Gandul cel bun
Astazi m-am gandit sa va impartasesc din experienta mea in cadrul seminarului Empower Live!, seminar sustinut de speakerul Cristina Eremia in acelasi spatiu prietenos pus la dispozitie de partenerii nostri de la British Council.
In intalnirea cu numarul 70 din seria Empower Live! s-a discutat despre „Descoperirea vocatiei profesionale prin coaching”, subiect care a suscitat un interes maxim pentru participanti, pe de-o parte datorita actualitatii sale, pe de cealalta parte, datorita felului expresiv si lejer in care facilitatorul ne-a introdus in atmosfera si ne-a clarificat anumite concepte specifice temei tratate. In cele de mai jos voi aminti cateva dintre chestiunile prezentate.
Cum a fost si ce am aflat
Workshop-ul a fost interactiv, derulandu-se asemeni unui joc de echipa in care cei prezenti au pus intrebari si au primit raspunsuri cheie.
Mai intai grupul s-a asezat in cerc pentru un contact vizual cat mai bun. Apoi, la invitatia facilitatorului, ne-am ales un partener langa care ne-am mutat, dupa ce initial ne-au fost impartite cate trei post-it-uri. Pe unul dintre ele am scris cateva cuvinte despre noi si activitatea noastra profesionala din prezent, pe al doilea, trei domenii de interes profesional si pentru fiecare dintre ele o abilitate utila, din punctul nostru de vedere, activarii in unul dintre cele trei domenii. Pe ultimul biletel, al treilea la numar, am notat o intrebare la care ne-am propus sa aflam raspuns pana la finele intalnirii.
Coechipierii au schimbat biletele intre ei si, printr-o prezentare pe care as numi-o aici „incrucisata”, unde fiecare a citit randurile celuilalt, gheata a fost sparta, subiectele insiruite pe flipchart si discutia declarata „deschisa”.
S-a urmarit mai intai o definire a notiunii de vocatie si, pornind de la Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, am descoperit ca dumneaei, vocatia, reprezinta chemarea, inclinatia, predispozitia pentru un anumit domeniu de activitate sau profesie.
Lista definitiilor e putin mai generoasa in DEX, insa cele cateva de mai sus ne sunt suficiente pentru a intelege ca vocatia se afla in directa legatura cu o disponibilitate launtrica, incontestabila, ce porneste din miezul sufletului nostru, se fundamenteaza pe abilitatile noastre native si daca suntem suficient de norocosi incat sa o practicam si sa transformam aptitudinile in competente, poate deveni sursa inepuizabila de satisfactii, buna dispozitie si bucurie zilnica.
Insa, uneori, urmare a constrangerilor de natura sociala sau financiara, se intampla sa pierdem contactul cu eul nostru profund si ca urmare, cu vocatia noastra, iar pentru a regasi drumul catre sine avem nevoie de un ghid, de un coach. Acesta poate fi o persoana draga noua, parinte, profesor, prieten sau poate fi un profesionist care prin atitudine si intelegere, ne ajuta sa ne apropiem de noi insine si de ceea ce ne implineste cu adevarat.
Inainte de a discuta despre ce inseamna sa fii coach, as dori sa amintesc aici una dintre definitiile coachingului vehiculate in timpul intalnirii. Asadar, coachingul reprezinta un proces bazat pe intrebari si raspunsuri prin care o persoana cu un obiectiv constientizeaza propriile raspunsuri, aptitudini si actiuni care il conduc in directia dorita. Coachingul nu ofera raspunsuri concrete, ci orienteaza spre ele prin diverse intrebari ajutatoare si se poate aplica atat in viata personala, cat si in cea profesionala.
Revenind la calitatile necesare unui coach, acesta are nevoie, pe langa experienta, si de o capacitate dezvoltata de empatie pe care sa o mobilizeze in slujba unei relatii autentice, „nefardata” cu clientul sau. Un coach nu isi poate permite sa oglindeasca in relatia profesionala cu un client experientele personale de viata sau trairile.
El trebuie sa stie sa asculte detasat, sa isi reduca la tacere propriile „voci”, sa nu judece si nu in ultimul rand, sa inteleaga dinamica persoanei pe care o are in fata, modul in care aceasta gandeste, actioneaza si simte.
In loc de concluzie
Gasirea vocatiei nu este un proces facil, insa din fericire, este unul posibil.
Necesita constanta, deschidere si cativa pasi de parcurs: mai intai, identificam vocatia, apoi ne stabilim motivatia. Odata parcurse primele etape, trecem la gasirea resurselor, interne si externe, pe care le folosim pentru a sustine procesul de instruire intr-un context potrivit. Si daca acesta nu exista, aplicam gandirea de tip “out of the box” si cream contextul potrivit.
Cum putem fi siguri ca am gasit-o? Daca ne trezim dimineata zambind cu gandul la proiectele pe care le avem, iar in cursul zilei trecem peste oboseala si obstacolele ivite senini pentru a o lua a doua zi de la capat cu energie si dedicare, atunci asta e. Am ajuns acolo unde ne-am dorit, in randul celor fericiti ca si-au intalnit si privit in ochi VOCATIA.
Tu, daca te-ai intalni cu EA, cum ai intampina-o?