Acasa » Tehnici de hipnoza: concepte fundamentale (II)

Tehnici de hipnoza: concepte fundamentale (II)

Acest articol este continuarea primului articol din seria tehnicilor de hipnoza.

Mintea Constienta

Mintea Constienta este punctul de focus al atentiei. Este ceea ce facem in orice moment in care suntem constienti. Ea este logica si analitica in abordarea ei. Este de asemenea protectoare si ne ajuta sa rezolvam pe cale logica si rationala problemele cotidiene pe care le intalnim. Insa Mintea Constienta este extrem de limitata comparativ cu Mintea Subconstienta.

S-au facut numeroase cercetari pentru a determina capacitatea Mintii Constiente, demonstrandu-se ca este capabila sa pastreze intre 7 si 9 unitati de informatie in orice moment. Pentru ca Mintea Constienta este atat de limitata comparativ cu Mintea Subconstienta, este usor sa observam de ce majoritatea oamenilor esueaza atunci cand ei incearca sa faca schimbari semnificative in viata lor folosind doar efortul Mintii Constiente (Vointa). Pentru a asigura un efect permanent este necesar ca aceste schimbari sa fie realizate la nivelul Mintii Subconstiente iar hipnoza ne poate ajuta in acest sens.

Mintea Constienta are o functie protectoare: ne protejeaza constant de pericolul perceput din punct de vedere rational si logic.

Factorul Critic si rolul acestuia in hipnoza

Factorul Critic este un element al constiintei aflat intre Mintea Subconstienta si Mintea Constienta. Are rolul de a decide daca o informatie noua este acceptata ca fiind “adevarata” sau “falsa”.

Este un mecanism de filtrare, comparand informatia primita cu cea existenta in Mintea Subconstienta. Atunci cand primim o noua informatie, Factorul Critic compara aceasta informatie cu informatia care este deja stocata in Mintea Subconstienta. Daca este in conformitate cu informatia din Mintea Subconstienta, in special in privinta credintelor si a obiceiurilor, atunci instantaneu informatia ajunge in Mintea Subconstienta si reintareste acele obiceiuri si credinte. Daca nu, atunci informatia respectiva este respinsa de subconstient ramanand in zona Mintii Constiente.

De aceea este dificil sa schimbam obiceiuri sau credinte folosind doar Mintea Constienta (Vointa).

Este foarte important sa intelegem: daca o idee, un gand sau un concept este lasat sa ajunga in Mintea Subconstienta, acesta devine o parte a realitatii noastre. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, informatia trebuie sa depaseasca Factorul Critic al Mintii Constiente.

Sa luam de exemplu cazul unui fumator care doreste sa renunte la fumat – acesta incearca sa renunte in mod voluntar, constient, sa aprinda o tigara. Va face eforturi sustinute sa se abtina saptamani sau poate luni de zile, dar la un moment dat vointa slabeste si isi aprinde o tigara. In acel moment a devenit din nou fumator.

Vointa este “adrenalina mentala” – ne da acel surplus de energie mentala pentru a trece peste o situatie dificila dar rolul vointei nu este de a produce schimbari pe termen lung.

Definitia hipnozei

Iar acum, pentru ca avem toate elementele cheie pentru a intelege conceptul de hipnoza, vreau sa va ofer definitia hipnozei (data de Departamentul de Educatie al SUA).

Hipnoza este ocolirea Factorului Critic al Mintii Constiente si stabilirea gandirii selective acceptate.

Ocolirea factorului critic al mintii constiente inseamna sa ne eliberam de credintele ce ne limiteaza intr-un anumit domeniu.

De exemplu, utilizarea hipnozei pentru crearea anesteziei a fost acceptata de Asociatia Medicala Americana in 1958. Acest lucru a fost demonstrat si apoi acceptat in practica medicala. Insa, daca o persoana este absolut convinsa si pastraza credinta ca mintea sa nu poate crea anestezie, acea persoana nu va putea obtine anestezia.

Cea de-a doua parte a definitiei, stabilirea gandirii selective acceptate, se refera la procedura de ghidare a unei persoane in hipnoza folosind o inductie hipnotica. Stabilirea gandirii selective acceptate creaza o stare a mintii care ne da posibilitatea sa ocolim credintele actuale care ne limiteaza (credinte pe care le-am primit in familie sau in societate), astfel incat sa acceptam credinte ce ne ofera abilitati noi.

Veti afla mai multe despre Mintea Subconstienta si despre modul ei de functionare in articolul viitor.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Factorul ala critic (sau ‘Pazitorul portii’, cum mai e numit) e exact la granita Alfa-Theta – in hipnoza, meditatii sau noaptea il mai ocolim si noi…

  2. Permite-mi sa aduc o precizare : factorul critic nu are nicio legatura cu granita dintre alfa,theta sau delta.
    Acestea masoara doar activitatea cerebrala si nu sugestibilitatea.
    Una dintre conceptiile gresite larg raspandite este ca hipnoza inseamna activitate alfa la nivel cerebral (frecventa de 8-12 Hz), asociata de obicei cu o stare de relaxare.Insa hipnoza nu este relaxare.
    Intr-o abreactie hipnotica undele cerebrale pot depasi cu usurinta pragul superior al nivelului beta (30 de Hz)si totusi persoana respectiva se afla in cele mai „adanci” stari hipnotice.
    Un copil de 3-5 ani se afla in permanenta in hipnoza.In acest caz el nu are un factor critic format si crede tot ceea ce i se spune.De aceea pentru el Mos Craciun sau Zana din poveste sunt personaje absolut reale.Insa acel copil nu se afla in stare alfa atunci cand asculta povesti cu Mos Craciun.
    Acest „Paznic al Portii” ne protejeaza sa credem „ca tot ce zboara se mananca”, dar in acelasi timp este elementul care ne limiteaza in cea mai mare masura sa „constientizam” faptul ca realitatea noastra este mult mai larga decat ceea ce am invatat.

  3. Era o ‘figura de stil’ chestia cu ‘granita alfa-theta’ – sugestibilitatea probabil ca nu tine de impartirea asta oarecum ‘artificiala’ (in sensul ca fara masuratori nu-ti poti da seama la un om obisnuit pe unde se afla – alfa sau beta, sau mai stiu eu…)

    Uite ceva despre practica Tao si undele cerebrale (are o legatura doar indirecta cu subiectul):

    http://www.evenimentul.ro/articol/influenta-practicilor-taoiste-asupra-undelor-cerebrale.html

  4. Merci pentru link.Cred ca povestea cu undele cerebrale este o incercare (prea mediatizata) de a cuantifica „nivelul” constiintei umane.
    Realitatea este mult mai complexa si mai profunda decat o interpretare EKG.Stiinta noastra moderna mai are foarte multe de invatat din vechile practici.
    Insa cea mai importenta lectie este depasirea paradigmei mecanistico-analitice a modului de modelare si de interpretare a realitatii.Oamenii se tot chinuie sa inventeze aparatura sofisticata de masurare in loc sa invete sa-si foloseasca propria lor masinarie : miracolul constiintei umane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!