Acasa » Tehnici de hipnoza: concepte fundamentale (IV)

Iata si continuarea articolului trei din serie.

Imaginatia este mult mai puternica decat ceea ce cunoastem in contextul mintii umane

Aceasta este o regula importanta de retinut atunci cand folosim hipnoza si construim imagini in Mintea Subconstienta, fie ca dorim sa inlaturam sau modificam ideile vechi care ne impovareaza sau vrem sa construim idei noi care ne ajuta.

Imaginatia conduce foarte usor ratiunea. Albert Einstein a concluzionat acest principiu in citatul sau celebru „Imagination is more important than knowledge”.

Acesta este motivul pentru care anumite persoane intra orbeste in anumite situatii sau se comporta irational intr-o situatie. Crimele violente generate de gelozie sunt aproape intotdeauna cauzate de o imaginatie nestapanita de ratiune.

Majoritatea dintre noi ne simtim superiori acelora care sunt inselasti de escroci si isi pierd banii sau acelora care urmeaza orbeste un demagog ca Hitler. Dar suntem adesea orbiti de propriile noastre superstitii, prejudecati si credinte lipsite de ratiune. Orice idee incarcata de o emotie puternica cum ar fi ura, furia, iubirea sau credintele noastre puternice politice, religioase, de obicei nu pot fi modificate doar folosind ratiunea si vointa.

Aceasta se mai numeste legea conflictului. Altfel spus, cand imaginatia (emotia) si logica sunt in conflict, imaginatia (emotia) va triumfa aproape intotdeauna.

Odata ce o idee a fost acceptata de Mintea Subconstienta ea va ramane acolo pana cand va fi inlocuita de o alta idee (cu cat ideea ramane mai mult, cu atat mai greu va fi sa o inlocuim cu o alta).

Odata acceptata, o idee tinde sa devina un obicei de gandire fix. Astfel se formeaza obiceiurile, atat bune cat si rele. Prima data este gandul si apoi urmeaza actiunea. Avem atat obiceiuri de gandire cat si obiceiuri de a actiona, insa gandul sau ideea apar intotdeauna de prima data.

Astfel este evident ca daca dorim sa ne schimbam felul de a actiona (un comportament) este necesar sa ne schimbam ideea acelui comportament. Acceptam ca fiind universal adevarate anumite lucruri. De exemplu ideea ca Soarele rasare la est si apune la vest si acceptam aceasta idee ca fiind adevarata chiar daca in ziua respectiva este innorat si nu vedem Soarele.

Noi pastram obiceiuri si conceptii care nu sunt corecte, nu sunt valide in mod obiectiv, insa totusi sunt intiparite si adevarate in mintea noastra.

Unii oameni cred ca in momente critice (in care simt o emotie negativa – suparare, stres, singuratate, teama) trebuie sa fumeze o tigara sau sa manance dulciuri, sa ia un calmant sau sa bea alcool pentru a-i ajuta sa depaseasca acel moment. Acest lucru nu are un fundament real, dar ideea este adanc inradacinata in Mintea Subconstienta si este un obicei de gandire sau/si de comportament. Incercarea de a schimba acea idee sau comportament in stare constienta va intampina rezistenta din partea Mintii Subconstiente.

Fiecare sugestie primita si acceptata creaza mai putina rezistenta urmatoarei sugestii

Cu cat un obicei persista de mai mult timp, cu atat este mai usor de realizat. Odata ce un obicei este format, devine mai usor de realizat si mai greu de inlaturat. Altfel spus, odata ce o sugestie a fost acceptata de Mintea Subconstienta, devine mai usor pentru urmatoarele sugestii sa fie acceptate si urmate.

Un simptom indus emotional tinde sa produca schimbari in corp daca persista mult timp

Este stabilit de multi medici reputati ca mai mult de jumatate din afectiunile organismului sunt cauzate de o reactie a sistemului nervos la ideile negative pastrate in Mintea Subconstienta.

Exista intr-adevar afectiuni cauzate de germeni, paraziti, virusi, etc. Dar in acelasi timp, daca ne temem ca vom fi bolnavi, vorbind constat de “dureri de cap” sau “dureri de stomac”, in timp pot aparea schimbari de natura organica. Mintea si corpul sunt inseparabile. De aceea daca vom continua sa discutam sau sa ne gandim in mod constant la “durerea de cap” sau la “durerea de stomac”, in timp vom genera acele schimbari in organism.

Atunci cand lucram cu Mintea Subconstienta si functiile acesteia, cu cat efortul constient e mai mare, cu atat mai mic va fi raspunsul subconstient.

Aceasta regula dovedeste ca “puterea vointei” nu exista! De exemplu, cu cat incercam mai mult sa adormim, cu atat mai greu ne ia somnul. Regula este: “Cand lucram cu Mintea Subconstienta, nu fortati aparitia rezultatului”.

Aceasta inseamna ca este necesar sa cream o expectativa mentala pozitiva ca problemele pot si vor fi rezolvate. Pe masura ce increderea in Mintea Subconstienta creste, invatam mai degraba sa “lasam lucrurile sa se intample” decat sa incercam “sa fortam aparitia rezultatului”.

Aplicarea acestor principii in tehnicile hipnozei ne ofera “parghia” necesara pentru a realiza transformarile profunde, la nivelul subconstientului. Orice tehnica folosita in hipnoza trebuie sa fie in concordanta cu aceste “legi” pentru a crea transformarile viabile si permanente.

Insa, pentru a putea folosi cu succes tehnicile hipnozei sunt necesare cel putin 2 elemente: primul este crearea unei expectative mentale pozitive (despre care tocmai am discutat).

Cel de-al doilea element este eliminarea conceptiilor gresite care genereaza teama fata de hipnoza. Majoritatea persoanelor au numeroase conceptii gresite despre hipnoza, iar atat timp cat o persoana se teme de hipnoza, sansele de a obtine transformarile dorite cu ajutorul hipnozei sunt aproape 0.

In articolul viitor voi demonta cele mai intalnite conceptii eronate despre hipnoza create de catre mass-media sau literatura “de specialitate”.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!