Acasa » Cum sa reduci cheltuielile

Cum sa reduci cheltuielile

Fiecare dintre noi a trecut, cel putin odata, printr-o perioada financiara dificila. Au crescut cheltuielile, s-au micsorat veniturile sau amandoua deodata! In asemenea situatii, pentru a nu intra in incapacitate de plata a datoriilor (obligatii financiare critice: rate, chirie, utilitati importante etc), trebuie sa iei masuri rapide si eficiente.

Cea mai importanta este reducerea cheltuielilor – chiar daca este o strategie pe care o aplici doar pentru o perioada de timp.

Nimanui nu-i place sa se restranga

Dar situatia te obliga s-o faci. Va trebui sa imparti cheltuielile in doua mari categorii: necesitati si mofturi. Poate mofturi e prea mult spus… este vorba de lucrurile pe care ni le oferim ca premiu, e vorba asigurarea unui confort marit. Si, cateodata, un moft.

Cand spun „noi” ma refer la romani, cind spun „ei” ma refer la americani (publicul tinta al majoritatii articolelor si cartilor de educatie financiara personala). Sunt doua zone diferite, atat geografic, cat mai ales cultura si social. De aceea recomandarile „specialistilor” americani nu se aplica romanilor.

Recomandari pentru EI

  • renuntati sa luati pranzul sau cina in oras (americanii mananca zilnic sau aproape zilnic in oras);
  • daca totusi trebuie sa mancati in oras, nu consumati alcool;
  • renuntati la abonamentul de la sala de fitness;
  • renuntati la mersul la cinema;
  • gasiti alternative la cumparatul cartilor si al DVD-urilor.

Sa analizam aceste recomandari din punctul de vedere al romanului.

  • Romanul nu prea ia masa in oras. Nevasta gateste! (Asta-i rolul ei traditional… sau nu?)
  • Daca tot iese in oras, romanul o face… ca sa bea cu prietenii. E inacceptabil sa iasa pentru altceva. Eventual un mic, la sarbatorile legale, dar asta la iarba verde.
  • Sala de fitness? Asta e pentru snobi… romanul se simte bine cand e obez.
  • Romanul nu iese la cinema. El isi pirateaza filmele de pe net.
  • Cititul e ca si inexistent la romani (probabil si la americani e la fel, nu stiu de ce se obosesc sa recomande mersul la biblioteca).

Totusi, ce as putea sa-i recomand romanului?

Sa vedem:

  • nu iesi la bauta cu prietenii, in oras;
  • las-o mai moale cu convorbirile la celular – trimite mai multe SMS-uri;
  • renunta sa cumperi un telefon mobil nou in fiecare an;
  • poate renunti la celular…
  • nu-ti cumpara haine si incaltari de firma;
  • renunta la fumat (serios!)

Cum spuneam, nimanui nu-i place sa se restranga. In articolul viitor va propun alternative la aceste „reduceri de buget”. Ca sa va indulciti pilula amara. Din nou, NOI versus EI.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

23 de răspunsuri

  1. Pei tu ai dat niste sfaturi, insa nu si niste solutii. Ce faci daca nu te duci la fitness si totusi ai nevoie de conditie fizica/ ce faci daca nu vb la mobil/ etc. Cred ca fiecare subiect din astea ar putea constitui un post separat fiindca asa nu stiu determina schimbare de atitudine :) Fiecare dintre ele e greu de acceptat :)

  2. Solutiile ar putea fi gasite in activitati complementare. Spre ex. : nu mai mergi la fitness, in schimb faci exercitii acasa; nu mai vorbesti la mobil…nu renunti de tot la el…ci trimiti mai multe sms-uri vb. lui Luca, sau, poti trimite sms-uri si de pe net (mai sunt site-uri care ofera sms-uri de trimis pe gratis) daca vrei sa reduci si mai mult cheltuielile.
    Dupa cum bine spunea cineva….suntem facuti din obiceiuri, ne facem obiceiuri si apoi ele „ne fac” pe noi, ne definesc. Dupa ce vei adopta obiceiuri (spre ex. sa renunti la fumat…azi fumezi numai un pachet….maine cu o tigara mai putin …si tot asa pana nu mai fumezi deloc) calitatea vietii tale se va imbunatati.

