„Daca nu ai fost inca la un interviu de angajare inseamna ca nu ai trait de ajuns” :) imi spunea un prieten. Chiar daca esti antreprenor pur sange iti recomand sa treci prin experienta unui interviu.
In functie de pozitia vizata si organizatia pentru care vrei sa lucrezi, interviul poate fi o singura intalnire sau se poate desfasura pe parcursul mai multor etape avand scopul pe de o parte de a-ti verifica cunostintele, iar pe de alta parte pentru a-ti verifica congruenta (alinierea perfecta intre ceea ce spui si ceea ce faci) in ipostaze modificate.
Stiu ca studiile au aratat ca in anumite contexte doar 7% din comunicare reprezinta limbajul verbal, insa am descoperit ca acest procent poate fi diferenta dintre esec si succes. Am vazut candidati care mizeaza prea mult pe forma (limbaj nonverbal) si nu au consistenta necesara cand trebuie sa se prezinte.
Ce fel de cuvinte folosesti?
Limbajul utilizat va transmite dincolo de cuvinte bagajul de care dispui si pe care il poti pune la dispozitie organizatiei odata ce vei fi angajat. Recomandarea este sa nu utilizezi cuvinte ale caror folosire „dau bine”, dar cu care nu esti familiarizat pentru ca este foarte usor sa devii ridicol. Cine isi doreste un angajat ridicol?
In aceeasi ordine de idei un limbaj clar, care utilizeaza cuvinte simple in ordinea potrivita, ne pune intr-o situatie favorabila. Felul in care combinam cuvinte si expresii deja cunoscute ne poate ajuta sa cream o impresie buna si sa atragem succesul sau creeaza confuzie, asteptari negative si o stare negativa, in general. De exemplu, daca spui ca esti candidatul ideal, ca esti orientat catre actiune si rezultate iar limbajul tau este lipsit de verbe, vei transmite un semnal negativ.
Sa urmarim cateva exemple
„Nu am putut interveni, e vina altcuiva.” / „E responsabilitatea mea sa schimb situatia.”
„Nu am mai incercat, n-o sa mearga niciodata.” / „E o abordare neobisnuita, in urma analizei cred ca merita incercat, vom analiza in punctele critice.”
„Este clar de ce mi se intampla toate acestea: sunt un ratat.” / „Stiu ca dincolo de toate acestea exista o lectie importanta. Ce pot invata de aici?”
„Nu am timp, trebuie sa fac zece mii de lucruri deodata. ” / „Astazi va fi o zi plina, voi incepe cu primele 3 lucruri de pe lista.”
Care varianta crezi ca demonstreaza o gandire structurata si orientata pe rezolvarea oricarei situatii?
Limbajul: ce spune despre noi
Ce vreau sa spun este ca limbajul pe care il utilizam este o proiectie a ceea ce suntem. Putem folosi doar limbajul pe care il avem deja. Acelasi limbaj il utilizam si pentru dialogul interior. Tu cum vorbesti cu tine? Ar fi bine sa vorbesti frumos cu tine, critica excesiva nu te va ajuta.
Este adevarat ca putem sa dezvoltam limbajul. Cum? Cea mai buna metoda de dezvoltare a limbajului este lectura. Citeste cat mai mult si o sa observi cum, inexplicabil, vei gasi cuvintele potrivite! Ne putem exprima fie prin cuvinte, fie prin imagini. Pana vom da interviul in imagini, va indemn sa folositi cat mai bine cuvintele.
In final, cea mai buna forma de a evita un interviu este sa-l faci pe angajator sa te recruteze in baza rezultatelor obtinute anterior, sa te vrea pentru ca stie cum lucrezi. Recomandarile dublate de o reputatie buna iti vor face viata mai usoara.