Acasa » Detectorul uman de minciuni

Detectorul uman de minciuni

Miercuri, 1 aprilie 2009, de Ziua Pacalelilor, am invatat cum sa deosebesc pacaleala de adevar. Intre noi fie spus, mai stiam cate ceva. :) Dar acest lucru nu micsoreaza cu nimic valoarea prezentarii la care am asistat si nici placerea de a fi participat la un eveniment deosebit.

Da, am dat mana cu detectorul uman de minciuni! Joe Navarro a venit in Romania ca urmare a eforturilor Mihaelei Stroe si, relativ in detaliu, ne-a aratat ceea ce el ii invatase pana acum numai pe ofiterii FBI si CIA: principiile descifrarii comunicarii nonverbale.

Nu va pot impartasi pe aceasta cale placerea pe care o ai asistand la un curs marca Joe Navarro si nici nu mi-am propus asa ceva.

Ceea ce doresc sa fac este sa va spun cateva detalii despre el si sa mentionez cateva lucruri interesante despre cartea pe care a lansat-o in Romania – “Secretele comunicarii nonverbale”. De ce? Pentru ca, insusindu-va informatiile din carte, veti putea patrunde in tainele acestui univers mut dar plin semnificatii, care va va imbogati viata, relatiile. Cititi-o!

Spre rusinea mea, nu stiam cine este Joe Navarro. Joe, pe (pre)numele lui adevarat Jose, fost Senior Profiler in FBI, are in spate o experienta de 25 de ani in organizatia amintita. Chiar el a estimat numarul interviurilor cu suspectii de diferite infractiuni (printre care si spionaj) la care a participat undeva intre 13 si 14 mii. Dintre toti „adversarii” lui, nu au scapat decat doi, o performanta remarcabila.

Ce stie Joe sa faca foarte, foarte bine? Vede ce gandesti!

Imigrant cubanez in Statele Unite, inca de la varsta de 8 ani, necunoscand la inceput limba, a fost silit sa fie atent si receptiv la un alt limbaj decat cel vorbit: limbajul transmis de corpul uman. Pentru el, corpul uman este un soi de „afis stradal” care transmite intotdeauna informatii despre ceea ce gandeste, ceea ce simte si ce intentioneaza persoana.

10 legi pentru observarea si interpretarea cu succes a limbajului nonverbal

1. Nu lasa omul in costum de maimuta sa treaca neobservat!

Credeti sau nu, D.J. Simons si C.F. Chabris povestesc in cartea lor „Gorillas in our midst: sustained intentional blindness for dynamic events” despre un experiment de-a dreptul surprinzator: un om in costum de maimuta s-a plimbat pe langa un grup de studenti care desfasurau diferite activitati in campus.

Jumatate dintre ei nu l-au remarcat! :) Asadar, ca sa descifrezi comunicarea nonverbala, trebuie sa fii un bun cunoscator al semnificatiei gesturilor, expresiilor fetei, posturilor corpului, tonului, timbrului si volumului vocii, si sa observi atent persoana pe care vrei sa o intelegi.

2. Kinezica, proxemica, haptica au drept fundament elementul „context”.

Cu cat mai repede si mai bine vom intelege contextul, cu atat mai bine vom intelege semnificatia expresiilor faciale, a gesturilor si miscarilor, a utilizarii spatiului, a atingerilor, a posturii corporale si a vestimentatiei.

3. Exista pattern-uri universale de comportament nonverbal.

Trebuie sa invatam sa recunoastem si sa decodificam comportamentele nonverbale care sunt realizate in mod asemanator de majoritatea oamenilor. Exemplu: strangerea buzelor astfel incat acestea nu se mai vad reprezinta un indiciu de tulburare.

4. Exista tipare particulare de comportament nonverbal.

Anumiti indivizi, anumite grupuri si anumite comunitati folosesc o serie de comportamente nonverbale specifice.

5. Pentru a avea un element de comparatie al comportamentelor ce se doresc interpretate trebuie stabilite care sunt elementele nonverbale de baza.

