19

De unde atata indiferenta?

Astazi am fost martorul unui eveniment care m-a marcat profund. Am asistat la o prelegere tinuta de un specialist in comunicare in fata a catorva zeci de profesori. A fost un eveniment organizat de directiunea unei scoli, cu scopul de a ajuta profesorii in munca lor cu elevii, pentru a le permite o mai buna transmitere a informatiei de la catedra la banca.

Inca de la inceputul expunerii, trainerul a fost intampinat cu o atitudine rece, de respingere din partea celor mai multi profesori, care a culminat cu atacuri verbale mai mult sau mai putin voalate. In esenta i se reprosa din partea celor de la catedra, ajunsi acum in bancile spre care obisnuiau sa predea, ca nu e cazul sa le spuna lor, celor care au atata experienta, ce si cum sa faca.

In final, dupa ce a reusit cu abilitate sa domoleasca spiritele, speakerul si-a livrat prezentarea, reusind sa capteze interesul audientei.

Ce m-a frapat pe mine a fost asemanarea acestei situatii cu cazurile pe care le intalnesc eu in emailuri, discutii pe chat si forumuri si (mi s-a intamplat o data) a unui atac direct venit de pe un blog.

Esenta era aceeasi: cum adica vii tu, un medic, sa ne inveti pe noi cum sa ne gestionam banii? Crezi ca suntem atat de prosti? Nu suntem in stare sa numaram un teanc de bani si sa le stim valoarea?

Exact ca in exemplul de mai sus, unde doar o mica parte din profesori au fost doritori sa primeasca informatii, marea majoritate a oamenilor au o atitudine superioara. Autosuficienta si supraevaluarea proprie e lege.

Cu toate acestea, opt din zece angajati romani au luat credite de la banci, multi dintre ei „la maxim”, fara sa se gandeasca ce se intampla daca vor avea probleme financiare, fara sa isi asigure solutii de rezerva pentru asemenea situatii.

Uite a venit si criza, deja sunt mii de oameni care au fost disponibilizati si numarul va creste la anul.

Desigur, exista si persoane care vor sa stie mai mult. Cine sunt ele?

  • aceia care sunt in mod natural preocupati de a se dezvolta continuu pe plan personal, iar tu, pentru ca citesti articole pe Empower.ro, esti unul dintre ei;
  • cei care „s-au ars” si sunt nevoiti sa gaseasca o solutie pentru iesirea din falimentul financiar in care se afla (aceasta categorie va creste exponential in lunile si anii de criza care vin).

Din pacate, omul este o fiinta reactiva: de cele mai multe ori trece la actiune in urma unei nevoi iar actiunea este cu atat mai hotarata cu cat nevoia este mai mare.

Nu suntem in stare sa invatam din greselile altora, nu avem inteligenta de a anticipa si de a ne pregati pentru „vremuri grele” cand acestea se aduna la orizont. Asteptam ca ele sa vina peste noi pentru a ne urni din zona de confort.

Pe voi, cei care cititi acest articol, ce v-a determinat sa cautati informatii despre finantele personale? Indiferent daca e vorba de un imbold interior sau un eveniment negativ, motivul exista.

Mi-ar placea sa stiu ce va face sa fiti diferiti fata de majoritatea: cei care se scalda intr-o indiferenta calduta, pana in momentul in care realitatea ii va trezi cu brutalitatea de care da dovada de fiecare data.

Click Here to Leave a Comment Below 19 comments