Acasa » Meditatia: calea catre autocunoastere

Meditatia: calea catre autocunoastere

Majoritatea oamenilor au foarte putin control asupra mintii lor. Cu siguranta, atunci cand vor, se pot concentra asupra unui proiect ce trebuie indeplinit sau asupra unei probleme ce trebuie rezolvata, dar atunci cand nu se concentreaza pe ceva anume mintea lor incepe sa se plimbe prin diverse ganduri, incep sa viseze cu ochii deschisi, iar dialogul interior rumega incontinuu.

Incep sa-si doreasca fel si fel de lucruri, unele chiar imposibil de realizat sau incep sa-si faca griji cu privire la fel si fel de situatii, fel si fel de conversatii ce au avut loc sau nu au avut loc. Aceste dorinte, si mai ales grijile rumegate de mintea umana, au un rol foarte mare in a influenta dispozitia oamenilor, deoarece mintea este in continua cautare de solutii si nu mai poate fi utilizata in mod eficient atunci cand ne-ar fi de folos mai mult.

Aceste dorinte si griji nu ar mai influenta dispozitia oamenilor daca ei nu le-ar mai lua asa mult in serios. Logic, nu? Dar adevarul e ca majoritatea oamenilor le iau foarte in serios. Majoritatea se identifica cu gandurile si sentimentele lor si le lipseste o anumita perspectiva de a intelege ca ceea ce simt ei ca fiind urgent nu este in realitate atat de urgent.

Fara aceasta perspectiva, oamenii ajung sa se defineasca si sa se identifice cu aceste dorinte si griji pe care le au in fiecare clipa si consuma o gramada de energie mentala incercand sa ajunga la un rezultat – ceea ce este o treaba cu adevarat imposibil de facut.

Tehnicile de meditatie sunt concepute pentru a-i ajuta pe oameni sa creeze o perspectiva mai larga asupra continutului mintii lor. Cu ajutorul acestei perspective, oamenii pot evolua de la identificarea cu grijile si dorintele lor clipa de clipa, la a fi martorii grijilor si dorintelor lor.

In loc sa fie ingrijorati, oamenii pot incepe sa inteleaga ca ei percep un sentiment de ingrijorare. Sa nu crezi ca o sa scapi de gandurile rele si de dorintele care constant iti apar in minte. Dar acum gandurile sunt mai palpabile si poti alege sa le iei in serios sau nu. Si, in plus, nu te mai definesc pe tine ca persoana. Aceasta capacitate de a-ti observa gandurile precum norii pe cer iti elibereaza mintea si iti permite s-o folosesti intr-un nou mod mult mai puternic decat inainte.

Termenul “meditatie” se refera la o familie de mai multe metode, nu doar una singura. La inceput si eu eram cam suspicios despre ce inseamna meditatie, mi se parea un lucru lipsit de sens sa stai nemiscat, in pozitia “lotus” si sa nu faci nimic mai mult timp. Mi-a trebuit o doza mare de dovezi ca sa ma hotarasc sa ma apuc de meditat.

Asta am primit-o la seminarul cu Bodhi Ray in care am practicat mai multe tipuri de meditatii, printre care si cele dinamice. Orice metoda care te ajuta sa iti maresti capacitatea de a fi martorul gandurilor tale, care iti mareste constiinta si perspectiva din care sa privesti mintea umana poate fi categorisita ca fiind o metoda de meditatie.

Cea mai des intalnita metoda de meditatie este cat se poate de simpla. Pur si simplu stai pe podea cu picioarele incrucisate (pozitia lotus) si ramai in liniste asa. La inceput te vei simti foarte incomod si cel mai probabil vei simti o nevoia sa te misti, sa te scarpini, sau sa te ridici si sa faci ceva.

Dar este cat se poate de normal si OK sa simti asa ceva. Scopul acestei metode este sa observi aceste dorinte si senzatii in timp ce ele apar si apoi sa te detasezi de ele pana cand nu mai simti ca sunt asa urgente. Nu da curs acestor nevoi, pur si simplu observa-le.

