Acasa » Evaluarea de risc a unui pericol

Riscul (R) este definit ca raportul dintre numarul de evenimente cu consecinte nedorite (n) si numarul maxim posibil (N) intr-o anumita perioada de timp: R = n/N. Aceasta formula va permite sa calculati dimensiunea riscului general, precum si al celui de grup.

La evaluarea riscului general, valoarea N determina numarul maxim al tuturor evenimentelor posibile, iar la evaluarea riscului de grup, numarul maxim de evenimente dintr-un anumit grup. In particular, grupul poate include persoane apartinand aceleiasi profesii, varste sau sex, in timp ce un grup poate include si vehicule de acelasi tip, o clasa de entitati economice, etc.

Relativitatea securitatii atunci cand lipseste o evaluare de risc

In timpul evaluarii de risc, este necesar sa se analizeze incertitudinea potentiala a rezultatelor cauzate de inexactitatea informatiilor privind fiabilitatea echipamentelor si a erorilor de personal, precum si a ipotezelor facute in modelele procesului, utilizate in calcul. Analiza acesteia este, de fapt, o evaluare a incertitudinii in rezultatele evaluarii de risc cauzate de incertitudinea datelor de intraresi acuratetea modelelor utilizate.

Pentru a explica ca orice sistem care ofera un anumit nivel de avantaj personal, social, tehnologic, stiintific sau industrial contine un element de risc necesar, vom face o mica divagare. De exemplu, airbag-urile nu sunt in intregime sigure, sunt doar mai sigure decat omologii lor. Acestea ofera un nivel acceptabil de risc, mentinand in acelasi timp beneficiile altor elemente mai putin sigure, pe care le inlocuiesc. Nici un singur avion nu ar putea zbura, nici o singura masina nu s-ar putea deplasa, nici o singura nava nu ar putea traversa marile si oceanele, daca ar fi obligate sa elimine in prealabil toate riscurile si toate pericolele.

In alta ordine de idei, exista un echilibru de risc intre avantajele si dezavantajele cunoscute ale conservantilor utilizati in industria alimentara, intre avantajele cunoscute ale utilizarii radiatiilor pentru diagnostic si tratament medical (de exemplu, diagnosticare cu raze X, radioterapie) si amenintarile cunoscute pentru sanatate din cauza expunerii la radiatii.

Deci securitatea este un concept relativ. Nu exista o securitate absoluta pentru toate circumstantele si conditiile. O intrebare simpla: „Ce securitate este suficienta?” nu are un raspuns precis. Expresia „99,9% sigur” utilizata pentru a indica un nivel ridicat de securitate sau un nivel scazut de risc, utilizata in special in publicitate, nu poate fi considerata corecta.

Criteriile riscurilor analizate in timpul evaluarii de risc

Dupa gradul de admisibilitate calculat prin analiza de risc la securitatea fizica, riscul poate fi:

  1. riscul respins are un astfel de nivel redus, care se incadreaza in abaterile admisibile minime ale nivelului de risc natural (de fond);
  2. se considera un nivel acceptabil de risc acela pe care societatea il poate accepta (rezolva), luand in considerare oportunitatile tehnice, economice si sociale din acel stadiu al dezvoltarii sale;
  3. riscul maxim admisibil este riscul maxim care nu trebuie depasit, in ciuda unui rezultat asteptat;
  4. riscul excesiv este caracterizat de un nivel extrem de ridicat de risc care, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, duce la consecinte negative.

In practica, este imposibil de atins un risc zero, adica securitatea absoluta este imposibila. In consecinta, cerinta utopica a unora de securitate absoluta se poate transforma oricand intr-o tragedie. Riscul respins este, de asemenea, imposibil de asigurat in prezent, avand in vedere lipsa conditiilor tehnice si economice pentru acest lucru. Prin urmare, conceptul modern de siguranta a vietii se bazeaza pe realizarea unui risc acceptabil.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!