Aflată în apropierea graniței cu Ungaria, capitala județului Bihor e una dintre bijuteriile prea puțin descoperite din țara noastră. Orașul Oradea este locul în care s-au păstrat intacte cele mai multe clădiri istorice, iar în ultimii ani acestea au fost recondiționate astfel că acum și-au recăpătat farmecul de odinioară. Dacă încă nu era pe lista destinațiilor tale de week-end, poți adăuga Oradea în fruntea acestei liste și vei vedea că merită din plin. Este unul dintre cele mai frumoase orașe din România ăe care să îl descoperi la pas. Iată câteva locuri pe care trebuie neapărat să le vezi.
1. Piața Unirii
Piața Unirii din Oradea reprezintă centrul istoric și turistic al orașului, un loc în care sunt adunate multe clădiri impresionante, în stil Art Nouveau, baroc sau eclectic. De aici poți porni la pas pe străduțele pietonale, pe lângă oaze de verdeață și piste pentru biciclete. În plus, în Piața Unirii au loc adesea diverse evenimente de stradă, așa că este posibil să o găsești extrem de animată.
2. Palatul Vulturul Negru
Este una dintre cele mai frumoase clădiri din România, o adevărată bijuterie arhitecturală, care aduce aminte de clădiri similare din Viena sau Italia. Vitraliile din pasajul interior te vor purta cu gândul la galeriile Vittorio Emanuele din Milano, iar legenda care înconjoară palatul îți va stârni cu siguranță interesul. Se spune că în subsolul acestei clădiri impresionante se află niște catacombe din cauza cărora palatul se va scufunda la un moment dat. De altfel, în 1907, când a fost finalizat hotelul, la subsolul acestei clădiri s-a găsit o cameră funerară.
3. Turnul Primăriei
În orice oraș ai merge, trebuie să cauți un turn din care să observi panorama. Și ce loc mai bun pentru o priveliște asupra Oradei, dacă nu turnul Primăriei, aflat chiar în centrul orașului? Dacă urci cele 25 de trepte și nu suferi de claustrofobie, ajungi în turn și te poți bucura de o priveliște minunată asupra orașului. În plus, la etajul 1 al turnului poți vedea mecanismul ceasului care cântă în fiecare oră, la fix.
4. Biserica cu lună
O altă bijuterie arhitecturală și o surpriză pentru cei pasionați de știință o reprezintă Biserica cu lună. Cunoscută și drept Catedrala Adormirea Maicii Domnului, biserica creștin ortodoxă a fost ridicată în secolul 18. Ceea ce este cu adevărat impresionant la această biserică este mecanismul montat pe turla bisericii format dintr-o sferă cu diametrul de un metru, vopsită jumătate negru, jumătate în auriu. Acest mecanism rotește sfera în funcție de mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului, arătând astfel fazele lunii.
5. Sinagoga neologă Zion
Lăcașul de cult israelit aflat în centrul istoric al Oradei este cea mai mare sinagogă neologă din România și a treia ca mărime din Europa. Construit la finalul secolului 19, în stil neomaur, de evreii reformiști din Oradea, monumentul istoric poate adăpostie aproximativ o mie de persoane. În prezent servește și ca centru cultural, und ese organizează diverse evenimente.
6. Calea Republicii
Artera pietonală principală a Oradei este locul în care turiștii și localnicii se adună pentru a face cumpărături, a lua masa sau pur și simplu a se plimba. Dacă după plimbarea prin oraș simți nevoia de o pauză de masă, cu siguranță vei găsi o terasă sau un restaurant pe gustul tău pe Calea Republicii. Dacă îți place mai degrabă să iei masa la hotel, cu prietenii, sau chiar în cameră, la un film, sunt multe restaurante în Oradea cu livrare oriunde te-ai afla.
Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile turistice ale orașului de pe Crișul Repede, iar cea mai bună metodă de a-l descoperi este să-l iei la pas, să te plimbi pe străduțele cochete, să admiri clădirile istorice recondiționate perfect, să intri în vorbă cu localnicii și să te bucuri de atmosfera occidentală pe care o respiră Oradea.