Acasa » Eternul prezent

Eternul prezent

Despre natura timpului se tot vorbeste de ceva vreme. Incepem sa redescoperim ceea ce inteleptii din vechime intelesesera prin propriile experiente interioare: nu exista decat un singur moment ACUM, continuu. Trecutul, prezentul si viitorul sunt doar concepte ale mintii noastre tridimensionale.

Haideti sa vedem o dovada a acestor afirmatii – si apoi, cum ne poate fi de folos intelegerea timpului.

Creierul

Cu totii suntem de acord ca ceea ce facem azi ne influenteaza modul in care viata noastra va fi maine. Intelegem modul in care trecutul si prezentul influenteaza viitorul (legatura cauza-efect). Dar daca lucrurile ar sta si invers? Daca viitorul si prezentul pot influenta trecutul?

Ar insemna ca timpul si cauzalitatea, liniaritatea lor, asa cum le percepe creierul nostru (indeosebi printr-o portiune a sa numita neocortex), nu exista. Sau, mai corect spus, ca trecutul, prezentul, viitorul, cauza, efectul reprezinta toate acelasi lucru. Un continuum pe care il putem percepe doar activand o alta parte a creierului. Este vorba despre o zona ce tine de cortexul prefrontal – situat deasupra sprancenelor, o parte din ea fiind ceea ce se cheama „al treilea ochi”.

Experimentul

Foarte recent am citit intr-o carte despre un experiment care a adus inca o dovada despre existenta acestui continuum. E vorba de un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Medicina.

Intr-un spital, cu ajutorul calculatorului, cercetatorii au asezat in doua grupuri organizate la intamplare dosarele din ultimii 10 ani ale unui numar de 5.000 de pacienti ce aveau infectii in sange. Pentru unul din grupuri s-a facut rugaciuni de vindecare, pentru celalalt nu. Apoi, cercetatori au verificat arhivele si au descoperit ca acei pacienti pentru care s-au spus rugaciuni au avut perioade mai scurte de spitalizare si perioade mai scurta de febra. Iar asta in conditiile in care rugaciunile au fost facute cu mult timp dupa ce pacientii au fost externati – in unele cazuri, la 10 ani dupa!

Nu ne legam aici de ideea de rugaciune (pot fi un simplu gand benefic si emotia sa indreptate catre cineva). E vorba de ideea extraordinara ca o actiune facuta acum a influentat ceva ce s-a intamplat cu mult timp in urma (chiar 10 ani!). E ca si cum universul ar fi aranjat lucrurile in asa fel incat aceasta posibilitate a actiunii retroactive a cercetatorilor era prevazuta in destinul tuturor celor implicati. „Timpul” in care s-a efectuat rugaciunea era de fapt acelasi cu „timpul” bolii – poate pentru a ni se demonstra inca o data eternul prezent, in care totul se intampla simultan.

Perceptia

Cum putem folosi practic informatiile despre eternul moment ACUM?

Ramanand la perceptia lumii aproape in totalitate prin intermediul neocortexului avem doar doua variante: fie nu credem ca asa ceva e posibil, fie credem, intelegem teoretic, dar nu putem avea experienta practica pentru noi, personal. Continuam sa traim in „iluzia” realitatii prin intermediul simturilor.

E nevoie sa invatam (mai bine spus, sa ne reamintim) perceptia prin intermediul unei zone din cortexul prefrontal – o zona ce transcende ideea de separare si liniaritate si percepe unitatea noastra cu tot ceea ce exista si continuitatea timpului. Aceasta tine de diferite practici spirituale prin intermediul carora, de-a lungul epocilor, indiferent de cultura in care s-au dezvoltat, nenumarate persoane au inteles si simtit lumea reala.

Meditatia (statica sau in miscare), rugaciunea, diferite posturi ale corpului, mantre etc – cu toate au rolul de a activa perceptia eternului prezent, unitatea intrinseca a intregii Creatii.

Vom detalia despre acest subiect data viitoare.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

16 răspunsuri

  1. Imi place subiectul rau de tot !!!
    V-as lua pe toti la o plimbare 2 zile si o noapte alba la Babele si Padina… sa vedeti acolo cum au marcat dacii trecerea ‘ timpului ‘…
    Suntem noi praf??? Timpul este praf de stele…
    (parafrazare Carl Sagan)

  2. Articolul e super. Se pare ca putem iesi din matrix – lumea inchisa in cele 5 simturi ca un fel de inchisoare a mintii – numai daca realizam ca nu suntem gandurile, emotiile, corpul nostru, ci suntem dincolo de asta – constiinta infinita cu posibilitati nelimitate in eternul prezent. Cam poetica fraza, ma rog. :)

