Acasa » Hipnoza intre mit si realitate (II)

Hipnoza intre mit si realitate (II)

Iata si continuarea articolului (mituri despre hipnoza) aparut acum cateva zile.

Nu ne pierdem cunostinta cand suntem in hipnoza

Hipnoza este o stare de sugestibilitate ridicata si de concentrare a atentiei. In hipnoza suntem mult mai alerti decat in starea obisnuita. In acelasi timp suntem mult mai relaxati, astfel incat o persoana din exterior ar putea crede ca dormim sau suntem inconstienti. Iar din acest motiv a aparut aceasta conceptie gresita.

Nu vom face lucruri ciudate asa cum am vazut la TV

Multe persoane au vazut show-uri TV in care persoane hipnotizate “macane” sau “latra”. Principiile pe care se bazeaza hipnoza de scena sunt similare cu cele discutate mai sus: de regula persoanele care urca pe scena sunt persoanele care vor sa se dea in spectacol si accepta sugestiile caraghioase date de catre hipnotizatorul de scena.

Acei oameni vor sa se afle acolo si sa faca show. Si aleg atitudinea care face sugestia sa functioneze – “Imi place aceasta sugestie si stiu ca va functiona”. Si rezultatul se vede si mai ales se aude prin hohote de ras. Uneori, printre cei care urca pe scena sunt si persoane care nu raspund sugestiilor primite. Pe acestia hipnotizatorul de scena ii trimite pur si simplu inapoi in sala sau daca sunt de multa vreme pe scena ii ignora si se concentreaza asupra celorlalti care vor sa accepte sugestiile.

Nu exista sentimentul de a fi in hipnoza

O persoana aflata in hipnoza este cea mai putin potrivita persoana sa determine faptul ca se afla in hipnoza. Pentru ca nu exista niciun sentiment “de a fi hipnotizat”.

In starile “adanci” ale hipnozei pot aparea anumite senzatii fizice, dar nu este obligatoriu: senzatia de furnicare a pielii, senzatia de greutate, de scufundare sau de ridicare a corpului. Persoana potrivita sa stabileasca nivelul hipnozei este hipnotizatorul.

Acesta va observa anumite semne ale instalarii hipnozei si de asemenea are la dispozitie o suita de teste pentru nivelul transei. Un hipnotizator foarte bun va folosi anumite proceduri pe parcursul sesiunii pentru a convinge persoana ca se afla in hipnoza.

Motivul pentru care hipnotizatorul face acest lucru este ca o persoana va accepta mult mai usor sugestiile hipnotice pentru schimbarile pe care le doreste atunci cand: este convinsa ca este in hipnoza, are o expectativa mentala pozitiva a succesului si obtine un nivel adanc al transei.

Hipnoza nu este magie sau vrajitorie

Hipnoza a fost recunoscuta si folosita in practica medicala de catre Asociatia Medicala Americana (AMA) incepand cu anul 1958. Aplicatiile medicale ale hipnozei cuprind dar nu sunt limitate la: anestezie, nastere fara dureri, managementul durerii etc.

Este folosita de medici, psihologi si de catre persoane specializate in acest domeniu. Exista o intreaga suita de credinte gresite, generate in principal de teama si ignoranta care afirma “valentele mistice” ale hipnozei.

Revin din nou la ideea prezentata mai sus a predispozitiei publicului larg pentru senzational si inedit care, in colaborare cu o imaginatie fecunda, genereaza cele mai nastrusnice concepte. Din nefericire aceste concepte sunt prezentate de catre anumite persoane ca fiind axiome universal valabile.

In cazul in care doriti sa aflati mai multe aspecte despre un anume domeniu, oricare ar fi acesta, va recomand sa va documentati din surse multiple. Marea majoritate a oamenilor au auzit despre hipnoza prin intermediul altor persoane care “le-au vandut o anumita idee sau concept” si care la randul lor au deprins in mod similar conceptiile gresite de la altii sau din mass-media. Am observat cu totii cat de usor este sa emiti o afirmatie pe care o crezi universal valabila despre un anumit lucru, bazandu-te doar pe o opinie sau pe o credinta nefondata.

Hipnoza este un proces sigur – nu ti se poate intampla nimic rau in hipnoza

Nimeni nu a fost ranit sau nu a patit ceva rau doar intrand in hipnoza. Noi toti intram tot timpul in hipnoza. Hipnoza este o stare de sugestibilitate crescuta (abilitate de a accepta lucruri sau sugestii la nivel subconstient sau inconstient).

La fiecare nivel de constiinta (Constient, Subconstient, Inconstient), exista o functie protectoare a mintii care in mod automat elimina orice sugestie ce pare periculoasa. De fapt orice sugestie care pare periculoasa sau care ne poate rani intr-un fel ne poate face sa iesim din hipnoza.

Hipnoza a fost recunoscuta de AMA inca din 1958 si a fost folosita de multi profesionisti in medicina si psihologie de-a lungul a peste 200 de ani de atestare a aplicatiei tehnicilor hipnozei si a fost folosita in deplina siguranta in sute de mii de cazuri.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!