Acasa » Tehnici de hipnoza in viata de zi cu zi. Cat adevar, cat minciuna?

Tehnici de hipnoza in viata de zi cu zi. Cat adevar, cat minciuna?

Sunt putine subiecte atat de controversate ca hipnoza si tehnici de hipnoza.

Iar acest lucru se datoreaza “aurei de mister” in care s-a aflat hipnoza timp de sute de ani.

Odata cu aparitia televiziunii, hipnoza a devenit un subiect preferat al filmelor si al spectacolelor ce imbina fascinatia si curiozitatea cu teama si misticismul.

In acelasi timp hipnoza a inceput sa fie aplicata in domenii ce au un fundament riguros din punct de vedere stiintific, cum ar fi medicina, sportul sau criminalistica.

Desi tehnologia a avansat extraordinar comparativ cu secolul 18-19 pe vremea cand Franz Anton Mesmer sau James Braid descopereau aplicatiile stiintifice ale hipnozei, in prezent nu se poate explica exact modul in care functioneaza aceste tehnici de hipnoza.

Chiar si teoriile “stiintifice” se contrazic in privinta hipnozei si de cele mai multe ori experienta demonteaza “tezele” somitatilor de renume in acest domeniu.

Daca exista atatea semne de intrebare chiar si la cele mai “mari case”, ce se poate spune despre lucrurile pe care oamenii obisnuiti le cred despre hipnoza?

Ei bine, lipsa de informare si prejudecatile primeaza. Si din acest motiv m-am hotarat sa abordez cele mai intalnite conceptii si idei eronate despre hipnoza.

Elimina preconceptiile despre aceste tehnici de hipnoza!

Hipnoza nu este somn. Cand suntem in hipnoza nu dormim.

Suntem constienti de tot ceea ce se intampla in jurul nostru, auzim foarte clar totul (ascultam si urmam instructiunile primite).

Toate cele 5 simturi (Vizual, Auditiv, Tactil, Olfactiv si Gustativ) sunt, de fapt, mai ascutite – auzim mai bine si simtim mai bine.

Mintea constienta este mult mai alerta decat mintea subconstienta.

Daca folosim tenici de hipnoza precum o inductie hipnotica de tip relaxant, corpul va fi extrem de relaxat si vom avea ochii inchisi.

Din acest motiv cei aflati in exterior ar putea crede ca dormim.

Nu poti ramane blocat in hipnoza – poti sa iesi oricand din hipnoza

Hipnoza este o stare consensuala. Nimeni nu poate fi hipnotizat daca nu doreste acest lucru.

Este asemanatoare unui dans: hipnotizatorul conduce, iar dansul se va intampa daca persoana va urma instructiunile.

Pentru a iesi din hipnoza este necesar sa nu mai urmam instructiunile sau sa dorim sa iesim din hipnoza si vom iesi instantaneu.

Acelasi lucru este valabil si pentru sugestiile primite. N

imeni nu ne poate induce sugestii pe care nu le dorim.

Nu ne poate face nimeni sa realizam lucruri care sunt in contradictie cu credintele si moralitatea noastra

Am mentionat mai devreme faptul ca atunci cand suntem in hipnoza nu vom accepta sugestii pe care nu le dorim sau care sunt in contradictie cu standardele noastre morale.

De asemenea, nu acceptam sugestii care ne pun pe noi sau pe altii in pericol. De exemplu daca suntem in hipnoza si apare o situatie periculoasa (un incendiu sau o amenintare) vom iesi imediat din hipnoza si vom evita acel pericol.

Nu putem fi “controlati” cand suntem in hipnoza

Acesta este unul dintre cele mai des intalnite concepte si este total eronat.

As fi vrut sa fie adevarat pentru ca astfel succesul cu hipnoza ar fi garantat, iar aceste tehnici ar fi fost predate si in scoli.

Ideea de “a fi controlat” a fost popularizata intens prin intermediul filmelor.

Filmele sunt realizate pentru a vinde bilete si trebuie sa prezinte senzationalul, sa atraga publicul si nu neaparat sa-l informeze corect.

Nu cred ca exista prea multe persoane adulte care cred ca personajele din filme exista cu adevarat (ex. Mos Craciun, Frankenstein, Batman, etc).

