Dacă deții sau îți dorești să achiziționezi o centrală termică sau un cazan de apă caldă, în acest articol vei înțelege de ce este recomandată autorizarea și mentenanța acestora.
De ce este importantă autorizarea centralei?
În principal pentru funcționarea perfectă și în siguranță a acesteia, și pentru reducerea costurilor de exploatare și prevenirea unor defecțiuni ulterioare ale centralei termice.
Acest lucru este stabilit prin lege (Prescripțiile tehnice A1 2010, C9 2010 si C11 2010 ale ISCIR), și aceasta prevede că, pentru toate sistemele de încălzire pe gaz, combustibil solid și lichid este obligatorie autorizarea.
Ce presupune această autorizație de funcționare?
Autorizația de funcționare cuprinde toate verificările obligatorii pentru a confirma că centrala termică funcționează în siguranță.
Aceasta presupune în mare parte o serie de măsurători, teste și verificări efectuate la fața locului de specialiștii autorizați de ISCIR să îndeplinească aceste operațiuni și să stabilească dacă centrala poate funcționa în continuare, în condiții optime și fără riscuri.
Când se realizează autorizarea?
Aceasta se realizează la început, după montarea, instalarea și punerea în funcțiune a centralei urmând ca firma specializată să ofere autorizația de funcționare cu un termen de valabilitate de 2 ani, aceasta atestând furnizorului de gaze că centrala nu este considerată a fi un pericol și că funcționează în siguranță.
După 2 ani trebuie să prelungiți această autorizare printr-o VTP (Verificare tehnică periodică) care se va efectua de către o societate autorizată ISCIR.
Datorită prevederilor legale (conform Monitorului Oficial 513 din 23/07/2010, art.21) este obligatoriu să se efectueze încontinuare din 2 în 2 ani.
Ce înseamnă un VTP la centrale termice?
În urma acesteia ți se aduce la cunostință siguranța funcționării în parametrii normali ai centralei.
Verificarea tehnică periodică cuprinde mai multe aspecte, cum ar fi:
- verificarea integrității aparatului și a menținerii condițiilor inițiale de instalare;
- verificarea existenței „Livretului aparatului”, aflat la deținător;
- verificarea și reglarea instalației de ardere în scopul realizării unei arderi complete, cu eficiența indicată de producător;
- activități de curățare a aparatului, dacă este necesar;
- verificarea funcționării corecte a dispozitivelor de control, reglare și siguranță;
- analiza gazelor arse și verificarea încadrării valorilor în limitele admise;
- efectuarea verificărilor aplicabile în conformitate cu condițiile tehnice prevăzute în livretul aparatului precum și în instrucțiunile producătorului.
Ca și autorizarea, verificarea tehnică periodică este obligatorie pentru funcționarea în condiții legale a unei centrale termice.
Ce se poate întampla dacă centrala nu este autorizată?
În cazul în care centrala termică nu prezintă autorizația de funcționare valabilă, riști punerea sigiliului pe gaze și sistarea furnizării, până în momentul în care toate actele vor fi la zi.
Aceasta implică atât punerea în pericol a salariaților cât și creșterea costurilor deoarece firma trebuie să plătească și rebranșarea utilităților pe lânga costurile de autorizare.
Cu cine se face?
Autorizarea, mentenanța și reparațiile se realizează doar de către firmele cu autorizare ISCIR, care în urma verificării și constatării îndeplinirii condițiilor de siguranță emit livretul de aparat sub forma a două exemplare, acesta conținând rezultatele măsurătorilor cât și al verificărilor.
Un exemplar ramâne la tine, iar cel de al doilea urmând a fi trimis către ISCIR pentru a confirma efectuarea verificării tehnice periodice.
Una dintre companiile pe care o recomandăm pentru aceste servicii este ABC Control. Ei se ocupă în principal cu gama de produse Buderus, Bosch, Viessmann, ICI Caldaie, Ferolli, Ariston sau Protherm.