Acasa » Dincolo de stabilirea obiectivelor

Pentru ce traiesti?

Una dintre diferentele esentiale dintre oamenii de succes si cei care nu au atins succesul inca este felul in care se raporteaza la obiective. Unii isi stabilesc obiective, fac planuri si ajusteaza mereu actiunile lor pentru a indeplini obiectivele. Ceilalti nu-si pun obiective, doar dorinte, nu fac planuri, doar spera ca le va pica din cer. Eventual incearca o data, de doua ori… nu functioneaza si renunta.

Te-ai intrebat vreodata ce-l da jos din pat dimineata pe Donald Trump? Sau pe Bill Gates. Sau pe Anthony Robbins. Sau pe orice alt mare performer, din orice domeniu, oriunde in lume. Evident acesti oameni au cam tot ce ai putea sa-ti imaginezi: libertate financiara totala, familii reusite, influenta, faima, relatii, timp liber de calitate… orice. Desigur, au si probleme si provocari.

Insa pentru ce mai traiesc?! Nu ar putea pur si simplu sa se retraga si sa traiasca intr-o vacanta continua, in fiecare zi? Cu siguranta toti performerii de top din orice domeniu au banii pentru acest lucru. De ce ii vedem inca activi?

Michael Jordan si „The Game”

Michael Jordan – probabil cel mai valoros jucator de baschet din toate timpurile – a fost intrebat de ce a revenit pe terenul de bachet dupa ce s-a retras, in plina glorie. „Air” Jordan, ca toti ceilalti performeri, este pur si simplu pasionat de ceea ce face. Are jocul in sange, este parte din el, este motivul pentru care traieste. Banii, faima, aplauzele… toate fac parte din acest joc, insa este ceva dincolo.

Dependent de ceea ce faci?

Aceasta „dependenta”, aceasta pasiune, o poti vedea peste tot la cei care sunt in varf. Pur si simplu adora ceea ce fac. Daca nu vei dezvolta aceeasi pasiune, nu vei atinge niciodata succesul acestor oameni. „Live with passion!”, cum zice Anthony Robbins.

Dependenta asta are un motor

Motorul pasiunii, al acestei „dependente”, este dat de misiunea personala. Misiunea te da jos din pat in fiecare zi. Daca ai probleme cu trezitul de dimineata, probabil ca nu ai o misiune personala foarte clar definita.

Cand stii ca azi vei influenta mii de oameni, cand stii ca munca ta de astazi este extrem de valoroasa pentru ceilalti, crezi ca ai fi motivat?

Nu vezi dincolo de orizont?

Da, stiu, tu azi te duci la un job banal care nu te motiveaza. Azi inca te duci la scoala? Nu-ti place seful? Vrei mai multi bani? Vrei recunoastere, faima, „the works”? Bun, deci ai niste obiective in minte.

Misiunea este dincolo de aceste obiective.

Misiunea este sentimentul acela ca acest job este doar un pas urmator. Aceasta zi este un punct intermediar. Si succesul nu este la capatul drumului, succesul este de fapt felul in care zilnic iti urmezi misiunea personala.

Misiunea

Vorbe frumoase, dar nu-ti spun nimic concret. Partea proasta este ca nu pot sa te ajut foarte mult in descoperirea misiunii personale. Este ceva ce doar tu poti sa faci. Fiecare dintre noi trebuie sa-si rezerve timp pentru acest lucru.

Ceea ce pot sa fac este sa-ti pun niste intrebari care iti pot da indicii despre care anume este misiunea ta. Intr-un articol viitor iti voi da si cativa pasi pentru a te ajuta sa-ti definesti exact misiunea (sa ti-o clarifici). Rezerva-ti timp sa raspunzi la aceste intrebari, nu te grabeste nimeni.

1. Cand a fost ultima data cand te-ai trezit repede si cu mare placere de a incepe ziua? Poate azi, poate ieri, luna trecuta, poate de Craciun, poate acum 10 sau 20 de ani! Gaseste acea zi cand te-ai trezit cu o mare bucurie in suflet.

2. Ce s-a intamplat in acea zi? Care era motivul starii tale de bine? Ce te motiva sa te dai jos din pat? Dupa ce ai aflat, gaseste inca o zi. Si apoi inca una.

3. Gaseste in total 20 de zile, in toata viata ta, cand simteai aceasta putere si dorinta de a te da jos din pat. Atentie! Numarul 20 este un numar magic. S-ar putea dupa 10-12 zile sa vezi un pattern. Cand ajungi la 20, cu siguranta gasesti ceva raspunsuri. Nu trebuie sa faci in 5 minute acest lucru, rezerva-ti timp.