Totusi cred ca hipnoza pe care o vad in filme are puterea de “a controla” si de a transforma un om intr-un “robot subjugat dorintei hipnotizatorului malefic”Mai rau este ca aceste „tehnici de hipnoza” sunt preluate si utilizate in viata de zi cu zi .

Aceasta conceptie gresita se perpetueaza pentru ca are o mare priza la publicul larg iar acest public este avid de senzational.

Cand esti in hipnoza nu vei divulga secrete sau informatii confidentiale

Atunci cand ne aflam in hipnoza nu vom divulga “secretele ascunse” pentru ca suntem in permanenta in control chiar si in cele mai “adanci” stari hipnotice.

Noi vom decide daca dorim sa acceptam sugestiile si tot noi controlam toata informatia pe care dorim sa o transmitem.

Daca cineva incearca “sa ne smulga un secret”, are sanse incomparabil mai mari sa reuseasca atunci cand suntem in starea obisnuita de constiinta decat in starea de hipnoza pentru ca in hipnoza mintea este mult mai alerta si gandesti mult mai bine.

Hipnoza este folosita si in salile tribunalelor pentru a dezvalui detaliile pierdute ale unui incident.

Insa persoana care intra in hipnoza este martorul care isi va aminti cu mare acuratete detaliile evenimentului si nu suspectul.

Pentru ca suspectul, in stare de hipnoza, este capabil sa minta mult mai bine si este mult mai creativ decat in starea normala de constiinta.

In cateva zile vei afla si alte mituri despre hipnoza, in partea a doua a articolului!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

14 răspunsuri

  1. La multi ani Nicusorilor si Nicusoarelor !!! :)
    Apoi… Hm…
    Nu e chiar asa, pana la urma. Parerea mea…
    Daca cineva vrea cu tot inadinsul sa ne faca sa credem asa ceva, ma rog! e treaba lui, dar parerea mea este ca lucrurile stau ‘un pic’ altfel. Chiar ‘un pic altfel de tot’ !!! :)
    Ceea ce nu inseamna sa devenim ipohondri.
    Chiar voiam sa scriu asta la un articol asemanator anterior, dar am zis sa nu ma amestec…
    Nu ma mai amestec, dar ce scriu vesticii cu ce fac esticii sunt doua lucruri diametral opuse, dupa parerea mea. Nu ca nu ar face si ei… dar macar esticii tac din gura si nu incearca sa ne abureasca…
    Iar daca romanii ajung sa creada asa ceva… vor suporta consecintele. Dimpotriva, cred ca e bine sa stim ca se poate, dar sa ne educam sa fim constienti si concentrati asupra celor pe care noi stim bine ca le avem de facut, iar daca avem senzatia ca ceva nu este in regula, sa ne straduim cu toate fortele noastre interioare sa ne concentram asupra celor cunoscute de noi, fie chiar activitati de o banalitate pe care o dispretuim uneori (spal la masina, dar mai spal un ciorap si cu mana, etc.) Sa nu lalaim activitatile, ci sa le facem atent si concentrat, chiar daca avem experienta multa.
    Si omul constient de ceea ce poate sa traiasca va gasi lucrari specifice puterilor sale, fara sa devina ipohondru insa… dar nici sa nu creada ca e Dumnezeu pe Pamant, asa cum tot de pe la vestici avem inraurire de multe ori.
    Gata, nu mai scriu nimic !! :) !!!!

  2. Recunosc ca am citit de cateva ori comentariul tau dar nu am inteles ce anume vrei sa transmiti.Ca sa simplificam si mai mult lucrurile am pregatit o lista de posibile subiecte pe care ai dorit probabil sa le abordezi, asa ca astept un raspuns mai clar in urmatorul comentariu.Iata si lista :

    1.Sa nu devenim ipohondri.

    2.Sa ne concentram eforturile si sa nu lalaim activitatile.

    3.La multi ani Nicusor!

    4.Sa nu-i credem pe vestici si sa tacem din gura asa cum le sta bine esticilor.

    5.Sa nu credem ca suntem Dumnezei dar sa avem totusi incredere in puterile noastre.

    6.Sa nu credem nimic despre hipnoza.

    7.Sa previi romanii de viitoare consecinte nefaste produse de lucrurile pe care le scriu vesticii.

    8.Sa nu mai scrii nimic?

