„Economisire” suna a saracie. Asa crede majoritatea. E foarte greu sa schimbi o perceptie la nivel de societate. De aceea de acum inainte nu voi mai vorbi despre economisire. O sa introduc un termen nou: managementul cheltuielilor.
Ce fac eu este doar o cosmetizare. In esenta este vorba de acelasi lucru. Dar acest truc psihologic este mult mai puternic decat ati crede. Probabil ati auzit de Edward Louis Bernays. In timpul primului razboi mondial a fost angajat de guvernul american pentru a face… propaganda de razboi. Cand s-a terminat razboiul a vrut sa-si ofere serviciile catre companii. Insa termenul de „propaganda” speria pe toata lumea. Astfel a aparut prima firma de… public relations – relatii publice.
Deci managementul cheltuielilor, nu economisire!
O alta bariera psihologica legata de managementul cheltuielilor (vedeti, nu e vorba de economisire :) ) este perceptia ca trebuie „sa tai”, sa reduci ceva. O sa incerc sa va schimb aceasta obisnuinta mentala.
Intr-un articol anterior despre cheltuieli introduceam o alternativa eleganta la reducerea cheltuielilor: inlocuirea cu o varianta mai ieftina, fara a reduce calitatea. Este o solutie care ar trebui sa va intre in obisnuinta pentru ca poate face minuni in managementul cheltuielilor. De ce sa cheltui pe un lucru 100 de lei daca poti avea ceva la o calitate similara platind 50 de lei sau… primindu-l pe gratis?
Un exemplu (legat de gratis, pentru ca stiu ca va place!) este… apa plata.
Multa lume nu bea apa de la robinet. Cel putin in Timisoara, unde traiesc eu, apa din reteaua de apa potabila se poate bea dar are un gust neplacut, de clor. Oamenii rezolva aceasta problema consumand apa plata. Chiar daca Romania este una din tarile Europei cu cea mai ieftina apa plata de pe piata, cheltuiala se aduna. O familie de trei persoane consuma pana la cinci litri de apa potabila pe zi (daca adunam si apa folosita pentru gatit).
3 x 30 de zile = 90 litri
90 x 1 leu = 90 lei/luna pentru apa plata
(dar poate costa mai mult, in functie de brand)
Acum vine partea interesanta. Constienta de gustul apei potabile de la retea, primaria Timisoarei a facut un dar extraordinar cetatenilor: a forat zeci de fantani la mare adancime (peste 100 metri) pana la stratul acvifer de apa potabila. Periodic primaria verifica prin analiza potabilitatea apei si intretine fantanile. Oricine poate sa ia de la fantana… apa plata, pa gratis. Este o cheltuiala pentru primarie, pentru ca fantanile folosesc hidrofoare (care consuma curent), face analize, foreaza noi fantani daca apar probleme…
Printr-un bun management al cheltuielilor poti reduce de la bugetul tau 90 de lei pe luna folosind o apa care are calitati similare cu apa plata.
Asta nu e totul. Pentru a fi si mai multumit de isprava ta, mai poti face doua lucruri:
- In fiecare luna, pe langa evidenta bugetului familiei, tine o contabilizare a reducerii cheltuielilor. Ai folosit apa de la fantanile publice? Adauga 90 de lei pe lista. Ai vazut un DVD inchiriat, cu prietenii, in loc sa te duci la cinema? Adauga 40 lei (pentru familia de trei persoane – trei bilete la cinema: 15×3=45 lei din care scazi inchirierea DVD-ului:5 lei).
- La sfarsitul lunii faci adunarea. O sa te sperii (de bucurie!) cu cat ai redus cheltuielile.
ACESTI BANI SUNT BANI IN PLUS.
E important sa intelegi acest lucru. A face management al cheltuielilor inseamna a face bani. Iar pentru ca mintea ta sa priceapa acest lucru, trebuie sa ii arati intr-un fel aparte. In fiecare luna, calculeaza cat face 30% din banii obtinuti prin reducerea cheltuielilor si fa-ti (tie sau familiei tale) un dar. Cumpara unn lucru care iti (va) place, organizeaza o iesire la un restaurant in oras… orice!
In acest fel creierul tau va crea o conexiune pozitiva intre economisire – pardon, managementul cheltuielilor – si placere. Pentru ca asa ar trebui sa fie. Daca ai inteles acest lucru, ai facut un pas gigantic spre bogatie. Pentru ca acest principiu (managementul cheltuielilor) se face la orice nivel financiar.
Cu cat ai mai multi bani, cu atat rezultatele sunt mai spectaculoase. Una este sa faci 100 lei prin reducerea cheltuielilor, alta este sa produci in acest mod (pentru ca, sper ca ai inteles, ai produs niste bani!) 10.000 de euro la un nivel financiar superior.
Invata aceasta lectie si pune-o in aplicare.
P.S. In orice moment mintea mea se gandeste cum poate obtine lucruri cu bani putini sau poate pe gratis. Este o obisnuinta de care ma folosesc cu succes.
