Vorbeam in articolul precedent despre algoritmul de viata pe care il avem fiecare, despre ce facem in mod curent si se inscrie intr-un tipar pe care il constientizam sau nu. De fapt, daca ne-am analiza cu atentie viata: ce am trait, ce traim si ce speram sa traim, ne putem da seama ce ne satisface si in cazul in care nu simtim acest lucru, putem lua masuri.
Multi oameni se trezesc in anumite momente ale vietii lor in puncte critice (de obicei acestea sunt praguri de maturizare). Devin foarte stresati cu jobul, cu o viata de familie tensionata, cu insatisfactii pe mai multe planuri si pot ajunge sa clacheze.
In astfel de momente dorinta de a avea un echilibru este esentiala – ea te ghideaza sa mergi pe marginea prapastiei fara sa cazi si sa o depasesti, alegand un drum stabil. Consider ca un om inteligent poate sa isi unifice in interior (ca dorinte) si in exterior (ca si comportament) viata catre o MISIUNE, astfel incat aceste obstacole (insatisfactiile) sa fie doar temporare.
A fi in concordanta cu MISIUNEA presupune ca dorintele din interior sa fie aplicate sau in curs de aplicare in exterior. Dar de cele mai multe ori oamenii nu au definita misiunea, ca sa nu mai vorbim de concordanta cu aceasta.
Lipsa unei misiuni clare si a unei lupte in acest sens se manifesta de obicei prin fragmentarea starilor interioare si a actiunilor in exterior. Am observat in ultimul timp foarte mult aceasta fragmentare in vietile oamenilor si asta o poti afla chiar tu despre tine dupa ce iti raspunzi la urmatoarea intrebare:
Cat de mult seamana viata mea cu o linie continua si clara, cu lucruri care se leaga si cat seamana cu o linie intortocheata si plina de rasturnari de situatie?
Fragmentarea provine din lipsa unei misiuni clare. Pentru a face o „defragmentare” a memoriei, comportamentului si vietii tale in general incepe prin a-ti raspunde la alte trei intrebari:
Ce iti doresti cel mai mult in aceasta viata? Asta va fi misiunea ta: sa descoperi ceva, sa ajuti oamenii, sa ai un confort mental si material, etc.
Ce presupune misunea ta? Acestea sunt obiectivele tale: sa devii mai bine pregatit profesional, sa citesti mai mult, sa ai o viata sociala activa, etc.
Cum iti vei atinge obiectivele? Acestea sunt rolurile pe care le vei avea: de profesionist, rolurile in viata de familie: sot/sotie, mama, tata, frate, sora, etc.
MISIUNE <- - -> OBIECTIVE <- - -> ROLURI
Relatia dintre obiective si roluri este deosebit de importanta si in functie de cum vei parcurge drumul misiune-roluri vei putea sa te declari un invingator sau un invins.
Pentru a-ti face o evaluare corecta incearca de fiecare data sa parcurgi in ambele sensuri aceasta relatie:
- avand in vedere misiunea, sunt corect stabilite obiectivele si rolurile? (este logica relatia dintre ele?)
- pornind de la rolurile pe care le indeplinesc in viata (profesie, viata personala, relatii de rudenie), pot sa imi ating obiectivele si apoi misiunea?
Daca ceva nu este in regula, atunci in unul dintre sensuri este o veriga slaba, analizeaz-o si repar-o! Daca descoperi o astfel de veriga slaba, in orice moment al vietii ai fi, poti schimba acest lucru. Important este sa reincepi sa detii controlul asupra propriei tale vieti!
CUM? Luand decizii bine fundamentate si ancorate in realitate. Luarea deciziilor corecte si benefice tie ca om presupune sa ai un studiu al situatiei actuale a vietii tale pe toate planurile precum si un plan cu ceea ce vrei sa realizezi.
Simtul realitatii este deosebit de important: daca intre ceea ce esti si ceea ce vrei sa devii este o diferenta prea mare, atunci inseamna ca trebuie sa te opresti si sa vezi unde gresesti – in autoevaluare sau in dorinte aproape imposibile?
Revenind la ideea ca mijloacele prin care iti indeplinesti rolurile in viata te ajuta sa-ti atingi obiectivele si in final sa iti traiesti misiunea, o sa enumar cateva pe care le voi detalia in alte articole ulterioare.
Filtreaza-ti realitatea!
Pe langa interpretarea care este subiectiva fiecarui om, realitatea poate fi privita in raport cu misiunea pe care o ai in viata. Astfel, totul este relativ in functie de ce iti propui. Daca esti medic vei fi mai atent la latura umana si biologica in general, daca esti matematician vei lucra cu notiuni abstracte, etc.
Misiunea pe care ti-o impui in viata va atrage si unitatile de informatie cu care lucrezi: imagini, cifre, forme,etc. Fii constient de aceste implicatii si vei putea sa-ti directionezi constient viata catre zona care te poate ajuta cel mai mult sa fii implinit.
