Acasa » Cunoaste-ti limitele! (II)

Cunoaste-ti limitele! (II)

Citeste acum prima parte a articolului, in cazul in care nu ai citit-o deja.

Ce inseamna sa ai limite? Sa te cunosti mai bine? Sa stii cat anume poti sa iti asumi?

La ce anume poti spune DA si la ce poti spune NU? Care este pretul pe care il platesti daca iti ignori limitele sau nu esti constient de ele?

Consecintele faptului ca nu iti cunosti propriile limite la momentul prezent pot fi dezastruoase atat pentru tine cat si cei din jur. Pornind de la un lucru atat de banal si obisnuit in zilele noastre, cum este supraincarcarea cu taskuri, putem declansa o adevarata avalansa in viata noastra care incepe cu primul bulgare de zapada…

Lucrurile se precipita foarte usor, desi la inceput pot parea inofensive

Un exemplu simplu ar putea arata asa.

Astazi promiti sefului tau ca vei termina un proiect important in doua saptamani (te gandesti ca asa poate vei beneficia de o marire de salariu, stii ca deadline-ul e scurt, dar speri ca daca stai doua ore dupa program, vei reusi). In cursul zilei un coleg iti cere sprijinul ca sa rezolve o problema urgenta cu un client nemultumit. Pentru ca doar tu ai experienta in astfel de cazuri, ii oferi o mana de ajutor, insa nu iei in calcul ca ai pierdut deja o jumatate de zi, dar te gandesti ca tu ai o eficienta buna si vei reusi sa recuperezi timpul pierdut. In plus, ai facut o fapta buna si ai aratat ca tu esti competent.

Vineri esti deja intr-un ritm de lucru foarte alert, destul de optimist cu privire la deadline-ul tau, incercand sa gestionezi cu brio si task-urile zilnice. In weekend te resimti obosit dupa o saptamna de lucru intensiva cu cele doua ore peste program, insa ai promis familiei tale ca ii vei duce intr-o excursie la munte si beneinteles ca nu vrei sa ii dezamagesti. In fond nu ati mai iesit de multa vreme.

Revine ziua de luni. Esti constient ca mai ai doar 5 zile si trebuie sa finalizezi acel task important pe care l-ai promis sefului tau. Presiunea incepe sa fie din ce in ce mai mare, mai ales ca nu te simti in cea mai buna forma fizica. La munte ai prins si o raceala drept bonus!

Miercuri, in timp ce lucrezi frenetic, suna telefonul. Realizezi ca este un client important cu care ai programat de peste doua luni o intalnire de negociere de care tu din nefericire ai uitat! Iti faci o multime de procese de constiinta, vinovatia apasa pe umerii tai, te gandesti cum sa solutionezi problema, trebuie sa lucrezi si la proiect, sa te intalnesti si cu acest client important, sa dai si o raportare sefului si nici nu te simti bine, racela nu cedeaza.

Decizi sa sari peste masa de pranz, sa onorezi intalnirea cu clientul si sa stai peste program atat cat este nevoie, doar tu esti vinovat ca ai uitat de intalnire si nu ti-ai mai verificat agenda! Joi seara sotia ta explodeaza! Iti reproseaza ca ai uitat sa rezervi spatiul pentru petrecerea aniversara a piciului vostru care implineste 5 ani. Ea se baza pe tine, doar tu ai promis ca vei face aceasta bucatica!

Adormi suparat, intristat si dezamagit de tine, preocupat pentru ziua cea mare de vineri, cand trebuie sa finalizezi vestitul proiect! In sinea ta stii ca nu ai facut totul impecabil, ai avut o multitudine de lucruri de rezolvat in toata aceasta perioada, dar speri ca seful nu o sa observe si o sa aprecieze efortul tau ca ai stat peste program…

Vineri seara, dupa ce toata aceasta nebunie s-a incheiat, in timp ce stai rapus in pat de raceala, pur si simplu nu intelegi ce s-a intamplat! Desi ai incercat sa faci tot ce ai putut, sa multumesti pe toata lumea, nu ai primit nici macar un multumesc de la seful tau, ba chiar ti-a reprosat ca munca ta este sub ceea ce se astepta sa primeasca de la tine. Sotia si fiul tau sunt nefericiti ca ai uitat sa rezervi spatiul pentru petrecere, tu esti bolnav si incepi sa te indoiesti serios de tine si de ceea ce esti capabil sa faci! Incepi sa realizezi ca nu ti-ai cunoscut clar limitele si acesta este pretul scump pe care il platesti pentru ca ai ignorat semnalele!

13 idei

Pentru a evita astfel de situatii, pentru ati cunoaste limitele la momentul prezent, vreau sa iti recomand cativa pasi:

  1. Cunoaste-te foarte bine pe tine insuti!
  2. Defineste clar in ce conditii functionezi la parametric optimi!
  3. De cate ore de somn ai nevoie?
  4. Ce fel de hrana iti energizeaza corpul si iti da vitalitate?
  5. Cate ore poti sa lucrezi zilnic cu eficienta maxima?
  6. De cate pauze ai nevoie zilnic pentru a lucra bine?
  7. Ce activitati specifice te relaxeaza, iti stimuleaza creativitatea, inspiratia si pe care le poti realiza in pauzele tale?
  8. Cand iti asumi un nou task, verifica-ti agenda. Ai timpul fizic pentru a rezolva acel lucru, pentru a face o munca de calitate? In acest punct iti recomand sa iti aloci 5 minute si sa evaluezi obiectiv situatia.
  9. Care este consecinta faptului ca ai spus DA/NU la acest task?
  10. La ce va trebui sa renunti? Care e pretul pe care trebuie sa il platesti pentru simplul fapt ca ai spus DA/NU?
  11. Cum e necesar sa iti readaptezi programul?
  12. Cine din viata ta va fi influentat de aceasta noua decizie?
  13. Care sunt beneficiile pentru tine daca rezolvi tu acest task?

Daca iti cunosti limitele la momentul prezent stii de unde pornesti, care este potentialul tau acum, iar de aici poti cu pasi mici sa incepi sa depasesti aceste limite.

Pentru mine situatia aceasta este identica cu a unui sportiv care vrea sa alerge la olimpiada. Daca de prima data va incerca sa alerge la cursa de 100 metri, desi el este capabil sa alerge in timpul optim doar 50 de metri, cel mai probabil ca se va confrunta cu un esec, cu propria lui dezamagire, a antrenourului si a suporterilor sai, iar in cazuri mai grave poate chiar cu un accident care il va tine departe de pista o anuminta perioada!

Alege sa fii un sportiv inteligent, cunoaste-ti limitele. Daca tu poti astazi sa alergi 50 de metri, stabileste-ti maine sa bati propriul tau record. Maine sa fii un pic mai bun, alearga 55 de metri! Prin practica, antrenament si exercitiu vei reusi sa atingi performanta, sa iti pregatesti mintea, trupul si sufletul!

Ca de fiecare data, daca aceste recomandari ti-au fost utile, nu ezita sa imi scrii pe adresa [email protected].

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!