  3. M-am gandit ca Testoasa si Iepurele din fabula sunt doua laturi ale spatio-temporalitatii noastre – ca sa nu spun chiar ale perceptiei timpului, desi este adevarat si acest lucru, dar asta este o alta teorie, tine mai curand despre ceea ce vom simti sau nu vom simti in acel controversat 2012…
    Oricum nu sunt de acord cu pps urile care circula atentionandu-ne asupra faptului ca traim acum in 24 ore echivalentul a 16 ore si vom ajunge in 21 dec.2012 la momentul timpul =0… Pentru ca exista o profunzime de proportionalitate care face ca ‘timpul’ nostru sa ‘treaca’ simultan cu o functie de derulare a proceselor fizico-chimice ale stelei care guverneaza planetele din apropierea sa. Acea parte a creierului, a cortex ului prefrontal este setata sa proceseze enegiile si materiile in armonie (proportional) cu vitezele de procesare a energiilor si materiilor solare (stelare). La randul sau, ADN ul nostru are secvente care determina procesarea energiilor si materiilor in functie de necesitati spirituale (sarcini de destin); de aceea acelasi proces existential poate fi trait de om (discutam acum numai despre omul ca fiinta constient-creatoare) o data foarte rapid si alta data foarte lent dar acoperind toate aspectele de studiat, de realizat. Sau – ca in fabula: superficial (varianta simplificata a iepurelui) sau complex si perfect (ma rog, la nivelul de cunoastere individual).

    Linistirea, meditatia, contemplatia sunt modalitati de resetare (mai mult sau mai putin constienta) a functiilor cerebrale – in contextul in care omul nu se straduie ca in restul timpului sa lucreze in pace, calm si concentrare, fara sa se grabeasca decat acolo unde procesul urmarit de lucrator se desfasoara cu rapiditate. De fapt aceasta este cheia succesului – adevaratului succes: contributia umana sa se desfasoare doar in locuri riguros calculate (sau clar-simtite), actiunea fiind armonizata cu vitezele de derulare a procesului in care se intervine.
    Insa, de multe ori, noi adormim excat cand nu trebuie si alergam ca nebunii exact atunci cand nu trebuie.

    Este ceva asemanator cu a pronunta simultan literele cuvintelor pe care le scriem: aceasta este o stiinta veche care consta in resetarea manual-cerebrala, dupa derularea unor neputinte de a face lucrurile asa cum trebuie (munca manuala curenta). Folosita de traci (geti, daci).

    As mai zice… as mai sta.. dar mi-e teama c-o’nsera !!!

  4. Marius, ai scris un articol deosebit de interesant! Si in filmul „What the bleep do we know?” se pomeneste despre exemple asemanaoare celui pe care ni l-ai spus tu (mai multe exemple si mai interesante apar in partea a doua a filmului, WTBDWK – Down the rabbit hole).
    In egala masura, eu as spune ca mai este valabila si urmatoarea interpretare: putem calatori cu constiinta pe axa timpului (atat in trecut cat si in viitor) si putem schimba/repara sau crea lucruri.
    Oricat ar parea de ciudat, chiar si psihologia sociala accepta de ceva timp aceste realitati din moment ce se recunoaste puterea unui fapt imaginat de a influenta relatia dintre doua persoane. Spre exemplu, daca in realitate m-am certat rau cu tine si, dupa un timp, imi imaginez ca ne-am impacat, sistemul format din mine+tine+relatia dintre noi este influentat pentru ca eu insami sunt influentat de ceea ce am gandit. Astfel, mai devreme sau mai tarziu, vor aparea schimbari si in relatia dintre noi in concordanta cu ceea ce am „vazut si trait” cu ochii mintii.

    @Cristiana
    A propos de ADN, pe langa ideea interesanta cu „sarcinile de destin”, stii ca s-a descoperit recent ca exista gene inchise si deschise? In functie de conduita individului in timpul vietii si de modul in care ea se afla in armonie sau nu cu Constiinta (atat a noastra cat si cea Universala), genele transmise urmasilor nostri vor avea sau nu capacitatea de a da nastere calitatilor umane. Ajungem la concluzia ca era adevarat ceea ce se spunea in biblie cum ca pacatele afecteaza urmasii pe nu-stiu-cate generatii iar faptele bune influenteaza urmasii in bine pana la 7-10 generatii.

