Acasa » Dieta disociată – cum să ajungi la greutatea dorită

Cunoscută și sub numele de dieta Hay, dieta disociată a fost inițial creată de doctorul american William Howard Hay, ca un protocol de vindecare în urma atacului său cardiac din 1905. La acea vreme, Dr. Hay a scris că, atunci când consumăm mâncăruri din grupe alimentare diferite în cadrul aceleiași mese, sistemul nostru digestiv are de suferit. El a explicat că organele digestive trebuie să creeze și să elibereze suficiente fluide și enzime digestive pentru a descompune simultan proteinele animale și produsele lactate (digerate într-un mediu acid) și amidonul (digerat într-un mediu alcalin). Dr. Hay susținea că acest proces suprasolicită organele, încetinește digestia și, în cele din urmă, duce la acumularea de elemente toxice care provoacă oboseală și alte efecte secundare nocive sănătății.

 

Cercetătorii de la Penn State University au arătat că strategia de alimentație a doctorului Hay poate fi chiar mai eficientă în lupta cu kilogramele în plus decât credea însuși creatorul dietei disociate. Oamenii de știință au descoperit că atunci când toate alimentele consumate la o masă au arome și texturi similare, oamenii tind să nu mai mănânce atât de des și să consume cu aproximativ 35% mai puține calorii decât dacă mesele ar fi compuse din alimente cu arome și texturi diferite. Cercetătorii numesc acest fenomen sațietate specifică senzorială.

Dieta discotiată – cum funcționează?

 

Pe scurt: nu se asociază carbohidrații, proteinele și grăsimile; fiecare grup de alimente se consumă separat. Mai mult, cantitățile de carbohidrați (fie că vorbim de zaharuri sau glucide) trebuie limitate. În plus, cea mai mare parte a dietei trebuie să fie alcătuită din legume și fructe, trebuie lăsate cel puțin 4 ore între mese, iar alimentele bogate în amidon, grăsimi și proteine trebuie consumate în cantități moderate.

 

Așadar, conceptul acestei diete este bazat pe presupunerea că nu alimentele pe care le mâncăm ne împiedică să pierdem în greutate, ci combinațiile alimentare pe care le facem. Desigur, asta nu înseamnă că dieta încurajează consumul de zahăr, cartofi prăjiți și alte mâncăruri nesănătoase. Vom vorbi mai detaliat despre mâncărurile permise și interzise în cadrul acestei diete puțin mai târziu.

 

Încă o lecție care trebuie învățata dacă ne hotărâm să ținem dietă disociată este aceea că amestecând alimente din diferite categorii la o singură masă duce la transformarea lor în grăsimi. Așa cum am explicat mai sus, acest lucru se întâmplă pentru că sistemul nostru digestiv nu va putea asimila corect grupe diferite de alimente. De aceea, este recomandat să consumăm mâncăruri dintr-o singură grupa alimentară la fiecare masă. De exemplu, dacă mâncăm proteine și carbohidrați la o singură masă, reziduurile nedigerate de carbohidrați vor rămâne în intestine, cauzând fermentație și contribuind la formarea gazelor, astfel încât organismului îi va fi mai ușor să depoziteze grăsimea decât să o metabolizeze.

Alimente permise și interzise în dieta disociată

În această dietă, alimentele permise se împart în următoarele categorii:

  • Carbohidrați: orez, pâine, paste, leguminoase, cartofi etc.
  • Proteine: carne, pește, oleaginoase.
  • Fructe: lămâi, portocale, căpșuni, kiwi, mere, pepene roșu, pepene
  • galben, ananas etc.
  • Legume: roșii, castraveți, ceapă, dovlecei, vinete, ciuperci etc.
  • Grăsimi: lapte, unt, uleiuri vegetale, pește (somon, macrou etc.)

 

Alimentele strict interzise în această dietă sunt:

  • zahărul;
  • alcoolul;
  • sucurile carbogazoase.