  3. Dragul meu… Azi romanii serbeaza Sf. Nicolae si frumos din partea mea a fost sa incep prin a face o urare. Nu?! Eu cred ca da!

    Imi pare rau ca ai rupt si rastalmacit ideile mele, nu cred ca as realiza ceva bun daca ti-as insira acum ce am scris eu si ce intrebari ai pus tu. Mai ales nici nu as putea raspunde la asemenea intrebari. Raspund cu placere la intrebari, dar nu si la intrebari puse fara gratie.
    Am anticipat de altfel ca discutia ar putea lua o astfel de alunecare, de aceea am scris ca nu voi continua detalieri care nu isi au rostul, nu de alta – dar ti-ar suna drept acuze.
    Unii cititori ma vor intelege, altii nu – asta-i viata !! :) !!!
    Toate cele bune!!!

  4. Nu era vorba de nicio intrebare (cu sau fara gratie) ci despre o clarificare referitoare la primul tau comentariu.

    Daca ai intr-adevar comentarii la adresa articolului pe care l-am scris, te invit sa le adresezi intr-un mod foarte clar,pentru a nu da prilejul cititorilor „sa-ti rastalmaceasca” ideile tale.

  5. Bine.
    Dupa o serie intreaga de articole la care nu am comentat, m-am hotarat sa comentez acum, dupa care sa ma retrag, pentru a nu se lua comentariul meu prea personal.
    Punct ochit – punct ratat !!!
    In plus, mi-a mai venit o idee, discutand cu altii intre timp.
    Sa fim bine intelesi: aici nu pun in discutie elemente de psihotronica. Desi hipnoza se inrudeste intrucatva cu asemenea elemente.
    Si chiar cred ca ar fi cazul sa faci o departajare intre cele doua notiuni, caci lumea discuta chiar in aceasta perioada despre cele expuse in ultima vreme in emisiuni TV.
    Parerea mea ar fi ca exista diferente intre ele. Poate ca ma insel.

    Daca ti se pare ca bat campii, nu e nici un bai, considera ca un om simplu ti-a pus o problema, sau mai multe.

    Revenind la primul comentariu:
    In primul rand nu eram de acord cu faptul ca hipnoza nu poate fi indusa decat cu acordul personal am ‘pacientului’. Iar aici, in ‘est’ cunoastem bine cum exista persoane care o pot face fara nici un acord al celui supus hipnozei. Fiind locuitor al unei anumite parti a capitalei, stiu foarte bine ca nu trebuie sa privesc direct in ochi oameni insistenti: nu vreau sa fac aici ura de ‘rasa’, Doamne fereste.
    Dar ESTE o realitate.

    Nu spun ca articolele tale nu sunt bine documentate, nu am nimic cu meseria ta de hipnotist. Voiam doar sa punctez ceva din trairile noastre.
    Vesticii nu accepta decat ceea ce stiu ei; esticii accepta mult peste limita celor scrise in cartile din vest (folosesc cuvinte de acest fel, ca sa nu spunem ca atac un anumit popor in mod special). Nu se discuta la noi prea multe, dar se cunosc destul de multe. Pur si simplu din viata cea de toate zilele.

    Pentru situatii de felul celor pe care le traim, se pot face exercitii simple de claritate, atentie si concentrare pe lucrarile, pe gandurile noastre, comune omului simplu, astfel incat in situatii de hipnoza (nedorita, neacceptata) sa putem sa constientizam cat mai repede ceea ce se petrece cu noi. Sa ne ‘revenim in fire’ – cum zice romanul.
    Sigur ca pot face oricand o serie de articole care sa dea o nuanta riguroasa textului, dar deocamdata discut ca un om simplu, cu experienta de om care s-a confruntat cu asa ceva, si vede asa ceva uneori: nu zic des, dar am trait cateva momente in care oamenii nu puteau face nimic, iar mie imi era pur si simplu frica sa intervin, fiind tanara si fara experienta.
    Sii… sa te fereasca Dumnezeu sa treci prin asa ceva… Sincer.