  3. Cu alte cuvinte, daca poti ruoe-te si de comunicare, telefon internet. Stai acasa nu iesi sa alergi ca…te costa timp

    Si imbraca-te din Dragonu rosu in continuare ca sa fii in turma

    DIFERENTIAZA-TE SI MORI cum nu spunea Trout

    Nu-mi place articolul. Tre sa fi prea roman sa accepti asa ceva

  4. @ Mihai, cred ca ar fi important nu sa „reducem cheltuielile” ci sa nu mai aruncam banii pe prostii, sa ne facem ordine in viata ca sa ne putem concentra pe ceea ce conteaza, pentru a ajunge unde ne-am propus.

    Eu din cele enumerate mai sus sunt de acord cu renuntarea la obsesia cumpararii numai hainelor de firma, cu schimbatul mobilului in fiecare an si cu renuntatul la fumat :)

    In general, cred ca e bine sa tintim mereu un pic mai sus decat suntem, nu foarte, si asta prin localurile unde alegem sa mergem, prin hainele pe care le cumparam, prin genul de evenimente pe care il alegem. Asta cred ca ne va face sa vrem mai mult de la noi, sa muncim, chiar sa ajungem la acel nivel.

    Chiar asa, uite o idee – cea mai buna metoda de a nu mai avea nevoie de a reduce cheltuielile… e sa muncesti mai mult :)

  5. @ Mihai
    daca esti la anaghie financiara, desigur ca poti sa-ti cumperi in continuare haine de la mall, sa te rupi in figuri prin restaurante, baruri si discoteci, sa-ti iei ultimul tip de celular, de trei ori pe an.

    vei fi „deosebit”, „in trend”, „cool” si cit se poate de falimentar :)

  6. Mi se pare foarte dur articolul.
    Cel care a scris…si cei care il citesc…banuiesc ca sunt romani. Ma simt oarecum jignita…de expresii de genul „Sala de fitness? Asta e pentru snobi… romanul se simte bine cand e obez”. De ce credeti ca romanul se simte bine obez??… Eu sunt romanca, nu sunt obeza…dar cu siguranta nu m-as simti bine obeza…si nici nu merg la sala din snobism…Mi se pare ca intram toti intr-o categorie … si nu e corect.
    Si aceasta comparatie..intre romani si americani mi se pare cam nepotrivita. Oare noi nu ne putem gasi singuri metodele prin care sa ne reducem cheltuielile, totul ancorat in realitatea noastra?!

    Cred ca acesta problema a cheltuielilor trebuie privita de la individ la individ. As putea sa dau multe exemple…

    Un obez (ca tot l-ati adus in discutie) nu cred ca ar trebui sa isi reduca cheltuielile renuntand la sala de sport, poate l-as sfatui sa reduca cheltuielile cu mancarea (sa nu mai cumpere tot felul de alimente care doar il fac rau, sa micsoreze portiile, sa bea numai apa, deci sa nu mai dea banii pe sucuri….).

    In legatura cu cititul, as recomanda schimburile cu prietenii. Sa zicem ca am luat 10 carti..pentru o perioada nu as mai cumpara, as incerca sa fac schimb cu prietenii, colegii de serviciu… sa merg la biblioteca…dar nu sa renunt la citit.

    Articolul mi se pare superficial…adica..reducerea cheltuielilor prin metode care sa te faca sa nu te mai simti un om in adevaratul sens al cuvantului…asta este parerea mea..

  7. Sa zicem ca as fi o persoana obeza, in ultima vreme am probleme cu banii, citesc articolul acesta si iau de bun ce se spune. „Gata! De maine nu ma mai duc la sala!” Ma ajuta lucrul asta? Faptul ca renunt la sala? Ma ajuta articolul acesta in acest caz?
    Ceea ce vreau sa spun eu, este ca e foarte usor sa dam niste solutii de genul acesta…numai ca nu stim ce implicatii pot avea. Este foarte usor ca un obez sa renunte la sala de sport, mai ales ca de foarte multe ori ii este foarte greu sa inceapa sa mearga la sala…deci..atentie..nu va jucati cu vorbele…ca sunt grele..

