Acasa » Doua motive

Doua motive

Intotdeauna sunt doar doua motive pentru care fiecare dintre noi isi ghideaza existenta: Sa fii si Sa devii.

Sa fii

Exact asa cum vrei. Si nu e doar un cliseu, e o realitate. De ce? Pentru ca fiecare este exact asa cum doreste el sa fie. Esenta ideii consta tocmai in faptul ca fiecare are parte de propriile conjuncturi, deci si de propriile limite atat exterioare cat mai ales interioare (mentalitati, atitudini, idei, vise, planuri etc). Mai mult, dincolo de ideile si de cuvintele noastre, examenele se dau intotdeauna la nivel de fapte.

Sunt pe un drum

La inceput raurile sunt rauri, muntii sunt munti. Pe masura ce avansezi in cale, raurile nu mai sunt rauri, muntii nu mai sunt munti. Cand ai atins iluminarea, raurile redevin rauri, muntii redevin munti.
– proverb zen

Dar la ce se refera acea iluminare de fapt? Cati oameni, atatea raspunsuri. Fiecare are poteca lui, mai dreapta, mai cu ocolisuri, poate este pe o directie buna, poate este in directia opusa. Dar fiecare ESTE.

Am vrea

Totusi nu vrem. In cel mai bun caz, nu suficient de mult. Si ne multumim doar cu ce suntem. Sau… cu ce nu suntem. Si nu e o dilema de genul celei deja celebre din Hamlet, e o neputinta. Si intotdeauna cand e o neputinta pentru ca nu avem atitudinea corecta, parca nici nu mai conteaza cauza, nu-i asa?

Se spune ca

O greseala mica o intelegi intr-o clipa. O greseala medie o intelegi intr-o discutie. Iar o greseala mare o intelegi intr-o viata. Insa mai multe greseli mici, inlantuite, duc la o greseala mare. Trebuie sa ne temem totusi de greseli?

Nu exista reguli aici – incercam sa realizam ceva.
– Thomas Edison

Devenim

In fiecare ne schimbam. Putin cate putin. Fiecare DEVINE. Vrand-nevrand.

Pe langa faptul ca citatul de mai sus surprinde bine esenta lui „a deveni” in contextul in care ne raportam la propria viata, in plus ii apartine unui om care a marcat istoria prin inventiile sale (becul, telegrafia, inovatii in domeniul telefoniei, inregistrarii si redarii sunetelor; a realizat prima distributie de energie electrica pe pachebotul transatlantic „Columbia”).

Pe langa inventiile sale, Edison a avut la un moment dat un raspuns inteligent cand a fost intrebat de cate ori a gresit incercand sa realizeze primul bec viabil (se spune ca a avut 2000 de incercari): „I didn’t fail at all! I simply learned 2000 ways how not to invent the light bulb.”

Totusi, prejudecatile fac parte din viata noastra. Insa nu trebuie sa fie motive pentru succesele sau esecurile noastre. Sunt doar doua motive sub semnul carora noi ne desenam propriile vieti. Daca A fi tine mai degraba de actiunile prezente, A deveni se refera mai mult la rezultatele ulterioare.

Secretul

Consta pur si simplu in ceea ce alaturam acelor doua verbe. Iar atunci cand tragem linie sa comparam ce Am fost cu Ce suntem. Vom avea astfel perspectiva asupra propriilor decizii. Vom vedea ce Am devenit.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. well done !well said ! good point !
    Ideea este ca eu nu cred in limite, neputinta si bariere…
    Cred in ambitia si in potentialul nesfarsit al unui om capabil permanent sa evolueze si sa se autodepaseasca…
    Fiecare om e o bucata de aur brut, neslefuita, potentialul sau nativ trebuie exploatat fiindca in el sunt toate resursele progresului sau ulterior, al evolutiei.Cred ca verbul de baza al existenti noastre este : „a invata” . A invata trebuie sa devina o idee fixa…O metamorfoza se va produce doar in urma unui proces continuu si permanent de invatare. Sa ne aducem aminte ca ne nastem tipand, nu vorbind. Invatam sa vorbim imitandu-i pe ceilalti, iar apoi la un an invatam sa facem primii pasi si la 6 ani deja stim sa citim…Acestea nu sunt abiliati innascute, ci sunt mai curand dobandite pe parcurs.
    Argumentul pragmatic si poetic al ambitiei si vointei este ca oamenii inteligenti pot fi cine vor, daca vor ! Acesta este privilegiul lor pentru ca din intrebarea : „Ce trebuie facut ?” vine verbul salvator : „A invata” care trebuie conjugat impreuna cu verbele „A fi” si „A avea”…
    A avea abilitati si a-ti crea oportunitati noi si sanse de reusita te ajuta sa faci un salt calitativ. Dar pe langa know-how trebuie sa ai si viziune in viata !
    Din pacate oamenii se impiedica de pietre, nu de munti…si raman repetenti la propriul vis…pentru simplul motiv ca mediocritatea este mai comoda si probabil le tine de cald…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!