Acasa » Eu, Tu si Relatia noastra: continuare si oferta speciala

Am decis sa iti ofer si o continuare a articolului despre relatii de saptamana trecuta. Si, la fel ca data trecuta, beneficiezi de o oferta speciala pentru ca esti cititor Empower.

Vrei sa ai relatii vii, autentice, deschise? Un prim pas ar putea fi sa iti gestionezi mai bine asteptarile…

In orice relatie intram cu asteptari

Si inconstient, le proiectam asupra celuilalt. Unele le exteriorizam, prin cereri, prin rugaminti, prin frustrari. Altele le “tinem in noi”. In timp cresc, aducand multa presiune in relatie. Si ne dau mereu starea ca “ceva nu merge bine in relatia dintre noi”.

Poate cel mai dificil lucru intr-o relatie este sa acceptam ca rolul celuilalt nu este de a ne raspunde la propriile asteptari. Celalalt nu poate, nu “trebuie”, nu este indicat sa se conformeze cu asteptarile noastre.

Asteptarile exprima imaginea idealizata pe care noi o avem in legatura cu o relatie. Cum ne “asteptam” noi sa fie, sa simta, sa se manifeste celalalt in context relational. Ceea ce evident, ne apartine noua, este propria noastra proiectie, deseori foarte diferita de realitatea celuilalt.

Cum putem gestiona asteptarile in relatie?

1. Constientizand si exteriorizand asteptarile.

Intrebandu-ne: Ce astept de la aceasta persoana? Ce astept de la aceasta relatie? Cum ii pot comunica celuilalt asteaptarile mele?

Verbalizand asteptarea, multa tensiune dispare. A “pune in cuvinte” o asteptare inseamna a-i diminua presiunea asupra celuilalt si asupra relatiei. Unele asteptari pot ramane la stadiul de dorinte, unele implinite, altele nu. Altele pot lua forma unor cereri catre celalalt, la care acesta ne poate raspunde, afirmativ sau negativ.

La fel, invitand pe celalalt, cu tact si rabdare, sa isi exprime propriile asteptari de la noi…

2. Abandonand “mitul reciprocitatii”.

Deseori intr-o relatie, ne asteptam ca si celalalt sa simta, sa gandeasca si sa se comporte asa cum o facem noi. Este ceea ce Jacques Salomé numea „mitul reciprocitatii”.

Realitatea este ca suntem diferiti si evident reactionam diferit. Este un truism evident de acceptat rational, mai greu de gestionat emotional. De aceea, sunt foarte mari sanse ca partenerul de relatie sa nu corespunda asteptarilor – uneori va fi “sub” asteptari, iar alteori “peste asteptari”.

3. Bucurandu-ne de ceea ce avem deja.

Relatia se traieste in prezent, bucurandu-te de ceea ce avem aici si acum. A avea asteptari inseamna deja sa traim “in viitorul relatiei”, neglijandu-i prezentul. Lasand relatia “sa curga”, ne putem imagina cum ar creste aceasta relatie daca am elibera-o de asteptari.

Daca vrei sa afli mai multe despre asteptarile tale si despre modul in care iti influenteaza relatii calitatea relatiilor tale, te invit la cursul deschis “Eu, Tu si Relatia noastra – Comunicare relationala (in)completa”, in perioada 13-14 martie 2010.

Inscrie-te acum trimitand e-mail la [email protected]. Locurile sunt limitate, iar inscrierile se fac pe principiul “primul confirmat, primul inscris”. Mentionand codul de inscriere EMPOWER13140310 investitia ta este doar de 640 RON, beneficiind de un discount de 20% (160 RON). Mai multe detalii despre curs poti gasi aici.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Ai dreptate… Marea problema e ca atunci cand intram intr-o relatie avem asteptari prea mari de la cealalta persoana…
    Citeam intr-o carte de Allan & Barbara Pease despre relatii, ca de fapt, din punct de vedere al evolutiei si al dezvoltarii, e mai bine ca cealalta persoana sa nu fie exact la fel ca tine, pt ca dupa un timp ar interveni plafonarea.
    Important este sa incercam sa descoperim zilnic ceva minunat in cealalta persoana si sa ne bucuram de momentele frumoase, in loc sa ne consumam energia cautand numai defecte :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!