Acasa » Doar o dimineata

Doar o dimineata

Dar cea mai frumoasa dintre toate. Una in care razele soarelui te sustin mai mult ca niciodata. Dimineata in care te-ai trezit la timp. In care ai renuntat la presa scrisa de scandal sau stirile negativiste. In care ai hotarat ca de astazi vei lupta impotriva tigarii si a cafelei. Si in care nu iti faci griji pentru cum va decurge ziua.

Chiar daca e plina de intalniri importante, nu ai nici cea mai mica emotie. Ai planificat totul cu cel putin o seara inainte. Stii clar ceea ce vei face. Ceea ce vei spune. Si cum vei negocia. Si mai stii, ca indiferent de rezultatele de astazi, oricum te vei trezi si maine. Ca nimic nu este „capital” sau „crucial” pe aceasta lume. Cu exceptia unui singur lucru. Cu exceptia gandirii tale.

Lanturi de sclavi

Zi de zi se afla in preajma noastra. Fac eforturi disperate de a ne tine sau chema in captivitate. Ne trateaza asa cum erau tratati oamenii de culoare pe plantatiile americane de bumbac. Partea proasta este ca in ziua de astazi sunt tot mai putini lideri precum Abraham Lincoln care sa lupte pentru libertatea noastra.

Am ramas singuri. Si vom continua sa fim asa atat timp cat nu vom realiza ceea ce ni se intampla. Realitatea strazii ne bate in geam. Cine se teme de vuietul sau infricosator este hrana sigura pentru crocodili. Si chimical aruncat in apa ce contine actiunea principala.

Televiziunile, ziarele si toate mediile care ne bombardeaza cu mondenitati si inutilitati reprezinta ilustrarea autohtona perfecta pentru: „Divide et impera”. Ne-au atacat increderea noastra intr-o lume vesela si linistita incat am ajuns sa locuim singuri intr-o celula murdara si intunecata. Ne-au introdus nefericirea, spaima si agitatia in suflet. Ne-au invatat ce inseamna ura. Apoi au incasat banii.

Octavian Paler a spus ca: „Avem case mai mari. Dar familii mai mici.”. Este poza noastra. Una in care eu chiar n-am chef sa zambesc!

Tabara noastra

Avem tot ce ne trebuie. Avem un suflet. Avem o minte. Adica, mult mai mult decat au ei! „Constiinta” e un termen subiectiv si relativ.

Aici e terenul pe care se joaca cu portile inchise. Si pe care au pasit 2 inamici. Unul care vrea sa calce pe cadrave. Celalalt, care vrea doar sa fie lasat in pace. Sa nu se mai arunce asupra lui gunoiul din creierul altora. Pentru asta e necesara o singura miscare. Sa intoarca spatele. Sa iasa din stadion. Si sa inchida televizorul.

„Pe cand eram mai tanar, filmele ii prezentau adeseori pe oamenii beti ca fiind foarte caraghiosi. Consumul de alcool a fost descris de prea multe ori, atat in trecut, ca si in prezent, ca fiind un obicei social amuzant si inofensiv.”
– Zig Ziglar

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

18 răspunsuri

  1. Nu stiu daca „sa inchida televizorul” e o solutie aplicabila. Pana la urma, intre oameni traim si gunoaiele lor. Dar e o adevarata arta sa te stii adapta in functie de celalalt. Intotdeauna, un om care e in stare sa se faca inteles si de badea Vasile de la Glamboaca dar si de primul ministru, e apreciat si admirat.

    E o capcana. E ca atunci cand parintii, din exces de zel, le interzic pruncilor sa se uite la TV sau sa navigheze pe net. E gresit. In felul asta, ei vor fi pusi in situatii jenante, cand in grupul lor de prieteni se va discuta ceva de care ei habar nu au.
    E mult mai corect -cred eu- dar si mult mai obositor pentru adult, sa se uite impreuna cu pruncul la TV si sa supravegheze informatia pe care el si-o aduna de pe net. Sa se uite impreuna si sa incerce sa inteleaga impreuna ceea ce vad. Fiindca e important sa stim de ce sa ne ferim… Am inchis cercul :D

  2. Miruna, ce ai facut la examen? :P

    Copii sa se uite impreuna cu parintii la TV? :) Pai vor iesi adevarate lupte :D. Desigur ca depinde de familie.

