11

O perspectiva spirituala asupra vitalitatii (II)

Spuneam in prima parte ca unul din cele 4 aspectele esentiale ale vitalitatii este spiritualitatea – constientizarea unui scop inalt, impulsul, viziunea superioara catre dezvoltare, evolutie, implinirea potentialului nostru cel mai inalt.

Prin natura sa, spiritualitatea se adreseaza unui nivel de constiinta dincolo de cel obisnuit al vietii si aspectelor sale de zi cu zi. E de la sine inteles ca, pentru a o practica, spiritualitatea are nevoie de un nivel de energie – vitalitate – dincolo de limitele uzuale, dincolo de identitatea noastra de fiinte sociale – si chiar de fiinte umane. Acest nivel inalt al vitalitatii se afla in noi, si poate fi accesat indeosebi atunci cand ideea noastra despre cine suntem noi evolueaza.

Identitatea suprema

Cine suntem noi cu adevarat? O intrebare care, de-a lungul epocilor, a primit nenumarate raspunsuri. Unul insa s-a regasit pretutindeni, desi spus in diferite moduri: toate cu aceeasi seminificatie.

Noi suntem cu adevarat o constiinta unificata, eterna, indestructibila – fie ca se numeste Sursa, Esenta, Divinitatea etc. Din ea decurg universurile energetice si fizice, in unul din ele din care suntem si noi parte individuala, ca si complex trup-ganduri-emotii-spirit.

Insa simpla intelegere teoretica a acestui fapt, desi importanta, nu reprezinta cunoastere. Doar atunci cand traiesti, cand simti acest adevar, cand ajungi la “realizarea” sa poti spune cu adevarat ca intelegi unitatea tuturor lucrurilor sau iubirea neconditionata – esenta creatiei.

Partea mai putin placuta este ca aceasta realizare nu este “apanajul” tau – ea se produce “pe neasteptate”, fara interventia ta constienta. Toate eforturile tale de pana atunci, de a avansa pe cale, de a lucra cu energia si a-ti spori vitalitatea sunt doar conditii preliminare pentru un eveniment ce ar putea avea (sau nu) loc – si care nu depinde de tine. Este doar Gratia Divina.

“Perturbare” vs “transformare”

Avem deci doua aspecte: pe de o parte, eforturile depuse constient, practica, lucrul cu noi insine – ceea ce ar putea fi numit “perturbare” a constiintei. Adica schimbari temporare ce se produc in noi insine, cu rezultate benefice pe termen scurt, mediu si chiar lung (vindecare, vitalitate si intuitie sporite, chiar aparitia unor “capacitati paranormale” – ce se transpun si in imbunatatirea vietii noastre sociale). Sunt lucruri importante, intrucat tin de noi insine, de vointa proprie.

Pe de alta parte insa, este transformarea constiintei – o schimbare atat de profunda in noi insine incat efectele sale benefice rezista (fara a fi nevoie de efort din partea noastra) pe termen lung, chiar toata viata. Sunt schimbari majore ce ne pun viata pe un fagas poate nebanuit inainte. Practic, sistemul nostru energetic se “innoieste” dintr-o data, instantaneu, fara o cauza precisa, manifestand mai multa stabilitate, creativitate, iubire fata de oameni, natura, univers – plus o vitalitate radicala.

Este un fenomen care “se intampla” la extrem de putini oameni – probabil datorita destinului lor. Eforturile depuse pe cale pot fi necesare, dar nu si suficiente pentru transformare, pentru constientizarea identitatii tale supreme si manifestarea vitalitatii radicale. Este, cum spuneam, “apanajul” Gratiei Divine.

Tendinta de innoire

Cum ne ajuta practic aceste lucruri?

Sunt cateva directii inspre care se indreapta lumea in aceste vremuri – iar cea mai importanta (desi poate cea mai putin mediatizata si vizibila) este miscarea catre o energie mai inalta – catre vitalitate. Omenirea se indreapta, individual si colectiv, material si spiritual, catre o energie superioara, catre un mod inalt de intelegere, simtire si traire a vietii.

Intotdeauna dupa furtuna apare soarele, iar furtuna o traim chiar acum. Cunoscand aceasta “miscare naturala” ne putem alinia ei, in mod constient, beneficiind de sustinerea campului colectiv al celor ce cauta innoirea, evolutia, unitatea.

Putem lucra pentru noi insine si ceilalti, afectand calitatea constiintei proprii in mod continuu. “Transformarea”, “realizarea” poate sa apara sau nu – dar nu asta e cel mai important lucru. Ci ceea ce facem cu propria viata, modul in care avem impact asupra celor din jur si in care contribuim la crearea unei lumi noi. O lume plina de vitalitatea pe care o meritam cu totii.

Click Here to Leave a Comment Below 11 comments