O varietate de ganduri si sentimente vor perinda prin mintea ta, fiecare cu nevoile lor specifice, tot ce trebuie tu sa faci este sa le observi si sa nu raspunzi nevoilor ce apar. Nu te agata de nicio nevoie, doar priveste-le. Daca devii putin distrat si incepi sa urmaresti firul unui gand sau al unei nevoi, fa o nota mentala ca aceasta nevoie a intervenit si revino iar la observare. Stai timp de aproximativ 20 de minute (poti chiar sa pui si un ceas cu alarma sa sune, ca sa nu fii distras de timp). Cand alarma o sa sune, te ridici frumos si iti vezi mai departe de treburile tale si in acelasi timp poti sa te feliciti ca ai oferit o scurta vacanta mintii tale.

Efectele meditatiei

Efectele mediatiei nu sunt palpabile imediat ce ai inceput sa practici. Asta e si unul din motivele pentru care multi se lasa deoarece vor rezultate imediate. Adevarul este ca pot trece luni, chiar si ani de practica in mod regulat pana sa “te prinzi” cum sta treaba cu meditatia si sa incepi sa simti pe pielea ta beneficile oferite de aceste practici.

Pentru inceput este recomandat sa practici o singura tehnica de meditatie in intervale mai scurte, de 20 de minute, in fiecare zi la aceeasi ora. Tot ce conteaza e sa ramai alert in timpul practicii si sa nu incepi sa visezi sau sa adormi. Ai mare rabdare! Incet incet, perspectiva asupra gandurilor tale va incepe sa evolueze si vei deveni din ce in ce mai abil in a-ti selecta modul in care reactionezi si cum te simti in loc sa fii controlat de emotii.

Din experienta personala, tot ce pot sa zic este ca ma simt mult mai calm decat restul atunci cand apar situatii tensionante, devin mult mai focusat atunci cand imi propun sa realizez un lucru si, ca un bonus, am mult mai frecvent acele momente de inspiratie sau prezenta de spirit cum o mai numesc unii.

Parca cineva imi sufla in ureche ce trebuie sa zic si sa fac. Tot ce era stresant inainte si dialogul intern care ma tot deranja atunci cand voiam sa ma concentrez, acum parca a umblat cineva la butonul de volum si l-a dat mult mai incet. Daca ati vazut Fight Club, tineti minte scena cand Jack povesteste despre efectele luptelor de la Fight Club, iar seful lui vine la el cu fel si fel de nemultumiri, iar el il aude foarte incet. „That’s the feeling!”

Care dintre voi mai practica in mod regulat meditatia si are ceva util de adaugat?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

20 de răspunsuri

  1. Foarte bun articol !

    Meditatia Dinamica a lui Osho e una din favoritele mele – parti din ea le fac in fiecare zi (uneori de 2 ori pe zi). Ideea (pe care o stiam de la Tao) este ca mai intai trebuie sa-ti incalzesti bine corpul – chiar sa-l aduci intr-o stare de ‘extenuare’ controlata (adica efort depus in mod inteligent si gradat) – apoi corpul se linisteste automat si mintea il urmeaza foarte usor in meditatia statica. In plus, simti campul energetic mult mai bine.

    Cand faci meditatia statica fara incalzire buna in prealabil…e mai greu sa meditezi…

    Am scris mai demult despre acestea –
    http://www.diperia.ro/2008/09/30/practica-energetica-de-dimineata/

  2. Exact, meditatia dinamica presupune implicarea corpului pentru a te face sa te detasezi mai usor de mintea ta. Dupa ce produci mai multa energie in corp in primele 3 faze din meditatie, in urmatoarele 2 poti experimenta detasarea si poti fii martorul gandurilor mult mai usor.