    Sunt oameni care nu au obisnuinta de a comenta, nu au curajul necesar, sunt timizi dar vor sa stie! Astfel incat cineva trebuie sa puna problema. M-am hotarat eu! Daca era doar dupa mine as fi comentat un singur lucru: NORMAL SI SANATOS AR FI CA OMUL SA-SI EDUCE SINGUR VOINTA SI SA CAPETE EXPERIENTA IESIND SINGUR DIN GREUTATILE VIETII SALE.
    Cand este vorba despre boala psihica, este altceva… Si acolo este nevoie de un MEDIC…

  6. Ei bine, asa mai vorbim si noi….. cat de cat la obiect.
    Articolele pe care le-am publicat pe empower.ro abordeaza hipnoza din perspectiva dezvoltarii personale.Notiunea de „hipnoza” are pentru fiecare persoana o anumita conotatie, in functie de educatia sau de inclinatia fiecaruia.Din punctul meu de vedere hipnoza este o tehnica de transformare personala pentru cei ce doresc o schimbare fundamentala in viata lor (si este vorba de o schimbare pozitiva).Asta inseamna ca exista consimtamantul acelei persoane de a intra in starea hipnotica si de a primi sugestii utile.

    Tehnicile pe care le folosesc si pe care le-am prezentat, ofera rezultate foarte bune comparativ cu alte metode „ortodoxe” iar aceste rezultate sunt masurabile, sunt repetabile si se pot obtine intr-o perioada relativ scurta.
    Tu ai afirmat ca exista „hipnoza” fara consimtamantul unei persoane.Eu numesc chestiunea respectiva manipulare.Atunci cand cineva te convinge sa faci un lucru impotriva vointei tale foloseste anumite tehnici de persuasiune care pot da rezultate.

    Am observat ca foarte multi oameni nu fac o distinctie clara intre hipnoza si manipulare.
    Hipnoza este o stare ce apare in mod natural in viata noastra.Poate fi autoindusa sau indusa de catre o alta persoana.Este o stare de SUGESTIBILITATE CRESCUTA FATA DE IDEILE PE CARE LE DORIM.
    Manipularea foloseste minciuna,omisiunea si credulitatea multor oameni pentru a-i face pe acestia sa actioneze in defavoarea lor.Fenomenul Caritas sau FNI iti spune ceva? Iar credulitatea nu este hipnoza.
    Insa, prin generalizare, orice notiune poate fi asociata cu o alta notiune.Iar hipnoza este asociata cu o multime de lucruri neverificate,dar pe care foarte multi oameni le cred ca fiind adevarate.
    Sa trecem la capitolul vointa : daca fiecare persoana ar putea sa realizeze tot ceea ce isi propune ar fi extraordinar insa, realitatea infirma acest lucru.
    Un concept fundamental pe care il aplic este ca fiecare persoana are toate resursele necesare pentru a face schimbarea dorita.Insa nu stie cum sa le foloseasca, nu are instructiunile de utilizare.Hipnotistul are rolul unui ghid, are rolul de a ajuta „clientul” sa isi descopere acele resurse si sa il ghideze prin acest proces de autodescoperire.Insa responsabilitatea si efortul necesar pentru a obtine acea transformare apartin clientului.

    Hipnoza nu este o spalare de creier, ci un sport de echipa.Atat hipnotistul cat si clientul lucreaza impreuna. Este ca si un dans : daca nu exista colaborare, dansul nu poate avea loc.
    Vointa nu este din pacate cea mai buna modalitate de a obtine schimbarile pozitive dorite.Pentru ca este limitata prin natura ei.Insa odata ce o persoana „intelege” si experimenteaza resursele subconstientului, nu are nevoie de vointa pentru a obtine transformarile dorite.
    Iar cand spun „client” sau „transformari” discut despre o persoana obisnuita si despre schimbari obisnuite.Cazurile medicale se inscriu intr-un alt capitol, iar aici medicul este cel care pune un diagnostic si stabileste un tratament.Exista o granita foarte clara intre aplicatiile pe care le poate realiza un hipnotist si cazurile medicale ce necesita un specialist atestat din punt de vedere medical (si legal).

    In concluzie : manipularea si hipnoza sunt 2 chestiuni distincte.Asocierea dintre persuasiunea lipsita de moralitate a unor indivizi (ce aluneca cu multa gratie catre lumea interlopa) si notinea de hipnoza este una nefericita dar reala.Tine de fiecare persoana sa se documenteze inainte de a face anumite afirmatii si inainte de a crede unele lucruri.Fiecare este liber sa creada orice.Si chiar liber sa greseasca sau sa persiste in greseala.Liberul arbitru exista pentru toti.
    Felicitari pentru comentariul tau (ultimul a fost cel mai reusit).Te invit sa-ti expui ideile tale in cateva articole.Sigur vei primi sugestii utile de la cititori!

