Acasa » De la resemnare la schimbare

Motto: Most men lead lives of quiet desperation and go to the grave with the song still in them.
– Henry David Thoreau

In fiecare vineri, pagina mea de Facebook se umple de fotografii si update-uri voioase care anunta victorios ca vine weekend-ul. Apoi, in fiecare luni, aceeasi pagina se umple de poze cu cani de cafea si pisici somnoroase, deplangand inceperea unei noi saptamani de munca. E ca si cum ne permitem sa fim fericiti doar in weekend si consideram restul saptamanii ca pe un fel de tribut pe care trebuie sa-l platim, ca pe o cruce pe care trebuie s-o ducem in spate, doar pentru a ne bucura de cele doua zile libere. Cum ar fi, insa, daca am face o mutare in viata noastra, o schimbare datorita careia sa nu mai fim tristi luni dimineata?

Principalul obstacol in calea crearii unei saptamani cu sapte zile fericite in loc de doua este ca schimbarea, fie ea in plan personal ori profesional, este un proces care ne face sa ne simtim neplacut de cele mai multe ori. Cauza acestei stari nu este procesul in sine, ci mai degraba modul nostru de raportare la acest proces, iar solutia care ni se recomanda de obicei este sa adoptam o atitudine cat mai deschisa si flexibila fata de schimbare.

Atitudinea fata de schimbare

Din pacate, acesta este un sfat greu de urmat, cel putin din doua motive. In primul rand, cauza rezistentei la schimbare este teama, frica de a pierde ceva odata ce lucrurile se schimba: fie ca este vorba de un job sau status social, neimplinirea unor planuri, dorinte sau vise, scaderea veniturilor, lipsa controlului si multe altele. In al doilea rand, fiinta umana este facuta sa reziste schimbarii si este firesc sa opunem rezistenta atunci cand trebuie sa iesim din rutina zilnica si din zona noastra de confort.

Ca atare, data fiind natura rezistentei la schimbare si cauzele ei, este iluzoriu sa credem ca aceasta atitudine ar putea sa dispara cu totul. Putem, in schimb, sa invatam o serie de instrumente care sa ne ajute sa o administram. Asa cum un individ poate invata in mod voit si constient diverse deprinderi, inclusiv abilitatea de a fi creativ, la fel stau lucrurile si in privinta procesului de schimbare.

Sa luam ca exemplu capacitatea de a dansa. Cei care nu stiu sa danseze se simt paralizati de teama atunci cand sunt nevoiti sa se ridice de la masa si sa se indrepte inspre ringul de dans: nu mai au pic de flexibilitate, iar miscarile lor au gratia unui urs care incearca sa-si prinda coada. Indata ce iau cursuri de dans lucrurile se schimba, si nu pentru ca acum sunt o cu totul alta persoana, ci pentru ca realizeaza ca de fapt lipsa unei aptitudini inseamna lipsa de cunoastere. Cu siguranta nu vor deveni dansatori de talia lui Baryshnikov sau Nureyev, dar cel putin nu mai stau impietriti pe scaun o noapte intreaga, transpirand de emotie la gandul celor 4 minute in care vor trebui sa danseze cu sotia sau prietena.

Invata schimbarea

Mergand pe ideea ca nimeni nu se naste invatat, la fel stau lucrurile si in privinta schimbarii. Capacitatea de a administra schimbarea si procesul de tranzitie este pur si simplu o abilitate care se invata si se educa. Si, ca orice indemanare, are niste etape, o serie de caracteristici si tehnici de administrare care, atunci cand sunt cunoscute, ne indruma pasii astfel incat sa actionam in cunostinta de cauza, intr-un mod planificat, echilibrat si cu un minim de riscuri.

De exemplu, multi oameni care isi doresc o schimbare radicala in cariera sau in domeniul lor de activitate se blocheaza pentru ca nu stiu de unde sa inceapa, cum sa-si faca un plan de actiune si de autopromovare, sau pentru ca isi gasesc o gramada de motive pentru a amana sa treaca la fapte. Dar, in momentul cand renunta la convingerile limitative si primesc „uneltele” (cunostintele) adecvate, fac mai usor pasul mult-dorit in afara zonei de confort.

Cunoasterea in privinta schimbarii ne ajuta sa scapam de convingerile si credintele care ne tin in loc, sa dobandim o mai buna intelegere de sine si sa realizam ca nu suntem cu nimic mai prejos in comparatie cu semenii nostri. Inseamna economie de timp, bani si nervi si, in ultima instanta, inseamna sa dobandim acele instrumente care ne vor ajuta sa traim o viata in conformitate cu adevaratele noastre valori, vise si pasiuni.

Daca si tu iti doresti sa faci o schimbare profesionala sau in alte arii ale vietii tale, vino la trainingul Managementul schimbarii si rebranding personal, sustinut de Lucian Chipuc si Iulia Bertea in zilele de 31 martie si 7 aprilie. Toate detaliile pentru inscriere le poti gasi aici.

Si, pentru ca esti cititor Empower, primesti o reducere suplimentara de 3% fata de discount-urile existente.

E greu de crezut ca un om ar vrea cu adevarat sa duca „o viata de disperare tacuta” si sa paraseasca aceasta lume fara sa-si fi exprimat „cantecul din suflet”, asa cum spune poetul Thoreau in motto-ul acestui articol. Doar ca saltul de la resemnare la schimbare necesita cunostinte specifice, un plan de actiune si un „kit de supravietuire” pentru procesul dificil de tranzitie. Vei primi toate acestea cand vei veni la trainingul Managementul schimbarii si rebranding personal. Depinde doar de tine daca alegi sa faci o schimbare care iti va dinamiza viata sau daca vei continua sa postezi fotografii triste, lunea, pe Facebook…

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!