    Televizorul aduce foarte putine lucruri pozitive in viata noastra. Cartile reprezinta o alternativa plina de substanta de care viata romanilor este in mare suferinta.

    Bookblog.ro si Tarabacucarti.ro sunt 2 alternative minunate! :)

  3. exactly my point: sa iti indrepti copilul spre proiectele lui andrei rosca, mi se pare o idee f buna ;) si gusturile se pot educa.

    uite, mie mi se intampla un fenomen intors cumva, de la febra TVului in clasa a cincia, cand incepeam sa pricep una-alta si as fi putut gusta ceva dincolo de sadoveanu si alte gretosenii de genul, am dat in febra cititului. Nu de multe ori am fost pusa in situatia de a spune intr-o discutie, maih, eu habar nu am, ca nu ma prea uit la TV.. dar ACUM am siguranta de sine care imi permite sa zic chestia asta, fara sa-mi fac probleme ca il umfla pe careva rasul. In cls a 5a nu era tocmai asa. Plus, nu pteam citi nici macar ziare, cand stiam ca morometii imi sufla in ceafa.
    Nici in ziua de azi nu am trecut mai departe de prima parte a primului volum. Si mi-e ciuda si de lumina consumata pentru parcurgerea acelor pagini.
    Scoala ii indobitoceste pe copii in legatura cu lecturile lor. Ne-au umflat capul cu Sobieski si romanii si Eminescu. Iar de Minulescu ne-au aratat ceva abia printr-a 12a. Nu mai zic de Blaga, Cioran etc. Nu toti au bunici profi universitari [nici eu] care sa le stie educa aceste preferinte.

    Ma iertati, dar i-am urat din tot sufletul meu pe Sadoveanu si ai lui. Iar intr-a 11a, cand in sfarsit i-a dat unei profe prin cap sa-si faca optional de literatura universala, am fost prima pe lista. O lista, lunga , de altfel.

    Iar azi, in facultate, plang cursurile dupa mine, si tot gasesc timp sa mai citesc cate ceva. Pentru ca am inteles ca nu e musai sa ii asculti pe aia care sunt pusi sa aleaga pentru tine.
    Si uite, de unde am plecat si unde am ajuns…
    A fost bine la examen, unii sunt apreciati si pt ca gandesc, nu doar stocheaza informatie ;)

  4. ovidiu, nu exista o posibilitate de a-mi suspenda accesul pe empower.ro temporar? macar pe perioada sesiunii, nu mai e mult, si nu m-oi ineca asa ca tiganu la mal. * no offense, nu sunt rasista, asa e vorba

  5. Eheee…sclavagismul modern….am putea scrie zeci de articole pe aceasta tema, dar ar fi aproape inutil (eu am scris si am constatat asta). Putini oameni percep Matrixul care ii tine prizonieri, inchisoarea fara ziduri. Da, avem un suflet si o minte (si o constiinta, care nu e ceva relativ si subiectiv, ci e ceva extrem de concret, palpabil). Dar daca nu ai ‘instructiunile de folosire’ pentru ca ‘cineva’ ti le-a ascuns acum mii de ani….

    Televiziunea, ziarele, media – simple marionete in mana stapanilor lumii, ai caror sclavi suntem noi (apropo, s-au gandit ei ca suntem prea multi asa ca in urmatorii 5-10 ani sa nu va mirati daca ajungem la jumatate….si asta nu e teoria conspiratiei).

    Divide et impera ? Clasic, normal, pentru toate manipularile. Mai nou – ati auzit de ‘Problem – Reaction – Solution’ ?

    P.S. Documentarul ‘Endgame’ de Alex Jones (plus mult comentatul Zeitgeist si altele …)

  6. „Am inteles ca nu e musai sa ii asculti pe aia care sunt pusi sa aleaga pentru tine.” – o propozitie pur si simplu exceptionala! E sloganul vietii mele :) .

    Miruna, eram sigur ca i-ai dat gata pe toti la examen :) .

    Copiii sunt cele mai expuse fiinte. Manipularea se desfasoara in intregul sau ranjet malefic asupra lor. Mai ales asupra lor. E o scena detestabila. E lumea care ne inconjoara. Din care noi facem parte. Dar uneori refuzam sa recunoastem asta. Uneori, facem prea putin pentru a preveni astfel de situatii.