  7. Multumesc Andrei.
    As avea doar precizare: manipularea si hipnoza nu le-as pune chiar pe acelasi nivel, pentru ca hipnoza este un instrument, iar manipularea o percep ca pe un rezultat al unei activitati, realizate cu ajutorul unui instrumentar specific. As spune instrumente de manipulare. Iar parerea mea este ca manipularea se poate face si prin hipnoza.
    Daca gresesc, te rog sa ma indrepti.

    Apoi:
    1. Daca fiecare persoana are toate resursele necesare pentru a face schimbarea dorita si nu stie acest lucru, ar trebui sa gasim cai pentru a o informa ca ele exista. Calea cea mai la indemana de obicei este luarea de ‘medicamente’ si apelarea la altcineva, un ‘specialist’, pentru a rezolva ‘treaba’.
    Adica: specialistul sa ofere indrumari pentru a nu folosi imediat produse farmaceutice sau instrumente invazive, decat dupa stabilirea clara a neputintei personale.

    Este oare sau nu este hipnoza un instrument invaziv? Ma intreb… Din text, din alte lucrari rezulta efortul de a demonstra ca nu este. Nu este?..

    Andrei, nu ma refer la tine. Este un subiect de discutie. Foarte mult dezbatut, nu numai in domeniul tau de activitate.

    2. Mai mult, daca am ajuns sa comunicam sportiv, sa-ti mai spun un lucru, legat strans de ACORDUL OMULUI privitor la folosirea hipnozei.
    Eu sunt acuzata ca nu vreau sa dau omului metode de realizare a unei activitati, ca nu ‘deschid’ capul sa ‘torn’ cunoasterea si metode fixe de aplicare a cunoasterii. (Doua cazuri personale recente am in vedere).
    Si de ce nu as putea folosi hipnoza ca sa startez omului o astfel de activitate…
    Dur pentru mine, dur si pentru ei – dar oamenii sunt chiar sinceri, vor si nu pot. Au facut si cursuri, au citit carti… Concluzia este, dupa cum li s-a spus din multe parti: nu ‘le-a venit timpul’…
    Citind articolele tale, pentru ca fac publicitate acestui site de 2 ani, omul s-a agatat de aceasta metoda. Este doar un exemplu.
    Mie nu mi se pare nici sanatos, nici moral sa fortez astfel ceva, dar pentru altul poate fi o meserie ca orice alta meserie contemporana. Bine, depinde si despre ce fel de activitate este vorba.
    Problema nu era sa indrum catre tine sau altcineva, pentru ca eu nu as putea da o astfel de indrumare. Sunt adepta naturalului, chiar daca dureaza mult. Rabdarea a coborat din rai, dar noi nu credem in rai !! (bine ar fi sa nu credem nici in iad !!).
    Nu sunt o disperata din fire! dar am momente de exasperare, iar viata m-a invatat sa fac din greutati instrumente de mers mai departe. Asa cum si ideea de hipnoza m-a exasperat, incerc sa expun ideea ca, chiar daca OMUL VREA, CHIAR VREA sa foloseasca hipnoza, ea nu poate fi MORAL, SPIRITUAL, folosita undeva.
    Cel putin asta este parerea mea. Ar fi binevenita si parerea lui Marius, in calitate de spiritualist al siteului.

    3. Am inteles ce ai scris, referitor si la ceea ce ai numit ‘lume interlopa’ (sa o numim asa, pentru ca ne referim la acelasi lucru, dar eu nu sunt atat de dura de obicei, imi suna ca o acuzare dispretuitoare si nu vreau), dar de aici la metode de influentare in masa, realizate de institutii bine organizate nu mai este decat un pas.
    In aceasta directie, as avea o intrebare, pentru lamurirea noastra, a tuturor, venind din partea unui hipnotist: prin deschiderea omului catre metoda, nu se deschide cale libera altor feluri de influentari (numite azi psihitronice, discutate intens prin mass media, normal de altfel) ?
    Sugestibilitatea nu devine un canal deschis astfel?
    Poate ca iti ramane si tie o intrebare deschisa, inafara unui raspuns pe loc: de observat, analizat si inteles pe parcursul timpului.

