Acasa » Dependentele, fete ale neincrederii (I)

Dependentele, fete ale neincrederii (I)

Dependentele. Ce reprezinta pentru voi acest termen? V-ati confruntat vreodata cu ele, voi sau persoane dragi, apropiate? Ce credeti ca voiau sa va transmita, sa le transmita? Ati incercat sa le priviti cu mai multa atentie, sau nici macar nu v-ati dat seama ca fac parte din viata voastra?

Desi nu e usor de constientizat, eu consider ca fiecare dintre noi se poate confrunta cu o dependenta la un moment dat in viata, indiferent de natura ei.

Dependenta este vazuta ca un obicei necontrolabil de a consuma alcool sau alte substante nocive organismului uman si este o componenta psiho-fizica, iar persoana care o dezvolta nu poate sa o controleze fara ajutorul unui specialist, al unei persoane avizate. Controlul asupra situatiei, venit doar din partea persoanei in cauza, este dificil din cauza afectiunilor fizice si psihice.

Cu toate ca in general dependenta este asociata cu anumite substante, orice lucru folosit in exces poate fi considerat dependenta.

Sunt multe de spus in legatura cu acest subiect, dar este destul de dificil sa cuprind intr-un singur articol diferitele tipuri de dependente.

Toate sunt importante, toate au diferite motive la baza (cred ca unul dintre principalele motive este lipsa de curaj) si oricare dintre ele ne pot ajuta sa evoluam, sa ne intelegem mai bine si sa ne schimbam viata, atat timp cat le constientizam, recunoastem ca ne confruntam cu o dependenta, avem dorinta de a scapa de ea si facem tot ce ne sta in putinta pentru a o depasi.

Dependenta de persoane

In acest articol mi-am propus sa vorbesc despre dependenta de persoane. Este tipul dependentei in care m-am regasit si eu. Nu pot spune ca este mai rea decat celelalte.

Orice forma de dependenta este rea, indiferent daca narcoticul este alcoolul, morfina sau idealismul.
– Carl Gustav Jung

Ce pot spune sigur este faptul ca te „ajuta” sa stagnezi, sa devii o persoana care are nevoie de ceilalti pentru a trai, ca si cum altcineva ar fi in locul tau. Pur si simplu, orice lucru faci, simti nevoia sa-i spui celuilalt si sa primesti aprobare sau, si mai rau, astepti ca celalalt sa ia hotararea in locul tau. Crezi ca fericirea si implinirea depind de celelalte persoane.

Aparente

Atentie! Ingrijorator este faptul ca o persoana dependenta se poate comporta, aparent, la fel ca o persoana sigura pe ea insasi si este destul de greu sa-ti dai seama cand se intampla acest lucru.

Printre cele mai relevante indicii se numara faptul ca persoana in cauza poate fi foarte sociabila, dispusa mai mereu sa ajute, sa se sacrifice pentru confortul celorlalti. Mai mult decat atat, este genul de persoana care nu se duce la cumparaturi fara un prieten/a si cumpara un lucru, desi nu ii place foarte mult, doar fiindca asa a primit un sfat, iar pe moment creeaza senzatia ca a fost alegerea ei.

De asemenea, poate fi acea persoana care prefera sa lucreze in echipa, dar care evita sa-si spuna parerea. Este de acord cu ceilalti, iar daca sunt doua pareri diferite face in asa fel incat sa fie acceptate ambele.

Ideea este ca persoana dependenta are in permanenta nevoie de acceptare. Face diferite compromisuri pentru a se integra intr-un grup, pentru a fi privita intr-un mod pozitiv de ceilalti chiar daca acest lucru poate fi periculos pentru ea.

Are nevoie de aprobare, persoana neavand incredere in ea insasi si considera ca ceilalti nu ii vor putea accepta punctul de vedere. Prefera sa tina cont de parerile celorlalti chiar si in legatura cu problemele ce o vizeaza direct.

Va astept sa cititi in curand partea a doua a articolului in care voi vorbi despre cum apar aceste dependente si ce putem face pentru a scapa de ele.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Multumesc frumos. Feedback-urile sunt importante pentru mine. Sper ca si a doua parte sa ajute.
    O zi frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!