  8. Marina & Ovidiu, cred ca v-ati blocat intr-un caz particular. Articolul lui Luca era despre solutii alternative pentru reducerea cheltuielilor. De fapt, asteptati si continuarea acestui articol. Luca a dat cateva idei (si in articolul viitor cateva) despre ce s-ar putea face in momentul in care TREBUIE sa reduci cheltuielile.

    Evident, daca ai probleme de sanatate, TREBUIE sa te duci la sala, sa faci sport etc si nu ar fi inspirat sa reduci cheltuielile de acolo. Insa multi care se duc la sala fumeaza de rup. Iau masa in oras (desi mananca dupa cum le-a spus antrenorul). Si altele asemenea. Fiecare individ are propriile nevoi, articolul prezinta cateva idei, nu solutii general valabile.

    Asteptati-va la articole dure din partea lui Luca, tocmai pentru ca are o misiune ingrata: sa vorbeasca despre bani, educatie financiara, cheltuieli… ca o avanpremiera, urmatoarele 2 articole ale sale sunt despre credite. Si nu sunt dragute, ba dimpotriva.

  9. @ Marina

    imi pare rau ca te-ai simtit jignita.

    stilul articolelor se doreste a fi provocator si dur pentru ca, dupa cum stie toata lumea, asa e realitatea. e departe de a fi „un prinz gratuit” cum spun americanii. din pacate multi dintre noi aleg sa-si intoarca privirea de la aceste aspecte esentiale ale vietii.

    articolele pe care le scriu nu sint menite sa listeze solutii ci sa propuna o alta abordare a realitatii, o schimbare de optica. daca asta inseamna sa inaintez citeva posibile rezolvari ale problemelor nu trebuie sa credeti ca eu ofer SOLUTIA sau solutii LA TOATE PROBLEMELE.

    fiecare dintre noi sintem unici. fiecare dintre noi sintem datori sa venim cu solutii la propriile noastre probleme. de aceea cititi, ginditi si adaptati ce va place. daca nu va place, cititi si altundeva, alte solutii, pina cind gasiti ceea ce se potriveste pentru voi. daca veti face acest lucru, eu ma voi declara multumit.

  10. Draga Marina,daca te simti om in adevaratul sens al cuvantului doar atunci cand iti cumperi haine de firma e cam grav . Pe langa faptul ca ai nevoie de niste ”toale” pentru a simti ca ai valoare nu faci altceva decat sa-ti micsorezi si mai mult bugetul in caz ca ai deja probleme financiare. Bun articolul ,Luca Multumesc!

  11. Reply :
    Recomandari pentru EI
    • renuntati sa luati pranzul sau cina in oras (americanii mananca zilnic sau aproape zilnic in oras);
    • daca totusi trebuie sa mancati in oras, nu consumati alcool;
    • renuntati la abonamentul de la sala de fitness;
    • renuntati la mersul la cinema;
    • gasiti alternative la cumparatul cartilor si al DVD-urilor.
    Sa analizam aceste recomandari din punctul de vedere al romanului.
    • Romanul nu prea ia masa in oras. Nevasta gateste! (Asta-i rolul ei traditional… sau nu?)
    • Daca tot iese in oras, romanul o face… ca sa bea cu prietenii. E inacceptabil sa iasa pentru altceva. Eventual un mic, la sarbatorile legale, dar asta la iarba verde.
    • Sala de fitness? Asta e pentru snobi… romanul se simte bine cand e obez.
    • Romanul nu iese la cinema. El isi pirateaza filmele de pe net.
    • Cititul e ca si inexistent la romani (probabil si la americani e la fel, nu stiu de ce se obosesc sa recomande mersul la biblioteca).
    Respectivul articol mi se pare cam lipsit de bunul ‘sens’. Nevasta gateste…hm ..ma asteptam la oameni ceva mai intelligenti pentru acest tip de articol. Nu-si are senul articolul-vizavi de tema !
    Parerea mea..
    Iar aceea analizare e la singular scrisa si nu la plural, deci dau dreptate Marinei si celorlalti care au simtit ca tema nu are nimic in comun cu substanta/continutul articolului.
    O zi buna tuturor ;)

  12. Cristink, sa intelegem ca nu esti gospodina? :)

    Luca scrie fenomenal! :) Eu aplic zi de zi si pot confirma adevarul spuselor lui. Sigur insa, ca fiecare are dreptul la o opinie :) . Te mai asteptam pe la noi :) . Sa ai succes in tot ceea ce faci :) .