4. Care sunt activitatile in care te-ai implica, chiar daca ar trebui sa platesti pentru ele? Ai face aceleasi activitati pe care le faci zilnic, acum? Cum ar trebui sa arate jobul tau daca tu ar trebui sa platesti pentru el?

5. Care sunt lucrurile in care esti acum implicat si la care n-ai renunta nici daca esti platit? Iti dau 10.000 euro sa nu le mai faci niciodata. Accepti?

6. Care sunt activitatile pe care simti ca le poti face mereu, fara sa te plictisesti? Te plictisesti de concediu, de vacante, de calatorii? Daca nu, noteaza. Daca da, gaseste alte activitati care nu te pot plictisi.

7. Ce ai regreta daca acum ai avea 100 de ani si ai fi pe patul de moarte? Imagineaza-ti ca ai 100 de ani si toata familia este langa tine. Esti pe patul de moarte. Iti aduci aminte de anii vietii tale. Ce regreti ca nu ai facut? Noteaza acele lucruri, acele activitati.

Rezerva-ti timp AZI macar 10 minute pentru acele activitati. Misiunea nu este ceva abstract, este ceea ce-ti va da tie linistea pe patul de moarte ca nu regreti nimic.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

14 răspunsuri

  1. @Ionut Ciurea
    Ma intreb daca nu cumva este invers, misiunea personala sa fie derivata din aceasta dependenta, care sa nu fie neaparat definita, are radacini profunde si isi poate schimba obiectul in timp, fara sa isi schimbe radacinie.

  2. Felicitari, imi place *succesul este de fapt felul in care zilnic iti urmezi misiunea personala.* Foarte bune cele 7 intrebari, iar raspunsurile lor ( pentru mine) ma duce la ideea creearii unui jurnal personal. Astept cu mare interes urmatorul articol.

  3. Super interesant! Poate fi posibil ca blocajele in anumite proiecte sa insemne ca omul respectiv nu isi urmeaza misiunea si este atentionat in diverse moduri?
    Mai bine raspund intai la intrebari.
    Cred ca daca aveam aceste informatii mai demult ar fi fost alta situatia.
    M-ai pus serios pe gandurii… si iti sunt recunoscatoare!

  4. Lia, cred ca ele pot fi uneori confundate. Practic in viata scopul nostru „suprem” este sa ne simtim bine, sa avem emotii pozitive, cat mai multe, cat mai dese, cat mai puternice. Asta este scopul uman, indiferent de natie, cultura, sex, varsta etc.

    Diferentele apar in felul in care fiecare intelege sa ajunga la acest scop. Iar misiunea este acel lucru care, o data descoperit si urmat, iti da cele mai mari sanse sa te simti super bine. :) Si pe masura ce te simti bine, cu atat vrei mai mult… si se creeaza un fel de dependenta.

    N-as putea sa-ti spun cine a fost mai intai: oul sau gaina. :) Cert este ca noi suntem emotii. Suntem niste fiinte care creeaza si se „hranesc” cu emotii.

  5. Curcubeu, blocajele pot fi un semn ca acea directie nu este aliniata cu misiunea ta. Pot fi. Pe de alta parte pot fi si incercari, provocari… raspunde la intrebari si vezi ce raspunsuri ai.

  6. Multumesc si buna dimineata! Descoperindu-va pe d-voastra ,va anunt ca inainte de a merge la serviciu acord acestui proiect o jumatate de ora- deci ziua buna se cunoaste de dimineata!

  7. Mi-a placut foarte mult si mie acest articol.De fapt toate articolele voastre (autorilor „Empower” )imi plac foarte mult;acest lucru se datoreaza si atractiei mele catre psihologie.N-am raspuns inca la tot setul de intrebari propus de tine,dar sunt sigura ca cel putin 4 din cele 7 intrebari si le-a pus fiecare de-a lungul anilor,iar altele(vezi:”care sunt lucrurile la care nu ai renunta nici platit”) mi se par cam trase de par(adica mai multa teorie ,decat realism ,intr-o Romanie in care cele mai multe activitati nu le putem face tocmai din lipsa banilor).Este doar o parere care nu are nimic de-a face cu impresia mea buna despre articolele tale,pe care mi-o pastrez inca.Va felicit pe toti!Sunteti buni!

