Acasa » In cautarea echilibrului

Dupa ce voi termina de scris acest articol, in cateva ore, voi merge impreuna cu familia la un concert pe care il va sustine Goran Bregovici in parcul Rozelor din Timisoara.

Daca nu stii cine este Goran Bregovici, iti spun doar ca e unul dintre cei mai cunoscuti compozitori de muzica de film din Balcani, un adevarat monstru sacru pentru banateni. Il ascultam in liceu si in studentie, pe cand canta in formatia Bielo Dugme. De la inceputul carierei sale a scris si muzica de film, intre altele, pentru doua din filmele lui Emir Kusturita (Underground si Arizona Dream) si pentru filmul Borat.

Ti-am dat aceste detalii din viata mea pentru a intelege ca nu sunt un obsedat de munca. Ai putea crede acest lucru pentru ca intretin mai multe site-uri (milionarulmioritic.com, lucadezmir.com, fapturbo.com), coordonez proiectul de educatie complementara Avantaj la start, in acest moment finalizez paginarea cartii Mai tare ca banca si sunt in plina activitate de documentare si scriere a unei alte carti, Manual de guerilla fiscala. In plus, trei zile pe saptamana lucrez ca medic dentist. Cand stau si ma uit la aceasta lista, aproape ca nu-mi vine sa cred…

Cu toate acestea, imi gasesc timp si pentru alte preocupari:

  • O zi din saptamana o dedic pasiunii mele pentru gradinarit si pentru intretinerea casei. Imi place sa bricolez, sa repar ce e nevoie in gospodarie. Ma relaxeaza sa ma ocup de cresterea legumelor si zarzavaturilor, am pomi fructiferi, zmeura, mure, agrise si alte specii de arbusti care produc fructe comestibile. In ultimul timp ma preocupa permacultura care mi se pare o disciplina fascinanta.
  • O zi pe saptamana am dedicat-o activitatilor recreative in aer liber. Merg cu bicicleta sau fac excursii de o zi cu prietenii, in zone cu paduri sau la munte. Alteori, pur si simplu stau afara, in hamac, la umbra, cu un pahar de suc (facut, evident, din zmeura mea, crescuta prin metode ecologice), ascult podcasturi sau citesc o carte.

In restul saptamanii, caut sa-mi petrec cat mai mult timp cu familia. In serile libere ne uitam la un film impreuna, cu o inghetata sau un pahar cu vin.

Nu a fost intotdeauna asa. Am avut ani in care am lucrat simultan la trei cabinete. Au fost ani in care, mai ales cand am deschis Milionarul Mioritic, in care scriam continuu, ma ocupam de dezvoltarea site-ului, ma documentam pe internet si mergeam la lucru, intr-o inlantuire care tinea de dimineata pana seara tarziu. Aceste perioade intense au fost determinate fie de nevoia de bani, fie de obsesia de a face bine ceea ce fac.

Merita?

Dupa un timp ma opream, obosit, si ma intrebam daca merita. Acest lucru s-a intamplat acum cateva luni. Scriam concomitent doua carti, lucram cinci zile pe saptamana la cabinet, faceam toate celelalte lucruri pe care ti le-am insirat mai inainte. La un moment dat am simtit ca e prea mult. Atunci mi-am schimbat radical programul: am dedicat o zi intreaga pentru iesirea in natura si mi-am redus programul de lucru la cabinet la trei zile. Acum sunt foarte multumit de aceste decizii.

Am scris toate acestea pentru ca probabil si tu esti ca mine. Muncesti din greu, in aceste vremuri pline de lipsuri financiare, pentru a-ti intretine familia. Poate ti-ai luat un job in plus, poate ai inceput o mica afacere. Ajungi tarziu acasa in timpul saptamanii, lucrezi si sambata, iar duminica esti atat de obosit incat iti vine sa dormi continuu. Acest program te tine departe de sotul/sotia ta, de copil. Crezi ca faci ce trebuie, aproape nici nu iti mai pui intrebarea daca faci bine, pentru tine si pentru familie.