  13. @ Cristink
    discutia, daca o abordam cu vrei tu si Marina, poate fi interminabila :)

    statistic vorbind (din punct de vedere national si cultural) mai multe romance obisnuiesc sa gateasca (in cadrul familie traditionale) decit americancele (si nu o fac pentru ca sint „opresate de societate si cutume nationale”… nu cred… oricum asta e o alta discutie)

    statistic vorbind, romanii se duc mai putin la sala decit americanii.

    statistic vorbind, americanii prinzesc si cineaza in oras iar barbatii din romania prefera sa iasa la o bere in oras cu prietenii…de unde atitea reclame la bere, care marseaza pe factorul masculin si obiceiurile acestuia ( bere si fotbal, etc)

    astea sint statisticile…

    eu vorbesc de un fenomen general, nu de cazurile particulare. sint sigur ca exista femei carora nu le place sa gateasca (si nu gatesc sau la ele in familie gatesc barbatii), dar ele nu trebuie sa se simta lezate de articolul meu (articolul nu este si nu se vrea anti-feminist). pur si simplu, in Romania, aceste femei nu fac parte din majoritate.
    si ca sa fie mai simplu, MIE IMI PLACE SA GATESC :)

  14. Dragii mei barbati, voi nu ati inteles! Numai VOI trebuie sa economisiti! Cum o faceti nu conteaza, principalul este ca din economii sa puteti plati sala de fitness a domnisoarelor… ” Marina” sau sa angajati pe cineva sa va faca de mancare in locul domnisoarelor… „Cristinik”.
    Sunt femeie, imi place sa gatesc :) si nu imi este rusine! Am citit cu interes articolul pentru ca si eu am fost in situatii in care trebuia sa economisesc, din anumite motive ( de fapt ar trebui sa economisesc si fara motiv, dar…)mi s-a parut interesant, dar am ramas „blocata” la sectiunea comentarii. Exista romance care ar vrea sa aiba bani, nu au, dar nici nu vor sa econimoseasca. Au ajuns la concluzia ca e mai bine sa iti faca altcineva de mancare sau sa te duca la sala de fitness, solar, manichiura, etc., daca e posibil, un BARBAT BOGAT, care nu mai este nevoit sa economiseasca!
    Sunt rea, dar din pacate acesta este adevarul!

  15. Superb articolul. Un 10 cu felicitari pentru gatit Luca, ma bucur ca cei din jurul tau iti apreciaza si aceasta calitate. Sincer, nu prea gatesc, nu ma simt deloc lezata, asa cum ai afirmat in articol. Ma simt o norocoasa si fericita ca am descoperit calitati exceptionale ale partenerului de viata (care nu este bucatar de meserie ) Apropo restaurantele de trei patru stele si nu numai au BUCATARI EXEPTIONALI , deci stimate cititoare daca aveti baieti invatati-i de mici despre arta culinara si rezultatele vor fi pe masura asteptarii d-voastra.

    EI SI NOI–Prima diferenta – salariile
    A doua diferenta – educatia
    A treia diferenta – *stresul lor* si *stresul nostru* pe care e drept, singuri ni-l facem.
    Sigur mai sunt multe diferente…..dar astept urmatoarele articole despre reducerile de buget ale romanilor .
    Felicitari si succes pe mai departe!

  16. Articolul este foarte bun si nu a jignit pe nimeni, ba chiar cred ca a tras un semnal de alarma……….catre cei care pot dar nu stiu de unde sa inceapa sa economiseasca. Desigur, daca eu stiu aceste lucruri nu inseamna ca altora nu le folosesc………….asa ca , asteptam idei si solutii !!! Luca, iti multumim !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!