, vor fi cele de muncă necalificată.  În acest fel probabil vom putea preveni sau chiar elimina multe accidente de muncă.

  1. În 2030 vom vedea primul oraș care va recolta 100% proviziile de apă din atmosferă.

De multe ori ne gândim că petrolul este una dintre cele mai importante resurse care se epuizează. Totuși, apa este mult mai importantă și există multe regiuni unde există o lipsă foarte mare. Din fericire, datorită tehnologiei care avansează (în special a inteligenței artificiale), vom putea recolta apa chiar din atmosferă.

  1. Incendiile forestiere vor fi reduse cu 5% față de numărul de astăzi

În special în regiunile foarte călduroase, incendiile sunt o problemă majoră. Pe lângă faptul că afectează agricultura, pun în pericol și viața oamenilor, multe orașe din anumite zone ale lumii fiind chiar evacuate pe timp de vară. Din fericire, prin utilizarea sistemelor de monitorizare cu infraroșu împreună cu inteligența artificială, care are capacitatea de a învăța tiparul acestor incendii, pericolul poate fi redus.

  1. Până în 2030, se preconizează că la nivel mondial, peste jumătate din mașinile aflate în circulație vor fi 100% electrice.  Se vor dezvolta tot mai multe stații de încărcare electrice, precum sunt acum stațiile de alimentare. În prezent există business-uri care dezvoltă și instalează astfel de stații de încărcare, fie pentru uz domestic, fie pentru companii.
  2. Programarea de bază a computerelor va fi o abilitate de bază și necesară în peste 20% din locurile de muncă.
  3. Peste 50% din școlile tradiționale nu vor mai exista, deschizând astfel calea către o nouă industrie educațională.

Se presupune că baza va fi educarea prin intermediul tehnologiei digitale. Ne putem imagina că ”orele de clasă” vor fi înlocuite de tablete și aplicații specializate cu un profesor virtual inclus. Eu personal, îmi imaginez că vom avea un fel de ”asistent personal” cum e în ziua de azi Alexa sau Google Home, pe care îl vom avea la noi permanent. Și cam tot ce căutăm pe Google în ziua de azi, vom putea întreba acel asistent personal, doar că răspunsurile vor fi 100% corecte și explicate. Această schimbare ar putea avea un impact imens în educație, deoarece fiecare student ar putea avea parte de un proces de învățare individualizat, raportat la nivelul de inteligență.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!