  7. Pe mine ma distrau poeziile lui Bacovia. In 1916-1918 cand barbatii isi dadeau viata pentru ca noi sa ne numim azi Romania, unii se plictiseau, umblau prin cavouri si viata li se parea prea trista.

    Profa de Romana isi facea cruce. Eu radeam atunci cand citeam versuri de Bacovia :))) . E un sistem de educatie precum un mar gaunos.

    Generatii intregi de elevi au invatat(si inca mai invata!) comentarii pe de rost. A fost jale mare acum 5 ani cand am dat Bacul(succes tuturor celor care azi incep acest examen!). Ne-au dat sa comentam „la prima vedere” o poezie de Bacovia. Culmea e ca omul asta a scris la viata lui si 2 poezii vesele(in liceu nu ni s-a pomenit de asa ceva) Si ne-au dat-o pe una dintre ele! :))) Toti de prin jurul meu ii dadeau cu „tristetea versurilor”:)). Acolo duce indobitocirea!

  8. Ca sa poti sa faci ceva pentru a preveni trebuie sa ai putere. Influenta.
    Noi nu avem nimic de genul asta. Nici macar puterea de a ne conduce propriile vieti asa exact cum dorim, fara influente din exterior. Trebuie sa luptam, sa depundem efort pentru a o castiga. Dupa aceea ne putem gandi sa facem ceva…

  9. Miruna, nu cred ca se poate :) .

    Si oricum, chiar daca nu mai intri pe Empower.ro, te stresez eu pe messenger : ). Asa ca nu scapi :P . Exista si o sesiune de restante :D :) .

  10. Ai dreptate, Marius. Constiinta n-ar trebuie sa fie ceva subiectiv si relativ. Doar ca, realitatea asta ne spune.

    Exista multa manipulare. Si careia noi ii deschidem larg portile zi de zi.

    Exemplele tale sunt foarte bune :) .

  11. Da, Ovidiu, ii deschidem portile fara sa stim ce facem, de fapt. Mai stii desenele animate cu cei 3 purcelusi si lupul ? Cand lupul s-a deghizat in batranica si canta la vioara in fata usii casei de beton a purcelusului inteligent – iar cei 2 purcelusi prostuti l-au dat la o parte si au invitat in casa lupul ? Care si-a scos ‘deghizarea’ si a inceput sa ii alerge ? Cam asa e si in societatea noastra. Noi tragem semnale de alarma, altii ne dau in cap si ii invita pe ‘lupi’ – care ne mananca de vii…

    Primul lucru ce trebuie facut pentru a scapa de manipulare este sa recunosti ca ea exista – si ca in vremurile actuale este atat de puternica si destructiva… A o nega nu face decat sa perpetueze ‘iluzia libertatii’….

  12. Si acea iluzie devine tot mai puternica si dureroasa.

    Exista insa suficiente cai de atac. Avem posibilitatea de a lovi acest balaur plin de noroi si rame. Avem sansa de a lupta pentru adevarata libertate.

  13. Stii, ai mare dreptate. Exista viata si dincolo de TV. Ne putem izola de milul acesta care ii ia pe toti la vale. Dar nu ne putem izola la nesfirsit. Pina la urma, tot iesim din casa, tot interactionam cu birocratii.

    Vad ca la mine am gasit alte dependente sa imi umplu timpul. Internetul :P
    Cind ma voi putea gindi numai la mine si interesul meu maxim, fara nici o dependenta consumatoare de timp?
    Voi cum reusiti?

  14. Mereu sa faci ceea ce vrei tu sa faci, Cristina.

    Televizorul are si el emisiunile sau programele lui pozitive. Cum si Internetul are partile sale negative.

    Dincolo de constrangeri sau manipulare, dorinta ta va prima daca vei sti sa iti stabilesti scopurile si prioritatile. Sunt momente in care e nevoie de echilibru. Sunt situatii in care nebunia e castigatoare.

    Totul se rezuma la gandire, atitudine si actiune. Viata pare o ecuatie complicata. Dar de fapt, parametrii aceia „dificili” sunt mult mai usor de manevrat decat avem noi impresia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!