Ea a aparut in timpul primelor investitii imobiliare, unde eram confruntat cu eficientizarea cheltuielilor. Ele trebuiau reduse la minim FARA AFECTAREA CALITATII! Eu am un somn foarte linistit. Stiu ca in casele pe care le-am construit si le-am vandut noii proprietari traiesc in siguranta. Pentru ca stiu cum s-au construit acele case.
Nu poti obtine profit in investitii fara un atent management al cheltuielilor. Nu poti obtine un control adevarat al finantelor personale fara un atent management al cheltuieilor.
13 răspunsuri
Urasc oamenii care se scranciobesc de cativa leoti si se pun la eforturi inutile si o cantitate imensa de timp pierdut doar pentru a economisi cativa banuti. Inteleg sa faci asta daca esti sarac si traiesti greu, dar cand te apuci sa te duci in 3 magazine sa vezi unde e mai ieftin un suc si in fiecare magazin stai cate 10 minute deja pierzi foarte mult timp, pentru 1-2 bani.
Si apropo, sa economisesti bani nu inseamna sa faci bani. Pentru ca banii aia i-ai facut anterior si nu te obliga nimeni sa ii cheltui. Nu te amagi ca ai facut bani, nu ai facut, doar ca ii pui de-oparte pentru cine stie ce cumparatura sau cheltuiala diversa.
Napster, ce zici tu e economisire in sensul uzual si romanesc al termenului de care Luca vroia sa ne scape. Ce spune el, managementul cheltuielilor, este un stil de viata intelept cand esti deschis spre alternative, cand iei apa de la fantana in loc sa cumperi apa plata, cand poti, as adauga eu, sa nu cumperi haine de firma ci haine obisnuite la aceeasi calitate fiindca sunt foarte multe locuri de unde le poti lua, fiind uneori chiar si mai bune.
Acest stil de viata insa nu trebuie sa devina obsesiv incat sa te faca sa pierzi timp castigand bani. Poate fi doar un stil de viata intelept :)
Uneori unele produse sau servicii sunt mai scumpe, pentru ca iti ofera rapiditate in cumparare, sau increderea de brand, si vei cheltuii putin sau mai mult in plus pentru aceasta comoditate sa zic, sau economie de timp.
Aici e foarte importat sa iei in calcul timpul care ti-l consumi pentru a face reducerea consturilor, pentru ca, in exemplu cu fantana, daca fantana se afla la 5 km de apartamentul tau, trebuie sa te gandesti cat timp iti ia sa mergi pana acolo, cata benzina consumi, cat efort cu caratul damigenelor si alte cele, cat trebuie sa stai la rand pana isi iau altii apa… si alte considerente.
Calea cea ieftina de multe ori poate sa nu fie cea mai avantajoasa.
La cinema as plati mai mult, pentru ca as merge intr-o sala de cinema cu 6 prieteni, intr-un mediu special creat pentru vizionarea filmelor sau pentru ca se afla in centrul orasului de unde pot ajunge usor intr-un club…
In final totul depinde de mai multi factori. Un consumator ce umbla din magazin in magazin poate fi mai castigat, dar in schimb poate pierde multe.
Eu recomand managementul cheltuielilor, intr-un context in care iti faci o harta a nevoilor saptamanale, lunare… si stai si te gandesti intr-un final, punand toate restrictiile si eforturile…. ce optiune ti-e mai convenabila din toate punctele de vedere.
Spre exemplu daca timpul de deplasare pana la fantana, mi-ar oferi comoditatea de a citi o carte buna, sau sa petrec un timp de calitate cu familia, in contextul in care 90 de lei nu ar insemna un efort financiar, atunci as prefera apa plata din magazin.
Mult succes !
@ Napster
managementul cheltuielilor, cel putin intr-o investitie, inseamna sa faci bani. si o simti in mina, pentru ca e una sa pui termopane de 5000 de euro la o casa si alta e sa pui termopane de 3000 de euro la aceiasi casa, de o calitate similara dar care nu sint „de firma” (si aici e chestia, sa gasesti CALITATE SIMILARA la pret mai mic).
cind vinzi aceasta casa, profitul e cu 2000 de euro mai mare. il simti la buzunar. FACI BANI.
si daca stai strimb si judeci drept, am facut economie. iar asta inseamna ca am facut bani.
let’s agree that we disagree
@ Calin
eu am simplificat ca sa se recepteze mai bine ideea.
desigur, lucrurile sint mai complicate, cum spui tu. si iti dau un alt exemplu.
sa zicem ca vrei sa faci economie. deci iti cumperi o masina care consuma mai putina benzina. calculind economia de benzina per luna apoi per an apoi pe timpul mediu de utilizare (sa zicem 5 ani) spre exemplu ai facut o economie de 3000 de euro (platesti pe benzina 6000 in loc de 9000 de euro-cifre „din burta”).
