Acasa » Grozavia unui sistem mort

Grozavia unui sistem mort

Am mai facut aceasta afirmatie si o voi repeta pana la saturatia unora. Acest popor are doua trasaturi de caracter fundamental paguboase (chiar daca are scuze pentru pentru acest mod de a se comporta/manifesta):

  1. mentalitatea “sluga hoata”;
  2. duplicitatea.

Acestea vin din trecutul negru al acestui popor. Negasind aparare si/sau dreptate nicaieri, a trebuit sa se adapteze pentru a supravietui. Acest popor nu a trait, ci a supravietuit. Supravietuirea este specifica regnului animal si vegetal, nu omului. A trai presupune in primul rand o scara de valori, o minima morala, minime principii ce nu pot fi abandonate.

Aplicand principiul “capul plecat sabia nu-l taie” acest popor a evitat moartea fizica acceptand moartea morala inceata, picatura cu picatura, dar totala. Peste tot in lume intalnim indivizi care supravietuiesc. Din pacate la noi este vorba de proportie, de majoritate. Si cum in democratie majoritatea decide, putem avea concluzia.

Mai mult, fostii si actualii si cred ca si viitorii conducatori (pentru cel putin 100 de ani de acum incolo) au cunoscut si cunosc acest lucru si l-au exploatat si incurajat si o vor face in continuare pentru a stapani si lucra in interesul propriu. In momentul in care fiecare dintre noi se va uita in oglinda si nu va avea ce sa-si reproseze atunci vom putea schimba ceva.

Mostenirea

Am gasit acest text foarte bun pe net ca un comentariu al unui cititor la un articol dintr-un ziar. Si am considerat oportun sa il prezint aici (cu multumiri), intrucat este extrem de relevant pentru noi toti, ca si popor.

Avem intr-adevar, o “mostenire genetica” ce ne predispune la obedienta – de unde si expresia „mamaliga romanului nu explodeaza niciodata”. La sarbi sau unguri, sa vorbesc doar de vecinii nostri, nici nu s-ar putea pune problema acceptarii fara comentarii a unor situatii umilitoare. Amintiti-va ca nu mai departe de deceniul trecut sarbii se razboiau singuri cu NATO, iar noi abia am facut o revolutie cu sprijinul, recunoscut acum, al „agenturilor straine”.

Insa nu de politica e vorba aici – nu scriu aproape niciodata despre ea, asa cum este comentata in media, intrucat e inutil. Jocurile sunt facute la niveluri atat de inalte incat majoritatea oamenilor nici n-ar putea accepta sau intelege ca SF-ul deja exista.

Subiectul este sistemul in care traim, ca popor si planeta, din „trecutul negru”. Si, mai ales, cum ne creaza el identitatea falsa in care traim toata viata: supravietuirea.

In fapt, subiectul este atat de vast incat s-ar putea scrie la nesfarsit. Ma voi limita aici (si poate in viitor voi continua) la un singur aspect prezent in aceste zile in media: un exemplu din care avem cu totii de invatat.

O “ciudatenie” normala

Moartea poetului Adrian Paunescu a starnit la nivel national o avalansa de comentarii pro si contra cum nu s-au mai vazut in ultimele 2 decenii. Ca a fost un poet mediocru sau dimpotriva, un geniu, remarcabil om de cultura si sport, ca a spalat creierul tinerei generatii sau dimpotriva, a eliberat-o, ca a fost poet de curte sau dimpotriva, dizident… nu are importanta pentru ce ma intereseaza sa exprim.

Un singur lucru ma intereseaza. Modul in care a murit. Care este emblematic pentru cei bogati.

Se spune ca a lasat in urma sa o avere estimata la peste 3 milioane de euro, in majoritate din proprietati. Probabil e adevarat – chiar daca ar fi vorba de doar o zecime din aceasta suma si ar fi suficient. Cum poti sa mori bolnav cand ai suficienti bani sa-ti intretii sanatatea?

Pare ciudat, nu-i asa? Sa mori bolnav cand doar cu o mica parte din averea ta ti-ai putea rezolva problemele de sanatate pe termen lung. Si, da, e valabil chiar si atunci cand suferi de boli asa zis „incurabile”.

Insa el, individual, nu e de judecat – grozavia sistemului in care traim exact asta este. Goana dupa bani, functie, recunoastere, putere, creatie, orice ar fi – goana asta te face sa intri automat intr-un carusel in care ajungi sa te epuizezi si uiti de cel mai important lucru: corpul tau.