Este bine sa observam cum arata o persoana de obicei, cum sta ea, cum isi tine mainile, care este pozitia obisnuita a picioarelor, care sunt tinuta corpului si expresiile faciale. Aceasta pentru a avea o baza de comparatie. In cazul persoanelor pe care nu le cunoastem, luam ca baza pozitia lor de la inceputul interactiunii.

6. Semnalele nonverbale sunt asemenea unor piese de puzzle.

Din conduita unui individ vor fi extrase indicii multiple, comportamente care pot fi grupate, ori care se succed.

7. Schimbarile in comportamentul nonverbal al unui individ pot semnala modificari in gandurile, emotiile, intentiile, sau interesele lui.

O schimbare brusca in comportamentul unei persoane constituie un indiciu cu privire la modul in care ea interpreteaza informatia/se adapteaza emotional la situatie.

8. Exista indicii autentice si indicii inselatoare.

O serie de diferente subtile impart actiunile nonverbale ale persoanelor in sincere si mincinoase. Este nevoie de observare concentrata si evaluare corecta.

9. Identificarea si concentrarea pe indiciile cele mai importante deriva din diferentierea intre starea de confort psihic si cea de disconfort.

Vom descifra mai usor ce ne spun corpurile interlocutorilor daca identificam care este starea ce predomina. Multumire, fericire, relaxare sau neplacere, nefericire, anxietate, tensiune?

10. Holbatul este interzis!

Discretia in timpul observarii este esentiala.

Nici la scoala, nici la liceu, nici cand suntem adulti, nu suntem invatati semnificatiile indiciilor nonverbale ale comportamentului celor din jurul nostru.

Evident ca acest fapt ne priveaza de calitate a vietii. De acea calitate a vietii care poate veni din evaluarea prompta si corecta a situatiilor, din evitarea dusmanilor, din dezvoltarea unor relatii interpersonale sanatoase. In societate sau acasa, cunoasterea acestui limbaj ne va aduce multe beneficii.

Saptamana viitoare ne reintalnim cu Leonardo da Vinci.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. Si eu l-am intalnit pe domnul Navarro, joi dimineata la o miniconferinta. Omul este absolut genial si mi-a parut rau ca in sala nu au fost mai multi studenti. Ne-a spus in mare ca a-ti da seama cand o persoana minte, tine de starea de comfort sau discomfort pe care o are respectivul.
    I-am pus o gramada de intrebari si l-as mai fi ascultat o zi intreaga, evident ar fi avut mult mai multe de spus, iar daca mi-as fi permis as fi platit si sa fiu prezenta la conferinta.:)

  2. Da, Ioana! Pretul a fost o piedica pentru studenti. Totusi, chiar si asa, sala de conferinte de la WTC a fost aproape plina.
    Pentru studenti trebuie gandita o varianta accesibila. Si eu cred ca ar fi multi interesati. Tu ce zici? (nu neaparat pentru a deosebi adevarul de minciuna, ci si pentru a-l intelege mai bine pe cel de langa tine)
    Sa nu-ti para rau ca nu ai fost la conferinta de la WTC, poti cumpara cartea si vei gasi in ea mai mult decat a apucat Navarro sa transmita in cele 6 ore de curs!
    Important este sa aplici!

  3. Mie imi place foarte mult sa citesc oamenii si is tare interesanata de comunicare nonverbala, citesc cat de mult pot si gasesc in domeniu :). O sa ii cumpar si cartea domnului Navarro, dar cred ca mai interesant ar fi sa-l asculti :). Ce mi-a mai atras mie atentia este si modul americanilor de a tine un discurs, cred ca ar putea sa nu-ti spuna nimic si totusi sa te convinga ca ceea ce spun ei acolo e un mare adevar.Sunt foarte constienti de absolut tot ceea ce transmit nonverbal si am observat anumite pattern-uri in gestica si mimica.(Sursa buna de analiza a discursului ar fi Ted-ul )

  4. Eu am observat ca si natura are un limbaj. nu trebuie decat sa stai si sa observi. incet incet inveti sa l citesti. si asta te poate scuti de necazuri si iti poate imbunatati calitatea vietii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!