Dezvoltarea personala. Incotro?
Am ajuns sa scriu acest articol atat pornind de la o serie de observatii in viata mea, in viata de zi cu zi a altor oameni si a unor discutii si obiectii fata de acest domeniu.
Astfel, pentru acest articol o sa impart oamenii in doua categorii. Cei care sunt amatori de dezvoltare personala si cei care nu sunt si nu inteleg rolul ei. Este un articol in care voi pune la indoiala rolul practic al dezvoltarii personale in viata noastra. Adica, pana la urma tot citim carti si articole, ascultam carti audio, participam la traninguri, dar pentru ce? Pana la urma care este impactul concret in viata noastra?
O sa incep cu a doua categorie: cei care nu sunt amatori de dezvoltare personala si nu inteleg rolul ei. Si acum, pe buna dreptate. De ce sa o intelegi cand sunt doar lucruri de bun simt? Chiar am intalnit oameni de-a lungul timpului care aveau atitudini, comportamente si obiceiuri naturale pe care altii le-au dobandit dupa ani de dezvoltare personala.
Si, cum ar putea deci ei sa inteleaga rolul dezvoltarii personale? Mai mult de atat, nu sunt sustinuti nici de multi dintre cei care sunt “consumatori” de dezvoltare personala pentru ca multi dintre acestia se comporta ca niste “oameni spalati pe creier” in primele etape ale interactiunii cu dezvoltarea personala, in loc sa devina oameni mai buni si mai simpli.
Deci, intrebarea ramane, de ce si-ar schimba ei parerea? Tu ce zici?…te intreb pentru ca imi imaginez ca citirea acestui articol te plaseaza in categoria de amator de dezvoltare personala.
Continui acum cu a doua categorie: cei care sunt amatori de dezvoltare personala. In ultimii ani, atat din postura de participant, cat si din cea de trainer am identificat doua subcategorii aici: cei care sunt “consumatori” avizi de dezvoltare personala si cei care sunt “aplicatori” profesionisti.
Consumatorii am vazut ca se impart si ei in doua subcategorii:
- Cei care au transformat dezvoltarea personala intr-o forma noua de filosofie si stau ore intregi si dezbat pe baza resurselor de dezvoltare personala pe care le parcurg sau despre care aud de la altii.
- Cei care vor sa creada, insa credinta lor e in speranta, nu in ei insisi. Ei spera ca dezvoltarea personala sa ii salveze si nu isi pot imagina ca de fapt se pot salva singuri prin ceea ce le ofera dezvoltarea personala.
„Aplicatorii profesionisti”
Ei sunt cei care au inteles foarte clar valoarea acestui domeniu si il privesc pragmatic si practic ca rol in viata lor. Stiu foarte clar ce competente vor sa isi imbunatateasca sau dobandeasca si cauta in mod specific acele resurse care sa le raspunda specific nevoii lor.
Ei cauta aceste resurse doar atunci cand au nevoie, spre diferenta de consumatori, care sunt in permanenta dornici de noi experiente. Ei sunt, deasemenea, constienti de rezultatele si succesele pe care le obtin in viata lor datorita dezvoltarii personale.
Bineinteles, chiar si aplicatorii profesionisti au o subdivizie: cea a celor care dupa ce au parcurs cartea sau trainingul au senzatia ca, prin faptul ca au invatat ceva nou, comportamentul s-a si schimbat si astfel neglijeaza aspectul implementarii.
Nu stiu cum par pentru tine aceste informatii, insa pentru mine, ca formator (trainer, coach, autor) ele au un impact foarte descurajator. Bineinteles, asta pentru mine inseamna o provocare, nu o renuntare, insa sunt tare curios daca tu vezi lucrurile altfel.
Te provoc deci, la o dezbatere pe aceasta tema: Dezvoltarea personala – Relevanta vs. Irelevanta.