  5. Genele deschise si inchise…Da.. interesant, este un subiect pe care l-am studiat indelung, dar cu alte cuvinte: influenta complexului genetic asupra comportamentului uman, in functie de impulsurile exterioare: vibratia mediului, radiatiile cosmice, biosistemul planetar, societatea general-umana si societatea de contact (familie, scoala, serviciu, vecinatati), precum si cele interioare: obisnuintele proprii – experienta totala spirituala anterioara + inductiile anterioare din aceasta viata, care au fost deja asimilate.

    Destinul nu cuprinde un program fix de trairi, ci o suma de conditii exterioare care determina anumite decizii si aplicatii + comportamentul in conditiile deciziilor pe care le luam. EL PORNESTE DE LA PREMIZA GENELOR DESCHISE -adica acel complex genetic activat anterioar pe linie genetica.

    Genele inchise de fapt nu sunt ‘inchise’ propriu zis… ele sunt mai putin activate, se afla intr-o stare de latentza de grade diferite de inaintare (vezi dispunerea foilor de ceapa in sectiune longitudinala, de la radacina la coditza). Acestea nu au avut conditii de dezvoltare anterioara: obstructii sociale (viata grea, impuneri prin insclavagire, frig, lipsa de desfasurare a CAPACITATILOR CREATIVE), normalitatea energetica a timpului (mediul planetar-cosmic de vibratie joasa din vremurile imediat-anterioare) care determina comportamente agresive.
    Dar ele pot fi ‘inchise’ prin mostenire parentala, DAR ENRGETICA MOMENTULUI FAVORIZEAZA DESCHIDEREA LOR – chiar intr-o secunda , chiar daca efectele vor apare cu intarziere.
    Altele sunt in stare latenta tocmai pentru A USURA activitatea celor deja deschise, precum si a celor care se pot deschide rapid, consolidarea lor.

    Ceea ce pot spune azi este faptul ca orice tip de genetica umana FAVORIZEAZA COMPORTAMENTUL CREATIV – chiar daca el este pozitiv sau nu. Cele care nu au o linie pozitiva sunt date pentru a ne da seama de noi insine, de ceea ce facem sau nu facem corect.
    ‘Corect’ inseamna constructiv pozitiv pe linia prezentului+toate liniile de derulare a viitorului pe care il deschide un comportament, pentru operator+societatea sa+biosistemul planetar.

    CRED ca nu pacatele stramosilor activeaza, caci 90% din populatia umana planetara a fost obligata la MUNCA SILNICA DEGRADANTA + RAZBOAIE SILNICE(unele societati au indus DRAGOSTEA PENTRU MUNCA SI PACE, dezvoltand creativitatea umana: celtii, dacii, asiaticii, toltecii, africanii sudici, maorii, dar ulterior anului 500 I.Ch. s-a generalizat sclavagismul rigid, ramanand doar cateva ‘insule’ ici-colo in lume, inghitite si ele apoi).
    Pe de alta parte, situatia astfel generalizata a intarit alte forte ale spiritului uman, s-au consolidat curajul, vitejia, sacrificiul si demnitatea umana, pe langa toleranta, intelegere, iubire.

  6. Iar nu a functionat Click edit :) …
    Adica… nu ar trebui sa numim ‘pacatele stramosilor’ ci neputintele lor din varii motive… Cartile vechi au fost scrise si ele dupa interesele momentului, poate ne invatam sa nu avem frica sa redenumim problemele !!!
    Activarile pot suferi inhibitii – iar acest lucru nu inseamna labilitate, ci faptul ca o consolidare se afla in curs de desfasurare.
    Devierile inerente modului actual de evolutie umana – intuitiv, si nu atotcunoscator, pe care omul l-a avut inainte de ultime glaciatiune – pot determina modificari, de asemenea, daca fiintzeaza timp indelungat, adica activari ale unor gene latente (inchise).

    Atentie insa la faptul ca nu este suficient sa avem in vedere genetica corpului solid, ci si pe aceea a corpurilor fluidice. Caci corpurile fluidice sunt structuri stabile, nu sunt … campuri, ci CREAZA CAMPURI.
    Totul se afla intr-o interconditionare puternica.

  7. Cristiana si Octav – super interesant si real ce ati ‘povestit’.

    Cele doua documentare sunt intr-adevar deosebite (se pare ca a aparut si partea a 3-a intre timp), Si, intr-adevar, putem calatori cu ‘constiinta’ pe axa timpului – chiar la modul practic. Primul pas : visul lucid (am scris saptamana asta putin). Apoi OOBE si altele…

    Cu genele…foarte interesanta e pozitia lui Bruce Lipton – vedeti documentarele sale cu Biology of Belief (o sa apara si cartea in curand la noi). Plus Richard Dawkins cu Gena Egoista…

  8. Multumesc, Marius.
    Pana la aparitia cartii sugerez citirea articolului mai vechi Biologia Credintei pe Active Information Media (site in lb. romana, desi titlul este in lb. engleza). Este o compozitie cu extrageri din aceasta carte a lui B. Lipton.

