Liderii sunt persoane organizate. Altfel, cum ar fi putut ajunge acolo unde sunt? Asa sa fie oare? Unul din cei mai carismatici si vizionari lideri pe care i-am cunoscut era extrem de nepasator cu taskurile minore.
„Email? Eu nu-mi verific niciodata emailul!” spunea el. „Daca cineva ma cauta neaparat, gaseste el o cale sa dea de mine.”
Nu statea aproape niciodata la biroul sau. Mereu era prin alte departamente, discutand cu oamenii, punand la cale planuri sau pus si simplu „luand pulsul” organizatiei. Ceea ce avea insa el din plin era un simt acut al eficacitatii.
Cu cat urci pe scara ierarhica a organizatiei, conteaza mai putin sa fii organizat. In schimb, trebuie sa stii din ce in ce mai bine ce e important. Sa fii eficient inseamna sa-ti completezi taskurile date in timpul cel mai scurt si cu cele mai putine resurse. Sa fii eficace inseamna sa stii care sunt taskurile care trebuie completate.
Eficienta este ceruta la nivelul operational. La nivelul de lider responsabil, devine mai important sa stii CE trebuie facut – deci, sa fii eficace.
Liderii eficace au doua trasaturi pregnante.
1. Stiu unde vor sa ajunga. Atat in viata personala cat si in business.
Nu trebuie sa fii CEO si sa conduci mii de oameni ca sa fii un lider cunoscut. Oamenii care ma inspira sunt cei care si-au urmat visul in viata. Au stiut ce vor si au mers pe drumul lor.
Focus inseamna:
Viziune. Poate sa fie „vreau sa conduc departamentul in 5 ani” sau „vreau sa fondez o companie care sa vanda ursuleti de plus”.
sau „Vreau sa existe un calculator in fiecare casa” (Bill Gates)
sau „Vreau sa urc pe fiecare optmiar din lume pana la 30 de ani” (Alex Gavan).
Viziunea este acel „ce conteaza” din eficacitate. E lucrul care te anima.
Steve Pavlina, speaker si scriitor in domeniul dezvoltarii personale, are un exercitiu prin care propune descoperirea viziunii personale:
Ia o foaie de hartie si intreaba-te „Care e scopul meu pe acest pamant?”
Scrie.
Scrie pana umpli o pagina.
Nu te opri.
Scrie pana cand rezultatul iti aduce lacrimi in ochi.
Aceea e viziunea ta.
Focus mai inseamna si orientare catre actiune. Degeaba stii care iti e scopul, daca nu faci in fiecare zi ceva pentru a-l atinge. Iar asta ne aduce la punctul 2.
2. Disciplina personala.
Daca Focus inseamna “sa stii unde vrei sa ajungi”, Disciplina inseamna “sa faci pasii pana acolo”. Inseamna sa iti stabilesti stacheta sus si sa faci in fiecare zi ceva ca sa ajungi la scopul tau. Inseamna sa ai un plan si sa te tii responsabil pentru el. Inseamna sa imparti sarcinile si sa stii cand altcineva e mai bun ca tine pentru a rezolva o problema.
Nu am intalnit inca niciun lider care sa imi dea un alt raspuns la intrebarea “care-i secretul succesului?”. Raspunsul, este, aproape invariabil “Munca”. Personal, cred ca cei care ajung foarte departe nu sunt oameni daruiti in mod deosebit. Marea majoritate nu sunt genii. Sunt niste oameni ca tine si ca mine care au stiut ce au vrut si au muncit din greu ca sa ajunga acolo. Nu s-au lasat doborati. Au persistat.
10 obiceiuri pentru o disciplina personala
- Trezeste-te de dimineata. Vorba „cine se trezeste de dimineata, departe ajunge” este cat se poate de adevarata.
- Fa sport. O rutina de alergare de cateva ori pe saptamana iti va creste energia. Si iti va fi mai usor cu punctul 1.
- Mananca sanatos. Schimba-ti meniul. Include mai multe fructe si legume. Lasa-te de fumat. Consuma alcool doar ocazional sau deloc.
- Cumpara-ti o agenda. Treci in ea toate taskurile, intalnirile, to-do-list-urile si telefoanele pe care trebuie sa le dai.
- Cand treci o intalnire in calendar, marcheaz-o ca pe un interval, nu doar momentul de incepere al ei.
- Poarta mereu cu tine un carnetel in care sa iti notezi ideile. Vei vedea ca nu vei mai uita „acel telefon important pe care mi l-am amintit azi dimineata”.
- Cand amani o intalnire sau un proiect la care vroiai sa lucrezi, gaseste-i un alt interval in calendar in care sa te ocupi de el.
- Descrie clar ce inseamna „terminat” pentru proiectul, taskul sau intalnirea respectiva. Ce se asteapta de la tine?
- Fii punctual. Este un semn de respect.
- Pastreaza-ti cuvantul dat.
Liderii adevarati mai stiu sa faca un lucru. Se bucura de fiecare realizare a lor. Isi recunosc meritele, fara a fi ingamfati. Si apoi ridica stacheta mai sus.
4 răspunsuri
Bun venit,Maria!Felicitari pentru articol!
Excelent articol. Multumim!
Foarte bun articol. Mi-am readus aminte care e scopul meu si ce am de facut ca sa il indeplinesc. Cele 10 obiceiuri sunt foarte bune si practice. Multumesc!
Salut!
Multumesc ca mi-ai readus aminte de aceste obiceiuri zilnice pe care sper sa le punem in practica toti…pentru ca e GATA vacanta.
Intrati pe http://www.evernote.ro e faceti-va un cont si aveti cea mai tare agenda online gratis ;)
eu o folosesc de mai bine de un an si salvez acolo toate infortatiile si articolele interesante ce le gasesc pe internet.
spor la treaba!