  8. Da, Ionut! Bine ai zis! Suntem emotii. Devine foarte important sa le constientizam. Iar atunci cand ele sunt negative, trebuie sa le dam atentia si valoarea cuvenita. Ca tot veni vorba despre Tony Robbins, el spune ca istoria lumii este istoria emotiilor pentru ca ele sunt puterea absoluta! Si tot el propune legat de emotii cateva lucruri deosebit de importante:
    1. sa intelegem ca nu ceea ce se intampla ne afecteaza de fapt, ci semnificatia pe care o dam noi acelui lucru. Iar acest inteles este cel pe care il alegem noi. Aici este vorba despre reprezentarea noastra cu privire la situatie si la realitate.
    2. nu exista emotii rele. Fiecare emotie are rolul ei! Putem sa facem in asa fel incat sa alegem acel inteles care ne face mai puternici si care ne impinge inainte.
    3. emotiile negative sunt un semnal ca trebuie neaparat sa schimbam ceva! nu trebuie sa le evitam sau sa pretindem ca nu sunt acolo pentru ca „mai tarziu” ar putea sa fie prea tarziu. In schimb, trebuie sa identificam emotia, sa constientizam mesajul ei, sa ne intrebam ce anume ar putea sa ne ofere acest mesaj (cum poate el sa ne duca la imbunatatirea situatiei), sa identificam ce anume trebuie schimbat (modul in care percepem situatia, modul in care actionam, sau modul in care comunicam) si sa actionam imediat.

    Emotia negativa si blocajul ne trag un semnal de alarma. In ele sta samanta schimbarii in mai bine.

  9. dar oare pasiunea tine de foame copiilor tai? oare plateste facturi?

    cred ca sunt multi romani care din dorinta de a castiga bani mai multi, mai garantati, sa zic asa, se avanta in proiecte care ii depasesc. de ce vad atatea anunturi cu „angajez muncitori, vanzatoare, zidari” ? pentru ca toti aia care ar fi niste senzationali vanzatori la chioscul din colt sau cei mai priceputi muncitori, isi atrofiaza muschii pe banci de universitati aparute peste noapte. ca apoi sa se planga ca sunt intelectuali cu patalama si ajutor de somaj. dar la munca de jos nu se mai pot intoarce, ca e sub nivelul lor. WTF?!?!

  10. dar, in alta ordine de idei, adevarat graiesti, iar la no4 as raspunde: pentru blogul meu as plati. de fapt, inainte de a-l infiinta, functionam in word-ul PCului. intotdeauna mi-a facut placere, doar ca acum, feedbackul primit e ca un bonus.

    oricum, m-ai pus pe ganduri. eu cred ca orice iti propui, daca poti conta pe niste circumvolutiuni proeminente si numeroase, exista doar posibilitatea de a reusi. La examenul de soferi m-am dus sa-mi iau carnetul, la admitere, sa intru la facultate.

    dar ce parere ai de obstacolele care apar pe drum? sunt oare provocari, de care avem nevoie ca sa facem pasul inainte, sau sunt semne de luat in considerare?

  11. Miruna, sugestia mea este sa nu incerci sa intelegi 100% oamenii pentru ca nu vei reusi. Suntem atat de ciudati uneori…

    Cat despre obstacole… este simplu. Ca sa atingi un obiectiv trebuie sa rezolvi o problema. Iar problema presupune tot felul de obstacole, schimbari, chestii de facut. Deci daca ai obstacole inseamna ca ai sanse sa reusesti! :) Suna ciudat, dar asa este – orice obiectiv este la capatul unei probleme rezolvate.

  12. Este interesant de mentionat un studiu pe care-l amintest Brian Tracy in programele sale despre stabilirea obiectivelor
    Intre anii 1979 si 1989 a avut loc un studiu la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts. In 1979, absolventii Scolii de Administrare a Afacerilor (MBA) au fost intrebati daca si-au stabilit obiective clare, in scris, in legatura cu ce aveau de gand sa faca pe viitor. Numai 3% dintre acestia aveau obiective bine stabilite, concise si cu planuri pentru indeplinirea lor. 13% aveau planuri, dar nu erau in scris, iar 84% nu aveau niciun obiectiv.

    10 ani mai tarziu, in 1989, aceiasi absolventi au fost intervievati din nou. Cei 13% care aveau planuri, dar nu in scris, castigau in medie de doua ori mai mult decat cei 84% care nu aveau niciun obiectiv, iar cei 3% care isi stabilisera obiectivele si isi facusera planuri in scris pentru indeplinirea lor castigau in medie de 10 ori mai mult decat toti ceilalti 97% la un loc.

    asta ar trebui sa fie suficient cat sa ne motiveze sa incepem de astazi sa ne stabilim obiectivele IN SCRIS.. bine inteles, acesta este doar inceputul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!