Veti spune ca mai important e sufletul, spiritul, mintea, iubirea etc. Filozofii… cand da o boala grea peste tine vezi de fapt „cine e seful”. Si, da, si din punctul asta de vedere sistemul a stiut cum sa ne „spele creierul” facandu-ne sa ne neglijam corpul fizic in favoarea altor parti ale noastre. Si ne mintim frumos pe noi insine cat suntem de evoluati, in timp ce, cu fiecare zi, corpul se distruge din ce in ce mai mult.

A fi evoluat inseamna ca la 50 de ani sa fii mai sanatos ca la 30, la 80 ca la 50, la 100 ca la 80. Atunci demonstrezi cu adevarat ca stapanesti energia si „legile universului” de care vorbesc toti, in timp ce se imbolnavesc, imbatranesc si mor.

Macar asa-zisii lideri economici, politici samd nu se ghideaza dupa ele, sunt cinstiti in ignoranta lor. Noi restul, care ne pretindem „spirituali”… cam pe unde suntem? Sistemul mort ne-a pacalit oare si pe noi?

E mult de spus. Poate continuam, cine stie… Mai sunt multe grozavii pe care le traim. Si da, e necesar sa le scoatem in evidenta pe acest ton, intrucat altfel riscam sa traim in iluzia „frumosului” la nesfarsit, ignorand si pericolele.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. Foarte bine scris articolul! Apropo de supravietuire, de curand am urmarit filmul Afghan Star in care prezinta viata(din toate punctele de vedere, mai ales cultural) locuitorilor Afghanistanului. In film mai este vorba despre o tanara care are curajul sa danseze in public, punandu-si viata in pericol. Mai interesant este faptul ca toti cei care o condamnau erau in mare parte batrani, acei batrani care au apucat anii dinaintea regimului taliban, unde existau rock’n’roll, haine colorate, iar femeile nu erau nevoite sa-si acopere fetele.

    Asta inseamna ani de teroare, razboi, si sa traiesti doar ca sa supravietuiesti: inseamna sa iti stergi umanitatea in scopul supravietuirii. cand traiesti doar ca sa supravietuiesti, nu ai timp sa ai empatie, nu ai timp sa devii liber..iti ajunge doar sa respiri.

  2. Proverbul romanesc la care va referiti este preluat de ani si ani pe jumatate. Ca si mentalitatea romanesca de altfel.
    Forma intreaga este: CAPUL PLECAT SABIA NU-L TAIE, DAR NICI SOARELE NU-L VEDE.
    Desi apreciez articolul si preocuparea pentru rezolvarea subiectului, recunoasteti ca din perspectiva aceasta, totul se vede altfel.
    Cu toate acestea, cele doua tare la care v-ati referit ca fiind cauze majore ale problemelor noastre sunt bine punctate.

    Sa stiti ca nu e greu sa fii altfel. Cu ani multi in urma, mi-am propus pentru claritatea propriei minti, sa nu mint niciodata. Dar niciodata, indiferent ce s-ar intampla. Este adevarat ca viata mea a devenit mult mai palpitanta :), dar am invatat ceva important: cum sa spun adevarul fara sa supar pe nimeni.

  3. Alex – asa e, ‘inchizitia’ inca n-a disparut din multe colturi ale lumii…Cat despre supravietuire…o vedem si la noi cum e predominanta in constiinta oamenilor…insa nimeni nu e de judecat, ‘eliberarea’ vine din interior…

    Cami – da, proverbul intreg reflecta atat nevoia de supravietuire cat si lipsa posibilitatii de trezire a constiintei…ele nu sunt specifice doar noua romanilor, peste tot intalnim asta..si, din nou, nimeni nu e de judecat…

    Nicolae – cand oamenii vor avea un alt nivel de constiinta vor putea schimba ceva, si atunci partidele vor reflecta vointa lor. Momentan e exact invers…

  4. Corelatia completa este minte-suflet-trup.
    De cele mai multe ori ne concentram pe unul sau cel mult 2 laturi din cele 3, asa ca este necesar din cand in cand sa ne amintim ciclul complet :)

  5. Cel mai nasol e ca ai scris articolul exact cu acea mentalitate de care vorbesti si ca cele 5 comentarii sunt in aceeasi directie. Iti doresc articole mai bune pe viitor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!