Stiu, pentru cei mai multi dintre noi, fiscalitatea romaneasca (sistemul de taxe si impozite) este:
- un mare necunoscut;
- sau o jungla impenetrabila.
O veste pentru cei care simt asa: si eu a fost ca voi cand am inceput sa lucrez ca medic dentist, in cabinetul meu privat. Am fost pus, dintr-o data, in fata unei lumi noi care (cel putin la inceput) parea extrem de infricosatoare.
De atunci au trecut multi ani. La inceput m-am descurcat cum am putut, ca sa pot sa-mi fac munca de medic. Apoi, cand finantele personale au devenit o pasiune pentru mine, subiectul m-a atras, tocmai pentru ca avea o importanta deosebita: o mare parte din castigurile mele se duceau la stat, sub forma de taxe si impozite.
Daca esti in situatia in care nu stii „de unde sa apuci” sistemul fiscal, dar trebuie sa o faci, pot sa-ti dau, din experienta personala, doua solutii simple:
- porneste de la particular;
- porneste de la general.
Porneste de la particular
Daca esti obligat sa te confrunti cu sistmeul fiscal, o solutie simpla este sa iti concentrezi toata atentia si inteligenta pentru problema cu care te confrunti, in acel moment, indiferent care e ea. Documenteaza-te intens:
- pe internet;
- citeste ce spune legea (Codul Fiscal sau alta lege) punctual, despre situatia ta;
- mergi la Fisc, la biroul de consiliere si cere parerea functionarului;
- „intreaba un prieten” care e profesionist in domeniu;
- in cel mai rau caz, plateste un consultant fiscal sa te ajute.
Porneste de la general
Daca in acest moment nu ai nicio problema cu fiscul, dar simti nevoia sa inveti, incepe sa studiezi fenomenul fiscal de la general la particular:
- care este istoria taxelor si impozitelor;
- care sunt principiile de baza ale fiscalitatii;
- cum „gandeste” statul cand te impoziteaza;
- care sunt principalele taxe si impozite pe care le platesti, in functie de modul in care faci banii (angajat, liber profesionist, patron sau investitor).
Atentionare majora
Chiar daca acum nu ai nicio problema cu fiscul, pot pune pariu cu tine ca, mai devreme sau mai tarziu, vei fi pus in situatia de a interactiona cu acest „serviciu” al statului. De aceea iti recomand sa „Pornesti de la general”, ca sa nu fii luat prin surprindere.
Ce poti face?
- Citeste o carte.
- Participa la un seminar gratuit live sau online.
- Vezi un film despre subiect.
Primele doua variante sunt chiar la indemana!
In 17 septembrie voi incepe lansarea ultimei mele carti, Manual de guerilla fiscala – cum sa platesti mai putine taxe si impozite, folosind in intregime metode legale. In carte, prima parte este dedicata tocmai „privirii generale” asupra sistemului fiscal.
Cu ocazia lansarii, voi tine un webinar gratuit cu titlul „5 pasi ca sa platesti mai putine taxe si impozite”. Webinarul va avea loc in 17 septembrie, in doua sesiuni, de la ora 10.00 si de la ora 19.00.
Pentru informatii si inscrieri la webinar, CLICK AICI.
Cat despre film, el este in stadiu de proiect. Sunt sigur ca vor fi multi dintre voi care ar viziona un film cu titlul „Guerilla fiscala”. Sau ma insel?
Lasa un comentariu la acest articol, ca sa-mi spui parerea despre carte si daca te intereseaza sa vezi un asemenea film. Iar daca iti place, nu pastra pentru tine, spune mai departe prietenilor. Multumesc!