    Considera ca problemele pe care le pun nu sunt atacuri la subiect sau la persoana, ci intrebari CLARE pe care oamenii si le pun, chiar daca nu se discuta prin comentarii, aici sau pe bloguri.
    Si, daca nu le privim cu autosuficienta, invatam si daca suntem pe post de invatatori, si daca suntem pe post de invatati, studenti !!

    Sa stii ca imi faci un mare serviciu raspunzand la aceste teme de discutie. Din motive obiective 2 zile voi lipsi, astfel incat deocamdata nu pot sa continui discutia, dar revin cu siguranta.
    Si cu placere.

    Nu scriu aici, am luat aceasta hotarare in urma cu 2 ani, caci temele mele de dezbateri nu se potrivesc cu temele generale abordate aici. Dar, asa cum vorbeam candva si cu Ionut, telul nostru este acelasi, ridicarea nivelului general de intelegere al cititorilor.
    Toate cele bune!

  8. Cristiana – am citit comentariile voastre, foarte bune de altfel. Am si discutat personal cu Andrei la ultimul Empower Connect despre hiponoza, intrucat nu studiasem subiectul foarte bine inainte, si m-am lamurit. Da, e posibil ca hipnoza sa fie asociata cu multe alte ‘fenomene’ si sa fie folosita in scopuri mai putin ortodoxe, insa ca si instrument terapeutic nu pare a fi mai ‘periculoasa’ decat autosugestia.

    Deci daca omul chiar vrea sa folosesaca hipnoza cred ca in primul rand trebuie sa se informeze extrem de amanuntit si apoi sa gaseasca o persoana demna de incredere – asta pentru ca el sa aiba cat mai putine retineri. Din cate vad eu, diferite forme de hipnoza (chiar daca sunt numite altfel – transa, de exemplu) sunt folosite si la sesiunile de terapii bio-energetice sau la psihoterapeut -‘hipnoza conversationala’ prin care poti schimba credinte si comportamente (si care, din pacate, poate fi folosita si in sens negativ). Consider deci ca hipnoza e un instrument ce poate fi (sau nu) eficient in functie de intentia (moralitatea) celui care o aplica si de gradul de constienta al celui asupra caruia se aplica.