    Uite aici niste confesiuni ale unor terapeuti despre meditatia dinamica http://www.activemeditation.com/Perspectives/Perspectives.html

    plus impresiile mele dupa ce am fost la workshopul cu Bodhy Ray http://www.therealman.ro/a-fost-numai-pentru-barbati/

  3. Mi-a placut articolul tau, felicitari!

    Va recomand tuturor o carte foarte interesanta de meditatie
    „Maestrul meu-Esenta iubirii pure” de Pere Rajagopalachari

  4. bun articol. echilibrat, succint, cu o structura coerenta.

    fiind evident adresat incepatorilor probabil ca trebuie spus si despre pericolele la care sunt expusi cei ce merg singuri pe aceasta cale.

    de exemplu, in incercarea de a capata control asupra mintii lor, sau in incercarea de a crea ganduri puternice, unii pot crea de fapt obsesii – idei fixe… ceea ce este la fel de nociv ca si harmalaia browniana a omului obisnuit (ba poate chiar si mai nociv, fiindca poate este trist sa nu te dezvolti, dar in mod sigur este tragic sa iti distrugi creierul).

    pentru incepatori cred ca este o lectura usoara si placuta lobsang rampa – muntele sacru.

  5. Da, Bodhi Ray e bun – am fost si eu acum vreo 2 ani la un seminar cu respiratie…

    O sa scriu si eu pe tema asta – si poate anul asta daca mai organizez ceva pt barbati ajungi…Succes in continuare !

  6. acesta e un domeniu extrem de important caruia nu-i acordam destula atentie, iar majoritatea habar nu au ca exista.
    Pentru cunoscatori si nu numai, o chestie foarte profunda de la OSHO, care pe mine m-a facut sa inteleg esenta acestor lucruri: e al saselea audio (Greatest Miracle):
    http://www.artofsudi.com/osho.html

  7. Practic si eu de ceva timp meditatia orientala (sau mai bine spus constientizarea continutului constiintei: ganduri, emotii etc) insa ceea ce pot sa spun este ca in cazul meu a fost un pas extrem de important insa nici pe departe suficient pt dezvoltare; constientizarea este intradevar necesara dar nu si suficienta; iti ofera o perspectiva mai larga asupra gandurilor si emotiilor tale dar si asupra existentei in general, daca incerci sa observi existenta in mod detasat; si aceasta perspectiva face posibila nasterea unor noi credinte/ganduri care sunt mult mai aproape de realitate decat ceea ce obisnuiai sa gandesti. Ajungi sa intelegi mult mai bine anumite situatii de viata si sa-i intelegi mult mai bine pe altii;

    Mai cred insa ca pe langa constientizare, omul trebuie sa treaca prin anumite experiente pt a putea evolua; totodata uneori nu este suficient sa constientizezi detasat o problema (anumite credinte care te limiteaza de ex), nu e suficient sa le privesti pasiv, e nevoie de o atitudine mult mai activa pt a le schimba; si exista o multime de tehnici de psihoterapie care te ajuta sa faci lucrul asta, tehnici care mi se par rezonabile si au un efect mult mai rapid decat simpla observare a problemei.

    In concluzie cred ca o abordare integrata a tehnicilor de psihoterapie orientala dar si occidentala, in functie de ce se potriveste mai bine fiecarei persoane, este optima.

  8. As dori sa incep practicarea meditatiei, cu speranta ca ma va ajuta sa mi directionez eficient energia, simt ca nu mai am vointa sa fac anumite lucururi. Daca cineva detine cunostintele necesare as dori sa-mi spuna si mie, sau macar sa-mi dea cateva sfaturi pentru incepatori.