Selecteaza ceea ce te intereseaza din ceea ce ai filtrat!
In orice mediu ai fi, exista informatie care nu iti este folositoare. De ce sa iti pierzi timpul cu lucruri care nu iti aduc nimic util din punct de vedere al misiunii tale?
Creaza-ti un laborator propriu de experimente mentale!
Elaboreaza simulari in minte: cum va iesi daca actionez asa, dar altfel? Gandeste in stilul „mind games”! Strategia are la baza aceste simulari si pe masura ce IQ-ul este mai ridicat si laboratorul acesta va fi mai sofisticat. Parerea mea este ca IQ-ul peste un anumit nivel poate fi antrenat si dezvoltat.
Documenteaza-te!
Citeste carti de NLP, psihologie, automotivare, biografiile unor oameni celebri cu care ai vrea sa semeni, sau de ce nu, sa ii intreci?
Impune-ti pasi mici si verificabili cu salturi bine gandite in anumite momente!
Un om de afaceri celebru spunea: „Cu cat muncesc mai mult, cu atat sunt mai norocos”. Munca sustinuta iti va oferi oportunitati pe care sa le valorifici facand salturi cand poate nici nu te astepti.
In articolul urmator voi continua aceasta lista si voi pune accent pe luarea deciziilor, avand aceste mijloace deja ca mecanisme interne.
5 răspunsuri
„Realitatea poate fi privita in raport cu misiunea pe care o ai in viata. Astfel, totul este relativ in functie de ce iti propui.”
Excelent spus ! Din pacate, tocmai pentru ca totul e relativ, e atat de greu sa ne intelegm intre noi – fiecare se uita la un aspect al vietii si vede (aproape) altceva ! De aceea e necesar sa ‘iesim in afara mintii’ si sa ‘interpretam’ realitatea altfel decat e programat creierul.
Ai dreptate, tocmai asta e o problema in comunicare, putini constientizeaza ca privim diferit nu doar datorita structurii interne diferite, ci si datorita „scopurilor” pe care le avem in viata. Oricum pentru a intelege un om trebuie sa ii intelegi pe langa structura (care este un rezultat in dinamica al trecutului) si motivatiile si directiile catre care se indreapta.Cred ca prin empatie poti sa-ti simulezi parti din structura „celeilalte” persoane, iar prin inteligenta emotionala sa-i intuiesti reactii posibile avand in vedere misiunea.
Consider fascinant sa „decodifici” omul, studiindu-i harta interna si facand predictii.Cel mai greu este sa descoperi un om si sa faci legaturi intre toate timpurile existentei lui, sa il privesti ca pe un tot.Si asta se poate face adoptand pozitia de observator si atitudinea despre care ai vorbit: „in afara mintii” si tiparelor curente.
Intr-adevar ar fi ideal sa gandim cu totii asa.Sa stim ce vrem, si sa nu ne oprim pana nu obtinem. Mai mult de 80% dintre oameni nu au un scop clar si asta se datoreaza sistemului educational actual. Ni se spune ca scoala ne pregateste pentru viata dar realizam pe parcurs ca nimic din ce am facut (sau aproape nimic) nu ne-a folosit. Intr-adevar, cum bine spuneai, facem lucruri care nu ne ajuta in misiunea noastra. Dar noi nu avem de unde sa stim asta daca nu ne stim nici macar misiunea. Cat despre ultimul citat „Cu cat muncesc mai mult, cu atat sunt mai norocos”, din cate am citit eu intr-o carte a lui Donald Trump, acesta apartine unui celebru jucator de golf numit Gary Player. Acesta era un tip scund, aparent fara valoare, care castiga turneu dupa turneu si era mereu „acuzat” ca este norocos. Si mereu raspundea cu aceasta fraza.
Pentru a ne afla „misiunea”, ce rol are inteligenta emotionala?
Pt Laur: Asa este, inclusiv in privinta autorului real al citatului.
Pt Rast: Cred ca sunt mai multe variante de a ne alege misiunea.Sunt cazuri clare in care o inclinatie deosebita se manifesta de la varste fragede si ne indreptam catre acel domeniu (muzica, pictura, etc) direct, fara mari cautari.
In cazul in care nu avem o astfel de sansa, cred ca trebuie sa ne antrenam si sa ne cunoastem cat mai bine astfel incat sa ne dam seama ce ni se potriveste, ce ne impaca, ce ne implineste.
Inteligenta emotionala are rolul foarte important de a ne ajuta sa descoperim ce ne implineste mental si emotional, sondandu-ne pe noi insine si pe cei cu care intram in contact asa incat sa ne facem acel tablou cuprinzator unde vrem sa ajungem si pe care il numim misiune.