  9. Cu toate ca trebuie sa ma repet,imi asum acest risc : manipularea NU se poate face prin hipnoza.Pentru simplul motiv ca o persoana aflata in hipnoza este in permanenta IN CONTROL, poate iesi oricand din hipnoza (daca doreste acest lucru) si poate respinge orice sugestie necomfortabila.
    Si imi bazez aceste afirmatii pe experinta celor cu care am lucrat si pe experienta mea personala.
    Contrar ideilor vehiculate despre hipnoza, hipnotizatorul nu poate “invada” mintea nimanui, pentru motivul descris mai sus.Persoana aflata in hipnoza este perfect constienta, poate gandi, poate vorbi si controleaza informatia pe care doreste sa o comunice.Aceasta este realitatea, desi mass media prezinta cu totul altfel aceasta situatie, iar publicul larg este avid de acest gen de informatii.
    Un alt concept real despre hipnoza : responsabilitatea pentru a obtine schimbarea dorita apartine in totalitate clientului.Hipnotistul nu este altceva decat un ghid : transmite niste instructiuni pe care acea persoana le poate accepta si pune in practica, sau le poate refuza.Deci, nimeni nu poate sa “starteze” o alta persoana ca sa invete ceva sau ca sa se schimbe.Schimbarea este realizata exclusiv de catre client.Acest lucru exclude interventii “externe” sau “artificiale”.Procesul se declanseaza din interior si devine vizibil in exterior, fara a “fi fortat” de cineva.
    Din nou, suntem in contexul persoanelor obisnuite cu probleme obisnuite.Emotiile pot crea o gama larga de probleme cum ar fi : mancatul in exces, fumatul,dificultatea de a vorbi in public, etc.Din nefericire aproape toate abordarile “rationale” ale emotiilor nu dau rezultate pentru ca se adreseaza de la un nivel diferit.De aceea foarte multi se straduiesc sa studieze, sa se informeze, sa inteleaga rational cu sa-si “managerieze” emotiile, insa fara rezultate viabile.Faptul ca hipnoza ii poate oferi acelei persoane un instrument de a gasi si a neutraliza sursa unei emotii negative (si limitative) nu inseamna ca este in contradictie cu vreun principiu moral sau spiritual, ci dimpotriva.
    Nu cred ca este o virtute pentru nimeni sa “se chinuie” cu o problema ani de zile, atunci cand are posibilitatea de a rezolva problema respectiva in cateva sedinte.Rabdarea “a coborat din rai” probabil, insa rabdarea asociata cu suferinta este o combinatie nepotrivita pentru oricine.
    In final, raspunsul la ultima ta intrebare : “Prin deschiderea omului catre metoda, nu se deschide cale libera altor feluri de influentari (numite azi psihitronice, discutate intens prin mass media, normal de altfel) ?Sugestibilitatea nu devine un canal deschis astfel?”
    Hipnoza este o stare ce apare natural in viata oricarei persoane.Nu este o poarta incuiata si apoi descuiata de cineva.A existat dintotdeauna si va exista atata timp cat va exista si omenirea.
    Orice persoana este influentata de societatea in care traieste,iar metodele de influentare se diversifica pentru ca traim in era informatiei.Mass-media trebuie sa se vanda si este usor sa vinzi subiecte controversate unui public in mare masura ignorant,credul si usor de manipulat (asa cum sunt marea majoritate a oamenilor din pacate).Destul de des apar diverse teme largi pentru subiecte mass-media de genul: posibilitatea aparitiei unor cutremure, sfarsitul lumii in 2012, asteroidul devastator, flacara violet,influentarea psihotronica, etc.
    Sunt prea putini cei care au timpul necesar si cunstintele de a verifica veridicitatea stirilor ce apar.Pentru restul oamenilor,”daca a scris in ziar sau a fost la televizor, atunci este adevarat”.
    Se pare ca oamenilor le face placere sa se sperie de stiri de acest gen si sa le transmita mai departe.Din acest motiv ziarele de scandal si talk show-ul se vand atat de bine.Este un fapt real.
    Insa avem posibilitatea de a “cerne” o parte din informatia la care avem acces.Este normal ca dupa ani de zile de vizionat stiri gen “ora 5” sau de citit ziare tabloide, o persoana sa fie extrem de influentabila la acelasi gen de informatie.Intevine familiaritatea.Nu e de mirare ca oamenii ajung sa creada aproape orice.(Fara nicio referinta la persoana ta)
    Sunt foarte multe lucruri de discutat despre hipnoza si alte domenii mai mult sau mai putin inrudite cu hipnoza,lucruri care insa care nu fac subiectul acestui articol.Totusi, putem continua aceasta discutie in particular, in cadrul intalnirilor Empower.

  10. Cred ca era necesar sa intru putin in detalii.Momentul potrivit a venit mai repede decat a 2-a parte!
    Oricum, articolul urmator va acoperi mai multe idei decat cele pe care le-am expus in comentariile de mai sus.Si repetarea este (dupa spusele unora) mama invataturii!

  11. Da…foarte adevarata chestia ‘daca e in ziar sau la TV inseamna ca e adevarat’. Pe principiul asta functioneaza majoritatea…daca nu se recunoaste oficial ceva, inseamna ca nu exista. Sau daca se spune ca nu stiu ce eveniment s-a intamplat intr-un fel, musai asa a fost, ala e adevarul – in nici un caz altul…

  12. Cred ca acest subiect poate fi cuprins in cateva articole despre tehnici de „influentare”.Cea mai mare autoritare in acest domeniu este Robert Cialidini – aviz pentru cei interesati de lucrarile sale stintifice si riguros verificate despre influentare si manipulare.
    Totusi prefer „sa ridic mingea la fileu” pentru alti autori Empower pentru a aborda acest subiect de larg interes.Nu vor lipsi insa comentarile mele…

  13. Si pe mine ma intereseaza hipnoza.Chiar vrea sa incerc mai ales daca pot rezolva niste probleme din trecut. ma intreb daca pot intra in starea de hipnoza.Am inteles ca exista persoane care nu pot fi hipnotizate chiar daca isi doresc asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!