  9. Valentin, poti medita chiar „Aici” si „Acum”. :)
    Un ghid bun, poti gasi in doi autori iluminati: Eckhart Tolle (care are o abordare directa si perfect lucida – e german; cartea Puterea prezentului ca sa intelegi si sa traiesti esenta meditatiei) si OSHO (dupa parerea mea cel mai mare mistic si intelept al secolului XX si poate singurul care a dat startul la adevarata revolutie a umanitatii, si anume cea interioara).
    PS: Afirmatia ta… „cu speranta ca ma va ajuta sa mi directionez eficient energia” semnifica o capcana in care am cazut cu totii la inceput si inca mai cadem, si anume ca facem din meditatie o unealta pentru a obtine ceva, pentru a ajunge undeva, etc. Daca esti un om meditativ, automat se restabileste echilibrul in corp minte si spirit, si intri in armonie perfecta cu universul, ceea ce inseamna ca energiile tale vor curge libere, ne mai fiind blocate de minte. In meditatie, lasa la oparte orice speranta, orice dorinta de salvare, de reabilitare, etc. Doar mediteaza si lucrurile se vor aseza de la sine in moduri in care nici cele mai frumoase vise nu ti le-ai putut imagina. Vei reusi incurand sa meditezi oriunde, si pe strada, si la o bere, si mai ales la serviciu, unde e o provocare mare dar cu atat mai valoroasa. vei reusi sa fii prezent, sa functionezi in lume de pe pozitia centrului vortexului si nu a marginilor lui.

    Meditatia inseamna doar „Eu sunt”, „Eu exist”, inseamna a trai viata in deplia fericire divina si centrati fiind in sinele nostru cel mai profund, in singularitatea primordiala din interiorul nostru, din care toate se nasc, din care realitatea insasi este generata. A fi meditativ inseamna a trai din sursa ta, si nu in efectul generat de sursa, inseamna „a te cunoaste” prin traire, prin experientza directa, si nu prin analiza psihologica.

    E foarte greu de spus in cuvinte, pentru ca aceasta „poveste” nu apartine lumii cuvintelor, ci e dincolo de minte. Un singur lucrur e clar: nu teorie ci traire si experienta, nu vorbi despre meditatie si mediteaza.
    Un maestru zen a fost intrebat de imparatul chinei: „Care este esenta invataturilor sacre? Si maestrul i-a rapsuns: „Emptiness, no Holiness”…

  10. Vreau sa intreb si eu daca este normal ca atunci cand vrei sau incerci sa meditezi pentru prima oara sau a doua oara,sa simti muschii fruntii incordati chiar daca esti constient ca sprancenele nu sunt incordate sau ceva.Pur si simplu simti o presiune mare si deja devine greu sa mai poti continua meditarea in conditiile in care tot ce simti e sa te ridici si sa faci altceva,orice,dar numai sa scapi de presiunea respectiva,pe care inainte sau dupa meditare nu o mai simti.

  11. E normal, da – de asta e extrem de important sa te asezi in pozitia cea mai convenabila pentru tine, indiferent de recomadari…daca vei sta intr-o pozitie comoda, oricare ar fi ea, tensiunile sunt mai putine si la un moment dat , dupa ceva practica, dispar…

  12. @ioana: Muschii fruntii incordati? asta e plimbare in parc. „Incearca” sa meditezi cand esti in culmea furiei, acolo sa vezi senzatii in corp. Vei putea sa-ti auzi mintea cum urla in disperare, cum judeca si acuza, iar energia din corp e ca o furtuna. Si apropo, meditatia nu e o practica. ;) Presiunea aia de care zici tu si de care vrei sa scapi era acolo si inainte de meditatie, numai ca acuma ai adus lumina asupra ei, si a iesit la suprafatza. Treba asta e foarte purificatoare, poate scoate din tine parti negre de acre nu stiai dar care acuma ies la lumina pentru a fi eliberate sau „arse”. Starea de disconfort se datoreaza si mintii care vazandu-se in pragul propriei opriri, opune rezistentza, creeaza tot felul de stari inconfortabile. Toate sunt trecatoare. Doar pastreaza linistea si ai sa vezi.
    Oricum, relax, va deveni din ce in ce mai simplu, structura celulara a corpului se va obisnui cu linistea. Poate parea greu la inceput ptr ca tot ce am practicat noi oamenii pana acum, se cheama gandire compulsiva si identificare cu un „eu” care de fapt….. :)

  13. Important . Ca sa faceti meditatie intai trebuie sa incepeti cu concentrarea. Sunt 3 stadii de evolutie 1. concentrarea 2. Meditatia 3. starea de samadhi sau extaz divin, care este ultima si cea mai importanta, normal si cea mai grea.