Eu sunt suficient de norocos ca sa-mi permit sa-mi reduc programul de lucru la cabinet. Sunt suficient de norocos ca sa-mi permit sa-mi reduc o zi din programul de scris (la carti sau la site-urile mele), pentru a o petrece in natura. E adevarat, am muncit mult pana acum pentru a-mi pune la punct o multime de surse de venit rezidual, iar asta se simte.

Stop

Chiar daca nu ai norocul meu, te rog sa te opresti putin din acest carusel al jobului/firmei/afacerii in care lucrezi si sa realizezi ca toata concentrarea ta spre a face bani iti da peste cap viata. Viata ta inseamna si sot/sotie, inseamna si copil, inseamna si pasiunile tale, insemna si a avea grija de corpul si mintea ta. Trebuie sa cauti un echilibru, trebuie sa dai atentie tuturor acestor laturi ale tale, pentru ca altfel vei plati, in timp, un pret prea tare.

Stiu, iti va fi greu sa reduci din timpul de lucru. Asta va insemna mai putin castig, poate o complicare a lucrurilor. Dar crede-ma (o stiu din experienta proprie), tot acest efort, acest sacrificiu merita. El iti ofera o viata mai apropiata de ideal, o viata mai plina si, in final, fericirea.

Cauta echilibrul, in tot ce faci, dar mai ales in viata ta. Ia exemplu de la Goran Bregovici, a carui intreaga opera muzicala este dedicata sarbatorii bucuriile vietii: sarbii stiu sa chefuiasca!

La final, te rog lasa un comentariu la acest articol si spune-mi care este situatia din viata ta si cum vezi tu modificarile pe care ar trebui sa le faci pentru a duce o viata mai echilibrata.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Salut!
    Fain articolul, felicitari!
    As face o completare! Zici in articol:
    „inseamna si pasiunile tale”
    Ma gandeam deseori la ideea de pasiune. De ce ne nastem cu pasiunea X?
    Am gasit niste posibile raspunsuri:
    Conform unei vorbe din batrani: „cine seamana, se-aduna”. Oare, pasiunile pe care le avem, nu sunt o „motivatie interioara” pentru a ne gasi… coechipierii? Adica: sa ne intalnim, noi ce avem aceleasi pasiuni… ce ne asemanam!
    Pasiunile pot fi o „tehnica de inlaturare a stresului cotidian”.
    Uneori pasiunile… trec peste educatia primita.

  2. Foarte frumos articol! Te face sa vrei sa fii echilibrat.
    Intr-adevar, oricat de bun ai fi in ceea ce faci, daca nu inveti sa pastrezi un echilibru, mai devreme sau mai tarziu starea de bine dispare. Si nu merita, pentru ca nimic nu merita sa te faca sa nu mai vezi frumusetea vietii – deoarece chiar si atunci cand te confrunti cu o problema, daca ai un bun echilibru, vei reusi sa o rezolvi mai usor si vei fi multumit de tine si de cei din jurul tau.
    Multumim, Luca!

  3. Citind articolul am experimentat o situatie de deja-vu, in ceea ce priveste programul meu zilnic. Scopul meu final e sa fiu un bun profesionist/un bun terapeut, dar investitia de timp si energie e deseori covarsitoare. Si imi apar in minte intrebarea..Merita? Sunt pe drumul cel bun?..Sunt intr-o capcana circulara si nu intuiesc iesirea de labirint?

    Un articol bun pentru momentele mele de reflexie si dezvoltare personala.

    Multumesc pentru ogindire, Luca!

  4. Stiu ca si in viata mea exista un dezechilibru si ma gandesc la asta de ceva vreme. Initial am avut pornirea de a raspunde la indemnul pe care l-ai lansat la finalul articolului, insa fara a gasi solutii imediate pentru mine, pentru o viata mai echilibrata. Cresc singura un copil si am o afacere care e inca la inceput, pot delega putine activitati. Si totusi ma gandeam chiar in acest week-end care vreau sa fie pasul urmator: mai buna organizare, o constientizare mai buna a scopurilor pe care le am in fiecare zi, astfel incat sa duc lucrurile la un bun sfarsit, fara a sta pana la ore tarzii. Si pe langa asta, mi-am propus sa zambesc mai mult, sa daruiesc si sa ma bucur mai mult de iubire si de activitati deconectante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!