Reguli de combinare a alimentelor în dieta disociată

Iată câteva reguli principale de combinare a alimentelor în această dietă:

 

  • Fructele nu se combină cu alte grupuri de alimente, ceea ce înseamnă că trebuie să le consumi separat. Pentru cele mai bune rezultate, consumă-le că o gustare.
  • Evită combinarea oleaginoaselor cu alte alimente. Ele sunt un alt exemplu excelent pentru o gustare sățioasă.
  • Nu combina tipuri diferite de carbohidrați. De exemplu, combinațiile orez – fructe sau pâine – fructe sunt interzise.
  • Nu combina carbohidrații șii grăsimile.
  • Legumele și leguminoasele pot fi consumate împreună.
  • Carbohidrații (orez, paște, leguminoase) nu pot fi consumați alături de proteine.

Avantaje și dezavantaje ale dietei disociate

Ca orice alt regim alimentar, dieta disociată are o serie de avantaje și dezavantaje.

Avantaje:

 

  • Poate cel mai mare beneficiu al dietei disociate este acela că ajută la scăderea în greutate, fără a cauza problemele de sănătate asociate cu cele mai multe diete bazate pe înfometare.
  • Conceptul pe care se bazează dieta disociată este simplu, ușor de aplicat, eficient și satisfăcător.
  • Dieta disociată ajută corpul să ardă grăsimile.
  • Nu este o dietă costisitoare. Nu trebuie să consumi alte alimente decât cele pe care le consumi de obicei; acest lucru înseamnă că nu vei cheltui nimic în plus.
  • Această dietă îți permite să mănânci pe săturate și să pierzi în greutate. Atâta timp cât respecți combinațiile de alimente, nu va trebui să faci foamea pentru a obține rezultate.
  • Dietă disociată te scapă de balonare.

    Dezavantaje: 
  • Dacă nu alegi cu atenție produsele alimentare, îți poți priva corpul de elemente nutritive esențiale, ceea ce poate cauza dezechilibre în organism.
  • Mușchii și organele ar putea suferi în zilele în care consumi doar fructe și legume din cauza lipsei de proteine.
  • Copiii sau persoanele active nu pot urma această dietă, deoarece corpul lor necesită un aport caloric ridicat în fiecare zi și la fiecare masă.
  • Este un regim relativ monoton, ceea ce îl face frustrant și dificil de ținut pentru anumite persoane.
  • De multe ori, rezultatele acestei diete nu sunt de lungă durata, kilogramele pierdute putând fi ușor recâștigate odată cu revenirea la vechile obiceiuri alimentare.
  • Nu este o dietă care poate fi urmată pe termen lung.

Tipurile dietei disociate

Mese disociate

Acesta este cea mai flexibilă variantă a dietei disociate, constând în luarea a 3 mese pe zi, la fiecare consumându-se un singur tip de aliment. De exemplu, dimineața poți consuma fructe, la prânz carne, iar seara pește.

Dieta disociată pe 7 zile

Această opțiune îți da posibilitatea să alegi un grup de alimente diferit pentru fiecare zi din săptămână. De exemplu, luni poți consuma carne, marți fructe, miercuri lactate, joi legume, vineri pește, sâmbătă iaurturi, iar duminică ouă.

Dieta disociată 3-3-3

Această varianta presupune separarea grupelor alimentare pe durata a 9 zile. Astfel, în primele 3 zile poți consuma produse lactate, în următoarele 3 fructe și legume, iar în ultimele 3 carne.

 

Ideea principală a dietei disociate este evitarea combinării alimentelor din diferite grupe. Asigură-te că iei cele 3 mese la o distanță de cel puțin 4 ore între ele. Astfel, îi dai organismului timp să absoarbă substanțele nutritive și să digere mâncarea. Unii experți avertizează că metabolismul ar putea suferi în timpul regimului disociat, iar pentru a combate această problemă se recomandă consumul zilnic de spirulină.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!