  14. in felul asta, concentrarea iti poate lua cativa ani iar meditatia cateva zeci. De ce sa nu mergi direct la Samadhi in bratze? :))

  15. Buna!Acum am descoperit acest articol minunat pe care l-ai scris si ma bucur f mult!Da,cunosc f bine,din pacate „rumegatul mintii umane”,am trecut si eu prin asa ceva multi ani si mai ales cand vroiam noaptea sa adorm,toate gandurile se adunau gramada din toata viata mea,se derulau cu viteza,isi facusera un „obicei”…noapte de noapte era „sedinta”in mintea mea,un haos intreg fara cap-coada si…adio somn ore intregi.Incercasem si eu meditatia-lotus,dar ca si tine draga Alexandru simteam si eu ca si tine un lucru lipsit de sens sa stai nemiscat, in pozitia “lotus” si sa nu faci nimic mai mult timp.Dupa un timp fara ca sa continui meditatia,din senin,a aparut o „liniste interioara”in mintea mea…o „ordine”placuta…ce bine a fost,un an de zile a durat fericirea,nimic nu reusea sa ma streseze,priveam cu placere totul in jur,dar,din pacate,haosul gandurilor,rumegatul continuu a aparut si nu stiu cum sa-l opresc,imi dau seama ca nu e bine,mai ales ca nu vine numai noaptea cum ii era in obicei,acum vine si ziua.Imi este f dor de perioada de „odihna”a mintii cand invatasem sa selectez f bine gandurile ce-mi faceau rau,le inlaturam cu usurinta,dar…acum parca nu mai am puterea necesara.Ce diferenta enorma de stari!De stari de bine,de stari de stres si incordare!Sper sa reusesc sa invat de la tine ca sa pot sa ma detasez de tot ceea ce-mi face rau.Merci f mult,subiectul articolului este fff interesant!

  16. Buna ziua.Din cauza stresului si a problemelor apasatoare vreau sa incerc si eu aceasta tehnica-meditatia.Astazi am incercat pt ptima data si vreau sa va intreb daca e normal sa se intample asa sau probabil nu reusesc sa ma concentrez.Nu stiu daca e calea cea buna ceea ce am simtit sau daca asa trebuie sa simt.M-am relaxat cu ochii inchisi,am fost atenta la respiratie,am incercat sa nu ma gandesc la nimic dupa care au inceput sa-mi apara tot felul de ganduri,adica imi venea un gand dupa care apoi pt cateva clipe eram intr-un vis dupa care pleca si venea altul si tot asa parca picam din vis in vis.E normal sau am mult de munca pana sa descopar calea spre meditatie?Multumesc

  17. E normal ca la inceput sa te mai ia putin somnul pentru ca atentia ta nu este suficient antrenata sa observe tot ce se intampla fara a fi atasata. Cum apare un gand, imediat se identifica si „se prinde” din nou in poveste.

    Ti-as recomanda sa stai cu spatele drept, pe cat posibil si fara sa te rezemi de nimic. Asta mai ajuta la observare.

    Ai mai putea sa incerci si meditatia actva / Dinamica pana sa ajungi sa stai cu adevarat in liniste. Sunt multe de emotii de „curatzat” in interior pentru a scapa de povara lor. Cand te-ai mai eliberat de ele, meditatia in liniste se asterne mai usor.

  18. Buna!
    Am si eu o intrebare.. De ceva vreme am inceput si eu sa meditez.. La un interval de cateva minute aveam senzatia ca ma invarta incerc (ca intr-un carusel) si „imaginea” din fata mea parca era tot mai neagra si aveam senatia ca ba sunt grasa ca un balon ba subtire ca o musca si tot corpu imi este un pic amorit, parca as pluti, dar totodata sunt constienta si cand intunericul se face tot mai apasator, simt o stare de frica si imi deschid ochii.. Ar trebui sa accept starea de frica si sa nu descgid ochii??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!