Alegerea corecta a instrumntelor de mana, pentru un loc de munca poate proteja lucratorii de leziuni dureroase si ii ajuta la imbunatatirea productivitatii sarcinii.
Ergonomia adesea este descrisa ca avand la baza potrivirea capacitatilor umane (fizice, psihologice, fiziologice si biomecanice), la cerintele unei sarcini specifice. Atunci cand exista o nepotrivire in unele dintre aceste cerinte, una dintre consecinte poate fi aceea de a dezvolta leziunile musculo-scheletice, ne transmit expertii CasaIdea.
Tulburarile musculo-scheletice, numite de asemenea, tulburari de trauma cumulativa sau leziuni repetate de stres, sunt leziuni care apar pe o perioada de timp din cauza expunerii repetate la factorii de risc, poate fi vorba de tendinita, sindromul de tunel carpian, leziuni la spate, sindromul de evacuare toracica, chisturi, ganglion, etc.
Factorii de risc ocupationali comuni pentru dezvoltarea acestor tulburari sunt aplicarea fortei excesive, repetitie ridicata, pozitii incomode, durate lungi de munca si incarcarea statica a muschilor. Nivelul riscului de ranire depinde de frecventa, cat si de severitatea factorilor de risc prezenti in desfasurarea unei anumite sarcini. Relatia risc-prejudiciu adesea este descrisa ca o relatie exponentiala. Utilizarea principilor ergonomice de reducere a factorilor de risc la locul de munca, nu doar ca scade riscul de ranire, dar de multe ori creste eficienta si calitatea rezultatului muncii si imbunatateste productivitatea globala.
Uneltele de mana sunt o extensie a mainilor. Intr-o setare de fabricatie sau de ansamblare mici, factorii de risc ai tulburarilor sunt influentati in mod semnificativ de tipul de instrumente de mana selectate. Asadar vom revizui unii factori importanti ce este bine sa fie luati in considerare atunci cand vrem sa cumparam anumite scule de lucru.
Design
Forma aparatului si design-ul manerului determina in mare masura modul in care va fi folosit. Pentru cele mai multe unelte manuale si pneumatice, exista doua forme comun: manerul pistolului si de linie. Uneltele de mana cu pistol de prindere au un maner care este indoit la aproximativ 90 de grade fata de varful sculei. Instrumentele de linie, au un maner care este in linie cu capatul sculei de mana. Scopul selectiei orientarii manerului este de a mentine o pozitie a incheieturii mainii neuter in timp ce instrumental este utilizat. O pozitie neutral este aceea dreapta, nu indoita in orice directive. Atunci cand incheietura mainii este mutata de la un unghi neutru de 45 de grade, forta de prindere se schimba de la un maxim de 100% la 75%. Acest lucru inseamna ca pentru a obtine o sarcina efectuata la o anumita forta, o persoana ar trebui sa exercite un procent mai mare din forta de aderenta maxima atunci cand lucreaza cu incheietura mainii indoite.
Utilizarea
Pe lângă orientarea ghidajul instrumentului și dimensiunile legate de design-ul, trebuie luate în considerare alte câteva lucruri pentru a se asigura că instrumentul selectat este adecvat pentru utilizator și maximizează productivitatea. Tipul parghiei de activare, forța necesară pentru a activa instrumentul de mână, utilizarea mănușilor și localizarea liniilor de alimentare a uneltei, pot avea un impact asupra ușurinței utilizării, precum și asupra eficienței instrumentului.
Alegeți poziționarea și tipul pârghiei de activare astfel încât instrumentul să poată fi utilizat fie de mâna dreaptă, fie de cea stângă. Uneltele electrice ar trebui să fie activate de o pârghie sau o bandă care este de cel puțin 2 cm lungime, astfel încât acesta poate fi activat folosind două sau mai multe degete. Atunci când se dorește un buton de activare, acesta trebuie activat folosind degetul mare și localizat astfel încât fiecare mână să poată folosi instrumentul.
În general vorbind, pentru o expunere zilnică de 8 ore, forța exercitată pentru prindere sau ciupire ar trebui să fie mai mică de 30 % din contracția voluntară maximă (MVC) pentru a întârzia debutul oboselii. În cazul în care criteriile MVC de 30% nu pot fi îndeplinite, durata utilizării trebuie scăzută.
În unele situații, utilizarea mănușilor este necesară din cauza contactului cu substanțele chimice, sau alți factori. În acest caz, trebuie să se prevadă o autorizație suplimentară între mâner și alte obstacole pentru a se asigura că mâna se va potrivi. Mănușile reduc, gama de mișcare a mâinii, dexteritatea și capacitatea forței mainii utilizatorului. Pentru a compensa gama scăzută de mișcare, asigurați-vă că toate punctele de acces sunt ușor accesibile și necesită o îndoire minimă a mâinii. Deoarece dexteritatea este scăzută, asigurați-vă că piesele mici sunt plasate astfel încât acestea să poată fi recuperate cu ușurință.
Amplasarea cablului de alimentare și a altor fluxuri de scule (cum ar fi aerul sau apa) nu numai că au impact asupra factorilor de risc de prejudiciu, ci pot influența eficiența și calitatea de lucru a instrumentului. Uneltele manuale trebuie selectate astfel încât, atunci când sunt conectate la o sursă de alimentare, cablurile să nu interfereze cu interfața dintre operator și instrument sau cu instrumentul și piesa de lucru.
Un ultim considerent este zgomotul produs de uneltele manuale. Unele instrumente de mână, instrumente de impact, produc niveluri de sunet care sunt mai mari decât este acceptabil pe baza duratei de expunere (85 dBA pentru 8-oră zi). Pentru a respecta cerințele corespunzătoare nivelului de expunere la zgomot, luați în considerare instrumente de mână (cu specificații de performanță comparabile) cu niveluri de zgomot acceptabile sau utilizați EIP, cum ar fi dopuri de ureche. Caracteristicile utilizatorului și ale sarcinilor trebuie evaluate înainte de selectarea instrumentului de mână, orientarea, specificațiile manipulării (dimensiune, span, material etc.), metodele de activare și forțele aplicate necesare trebuie avute în vedere în timpul selectiei.