masina economica, pentru ca e moderna, te costa 16.000 euro (pentru simplitate, sa zicem ca o cumperi cash). cheltuielile totale in cei cinci ani sint 16+6=22 mii euro
dar daca iei o masina ieftina (de 7000 euro) si pui consumul (mai mare, e drept) de 9000 euro, ai cheltuieli totale de 16.000 de euro.
de aceia, dragilor, lasati-o mai moale cu „cumpar lucruri scumpe ca tin mai mult si in final economisesc bani”. lucrurile sint diferite, de la caz la caz.
mai calculeaza o data, Calin. chiar daca mergi 5 km dupa apa, cu masina, dar te duci o data pe saptamina (pentru ca ai un bidon mai mare), tot iesi mai ieftin. dar nu despre asta e vorba.
e vorba despre o noua filosofie de viata. ori ai mintea deschisa si incerci sa vezi daca functioneaza (iti spun eu ca functioneaza daca o faci cum trebuie!), ori esti prizonierul ideii „a economisi e dovada de saracie si zgircenie” . nici o problema, poti sa traiesti si fara sa economisesti (pardon, fara managementul cheltuielilor). dar fac pariu cu tine ca n-o sa te imbogatesti.
@ Luca
In primul rand eu nu m-am referit la economisire ca si o dovada de zgarcenie si saracie. Poate doar o dovada de prostie pentru cei care se gandesc ca pe o parte economisesc dar nu isi dau seama ca vor pierde pe de alta.
Presupunand ca azi ai luat salariu 10.000 euro si iti iei termopanele de care ziceai. Le alegi pe cele mai ieftine si ramai cu 7000 euro si te bucuri ca n-ai dat mai mult sa ramai cu mai putini bani. Asta nu inseamna a face bani, repet. Daca tu gasesti o alternativa a unui produs cu un cost mai mic asta nu inseamna ca ai facut bani, ci i-ai gestionat pe cei initiali. Nu introduce falsa idee ca asa faci bani.
Felicitari pentru articol, Luca! Sfaturile tale sunt intelepte. Foate amuzanta inlocuirea cuvintului economisire cu managementul cheltuielilor :)
@ Napster
e intr-adevar o provocare pentru mine sa iti explic :)
iar daca nu intelegi inseamna ca eu nu explic bine :(
e de asteptat sa-ti fie greu sa percepi o notiune atit de eluziva cum sint banii. asta pentru ca scoala si societatea ne invata sa-i privim ca marfa (de schimb, care intermediaza marfurile si serviciile). dar banii sint mult mai mult decit atit. ei sint (printre altele) o masura a valorii.
de aceea de fiecare data cind cu aceiasi bani obtii mai multe (obiecte, servicii…) ATENTIE! fara a face rabat la calitate sau cantitate, tu obtii o plusvaloare. tinind cont ca banii sint o masura a valorii (deci si a plusvalorii), practic ai produs (ai facut) bani.
acest procedeu este folosit in permanenta de banci prin intermediul sistemului rezervei fractionare – fractional reserve. desi e vorba de alta „mincare de peste”, mecanismul e acelasi. banca are o suma limitata de bani (rezerva) dar ea poate imprumuta clientilor pina la de noua ori acesti bani (in sistemul bancar american), pentru ca banii sint un concept, o ideatie concretizata in sistemul bancar prin cifre stocate in computere sau scrise in registre.
in acest fel, cu o suma finita de bani (existenti ca rezerva in banca), ei fac de noua ori mai mult (imprumuturi bancare), in esenta produc bani „din nimic”. doar prin gestionarea resurselor. stiu, e o shmekerie, dar asta faci si tu atunci cind, cu aceiasi bani, fara compromisuri la calitate sau cantitate, obtii mai multe (lucruri sau servicii).
despre gestionarea resurselor, intr-un alt articol.
foarte bun articol, Luca. Te citesc mereu cu placere si incerc sa pun in aplicare sfaturile tale financiare.
Excelent articol. Uff, daca am reusi sa „vedem ” principiul in spatele exemplelor concrete pe care Luca ni le-a dat, sunt sigur ca am fi cu totii de acord cu ceea ce spune. Evident ca sunt situatii si situatii, din ce am citit insa despre oamenii de succes (nu neaparat bogati), acestia nu neglijeaza niciodata „managementul cheltuielilor”.
Foarte frumos articolul cu o singura sugestie,
Luca, managementul cheltuielilor este una iar economisirea este alta.
Sa facem diferentele, te rog.
@Luca,
Avand in vedere ca publici pe un site cu destul de multi cititori, ti-as recomanda sa scrii cu î din a, sunt in loc de sint si asa mai departe. Totodata, o reimprospatare a lui aceeasi / aceiasi ti-ar prinde bine.
Dovada maturitatii in domeniul financiar e aceia de a iti stapani dorintele sau poftele. Aici pot include si comoditatea. Insa referitor la apa…cea de la robinet e otrava iar cea de la fantanile publice nu e chiar asa de buna pe cat o laudati aici. Exista concentratii de arsenic peste limita normala in apa si oricum ar fi apa plata e net superioara. Puteti intreba si pe strainii care fac diaree de la apa noastra :)