    Parerea mea privind cele abordate de B. Lipton este putin diferita pe alocuri, caci problema poate fi aprofundata (si, pe alocuri, dezvoltata) daca pornim de la faptul ca nu avem doar corpul solid de manifestare si ca nu suntem acest corp, de care spiritul doar se foloseste pentru a-si recalibra momentan manifestarile.
    De aceea multe scrieri MAI VECHI nu sunt azi intrutotul valabile (desi se traduc la noi acum astfel de scrieri intr-o vijelie) si sunt studii recente care arata ca cele crezute a fi batute in cuie acum un an sau doi … nu sunt chiar asa… Dar este normal ca scrierile FOARTE VECHI sa fie adevarate, doar ca ele au o forma de exprimare cu care nu suntem obisnuiti: majoritatea au fost realizate prin cunoastere profunda (prin calatorie astrala = vis lucid), de aceea adevarurile (acolo unde ele nu au fost distorsionate de interese private) raman valabile. Numai tehnologia de cautare pe care ne sprijinim (si din care facem un Dumnezeu in sine azi) este calibrata pe SIMTURILE UMANE GENERALIZATE: in functie de ceea ce vede cercetatorul cu ochii lui, adapteaza la tehnologia care detaliaza simtul respectiv… Sigur ca si de aceste lucruri avem nevoie (caci se refera la structuri pe care trebuie sa le aprofundam, in egala masura cu a le utiliza) – important este insa sa nu ne insurubam definitiv in ele.
    Treptat vom ajunge sa intelegem ca ceea ce vad putini oameni azi (de fapt… multi, dar comparativ cu masa mare a omenirii ei raman deocamdata putini) este o realitate de necontestat: avem corpul solid si corpurile materiale de inalta frecventa atasate acestuia, si TRAIM CU TOATE DEODATA.

    De aceea, printre altele, problema vietii intrauterine (despre care se discuta indelung in articol) este un subiect care va fi deplin inteles doar cand cunoasterea corpurilor materiale structurate, de inalta frecventa, va deveni cunoastere oficiala… Pana atunci macar sa acceptam ca astfel de lucruri nu sunt speculatii, ci realitati concrete ale vietii noastre curente.

    Iar referitor la articolele tale privind problematica timpului, a calatoriilor astrale constiente … o sa fac si eu o sinteza a celor cunoscute de mine, la finalul setului tau de articole.
    Sunt foarte bune, este foarte bine ca abordezi astfel de subiecte, este un prilej ca macar si cei care nu s-au confruntat pana acum cu astfel de cunoasteri – sa le miroasa un pic !! Acum asa… poate mai tarziu mai mult…

  9. „E vorba de un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Medicina.”
    ai putea sa precizezi sursa exacta (link)?
    personal, cred ca este doar un argument anecdotic ca sa valideze sau sa sprijine ipoteza si nu cred ca rezultatele studiului sunt adevarate.

  10. Informatia am gasit-o intr-o carte.
    Am sa ma uit sa vad daca autorul are ceva „bibliografie” despre acest subiect. Mi se pare insa extrem de normal sa se fi intamplat asa.

  11. Marius, da-mi voie sa te contrazic. Faptul ca ti se pare tie extrem de normal sa fie asa nu este un argument valid ci doar o parere personala.

    Intr-adevar studiul de care vorbesti a fost publicat in BMJ de catre profesorul Leonard Leibovici din Israel in anul 2000.
    http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/323/7327/1450

    In schimb diferenta procentuala dintre grupul de contol si cel de interventie este foarte mica (4%).

    Explicatiile stiintifice care arata de ce studiul nu este valid le gasesti aici.
    http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=535973
    http://www.csicop.org/sb/2004-03/reality-check.html#author

    Deasemenea toate celelalte studii facute pentru rugaciune au esuat lamentabil, ba chiar unele au facut mai mult rau decat bine pacientilor. S-au cheltuit peste 4 milioane usd pe aceste studii, bani donati in principal de Templeton Foundation, fundatia crestina care investigheaza stiintific religia.

    Ipoteza cum ca prezentul influenteaza trecutul este frumoasa in teorie, dar nu este sustinuta de date.

    S-a testat (de multe ori), rezultatele au iesit negative, mergem mai departe. Asta e viata.

    In schimb puterea prezentului (cum zice si Tolle) sau doctrinele budiste despre a invata omul sa traiasca in prezent este alta poveste.

  12. Stii care e treaba ? Stiinta oficiala nu va recunoaste niciodata ceea ce este valabil in stari modificate de constiinta – deoarece ei nu studiaza astfel de lucruri.

    In stare de constiinta a omului obisnuit (asa cum suntem si eu si tu si savantii si 99% din omenire) prezentul nu influenteaza trecutul, e adevarat – si utilizand instrumente pentru a masura asta -s-ar putea sa dea ce ai spus tu.

    Daca lucrezi mult timp cu energia si in timp dobandesti capacitatea de a te intoarce in trecut (in interiorul tau – plus de a merge in viitor) vei vedea ca e foarte posibil. Dar asta e valabil numai pentru foarte putini care fac eforturi deosebite de a iesi din ‘programarea mintii’, din starea de constiinta care iti spune ‘asta e singura viata, nu exista decat ce percepi cu simturile etc’. Mai e mult pana acolo.

  13. Explicatii sunt multe, prieteni..

    Am scris mai mult in articolul din linkul numelui meu (dincolo de partea cu ochelarii !!), dar daca nu va intereseaza articolul pot sa spun ca ATENTIE cercetarile neoficiale au ajuns foarte departe, dar nu ni le va spune nimeni decat dupa mult timp, si truncheat, asa cum uite, de ex., vizioneaza emisiunile pe B1tv ‘Codul lui Oreste’… nu stii ce sa faci… sa razi, sa plangi??!! Sunt si multe carti care – dincolo de caracterul lor speculativ uneori – atrag atentia ca CEVA TOTUSI EXISTA si nu stim bine cam ce anume.. Ne batem intre noi, ne certam, nu ne sprijinim si astfel suntem setati pe neacceptare mai departe, insetati (!!!) de razboi, si nu de pace.

    Oricum pornim in multe gandiri ale noastre de la aceste oficialitati si ne pomenim ca aruncam exact ceea ce este punctul de expandare pe care la inceput putini il accepta, dar de acolo pornesc multe dintre intelegerile noastre… Sa nu credem ca perceptia si gandirea noastra sunt NUMAI lineare, mergand dupa o logica cotidiana: mananc – deci exist !! Gandesc – deci exist!! Da, asta are foarte mare importanta curenta, dar daca ramaneam tot timpul numai in ea – nu mai aveam azi microcipuri, computer, navete spatiale etc.

    Dincolo de folosirea perceptiei si gandirii liniare apare perceptia si gandirea sferica, unde toate se expandeaza sferic, frontierele dispar intr-o spatio-temporalitate pe care o intuim cumva, dar nu-i dam voie sa se aseze in prezentul nostru, al oamenilor ‘de rand’. In aceasta sfera, da, putem discuta restrans si de felul in care prezentul influenteaza trecutul, chiar asa, caci trecutul trimite ramificatii, din radacini stravechi pe care multi nu le accepta azi. Se petrec astfel de lucruri chiar in fiecare dintre clipele pe care le traim, chiar daca azi nu putem explica simplu acest lucru, cu ceea ce avem cu totii la dispozitie. Dar cred ca daca privim problemele in mod sintetic, putem spune ca, modificand in prezent comportamentul si modul de a privi realitatea cotidiana, schimbam toate derivatiile pe care trecutul ni le trimite in restul vietii, ceea ce ajunge sa modifice SI prezentul si viitorul. Gandirea trecutului, prin prisma prezentului modificat constient, schimba perceptia lui, consolideaza si aprofundeaza intelegerea altor ‘radacini’, modifica fluxurile vietii si creaza temelii pentru alte modificari viitoare.
    O singura unda poate sa modifice pozitionarea unor corpuscule – si acum stim bine acest lucru…

    Si nu ne oprim aici decat pentru a … servi masa de pranz in familie, sau singuri, dupa cum ne este viata, dar cu bucuria de a fi interactionat in aceasta sfera fara frontiere, in care se pot desfasura simtirile noastre !!

  14. Foarte bun articolul tau, Cristiana. Asa este, creierul ne cam ‘pacaleste’ – cand vom reusi sa intram in subconstient (si supraconstient) in mod…constient putem percepe mai multe…

    Sunt total de acord ca cercetarile au ajuns foarte departe si noua ni se da cu lingurita. Poate pentru a ne tine in continuare in ignoranta in mod intentionat, poate pentru ca nu suntem pregatiti sa acceptam realitati mai inalte…nu conteaza. Important e ca fiecare dintre noi are potentialul de a ajunge departe pe calea interioara si a verifica personal multe teorii. Depinde cum ne folosim resursele..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!