10

Leonardo da Vinci – investigatia intelectuala fara limite

Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2009, foaierul Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” va gazdui expozitia intitulata “Leonardo da Vinci – Inventiile unui geniu”, care cuprinde 50 de modele ale unor inventii imaginate de Leonardo da Vinci. Cred ca este o ocazie unica pentru admiratori si curiosi de a lua contact cu universul mintii geniale ale lui Leonardo! Eu, unul, abia astept sa ajung la expozitie.

Cu ocazia aceasta am sa va impartasesc cate ceva din ceea ce stiu despre Leonardo da Vinci, omul care – peste timp – este unul dintre modelele mele.

Facea mereu insemnari. Avea tot timpul asupra sa un carnetel. Din cele 13000 de pagini cu insemnari – cat se apreciaza ca ar fi lasat in urma Leonardo – nu s-au mai pastrat decat aproximativ 7000. In insemnarile sale nu avea o ordine si folosea foarte mult desenele. Acestea erau cat mai exacte cu putinta. Folosea metode de stratificare a continutului si o tehnica pe care acum o numim hypertext.

Consider ca aceasta modalitate de a face insemnari ii stimula foarte mult creativitatea, favorizand in mod deosebit capacitatea de combinare a modelelor, ideilor, concluziilor desprinse din experimente etc. In zilele noastre, acest mod de a face insemnari a constituit izvorul de inspiratie pentru metoda de mind mapping a lui Tony Buzan (Michael Gelb spune asta in cartea sa „How to Think Like Leonardo da Vinci”).

Era pasionat de domenii variate, in multe dintre ele atingand excelenta ca urmare a nenumaratelor sale observatii de o deosebita acuratete, a experimentelor ingenioase, a reflectiilor adanci si temeinice. Viziunea lui asupra vietii – in general – si asupra obiectului studiului – in particular – era una holistica.

Folosea cel putin trei perspective asupra obiectului studiului si studia cat se poate de bine relatiile dintre elementele componente. Acorda o atentie deosebita pentru detalii. Trecea de la un detaliu la altul numai dupa se familiariza si dupa ce intelegea absolut tot ce putea sa inteleaga referitor la primul.

Dintre domeniile in care si-a manifestat geniul fac parte: pictura, sculptura, optica (a fost deosebit de interesat de natura luminii si de comportamentul ei, aplicand concluziile sale in pictura si sculptura), muzica (Leonardo canta foarte bine la diferite instrumente muzicale si proiecta asemenea instrumente, unele ramanand doar in stadiu de schita), arhitectura, automatizare si inlocuirea muncii manuale, strategie militara, inginerie militara, filosofie, anatomie, astronomie, geodezie, zbor. Facea extrapolari, intr-un mod remarcabil, pe baza cunostintelor la care ajungea.

Era deosebit de energic, obsedat de cautari si descoperiri, avea o sete de cunoastere rar intalnita. Alterna perioadele de munca intensa cu perioade de pauza si de cautari. Nu a avut limite in ceea ce priveste investigatia intelectuala: imaginatia lui libera si fina capacitate de intelegere patrundeau oriunde dorea. Era analitic si metodic.

Poseda un vocabular deosebit de bogat. Isi nota cuvinte si insista foarte mult asupra nuantelor acestora. Prefera sa nu inteleaga lucrurile mai degraba decat sa nu posede cuvintele necesare pentru a-si exprima gandurile in mod corespunzator.

Era vegetarian, acorda o atentie deosebita igienei, cauta sa fie echilibrat.

Era stangaci. Nu a fost corectat niciodata, desi acest lucru era considerat o anomalie pentru acele vremuri. Ceea ce nu am intalnit pana acum este faptul ca nu s-a insistat pe acest aspect in analiza operei lui Leonardo da Vinci. Eu cred ca este elementul cheie care explica intr-o foarte mare masura geniul lui Leonardo.

A dat o atentie deosebita studiului luminii si umbrei, atentie deosebita pentru culoarea corpurilor, distante, corpuri in repaus si in miscare, atentie speciala acordata sunetului, generarii si propagarii lui, precum si atentie acordata folosirii cuvantului.

Toate acestea – care s-ar numi astazi “lucru cu submodalitatile”, la care se adauga fraza “Toate cunostintele noastre provin din ceea ce simtim” (Codex Trivulzianus), ma fac sa-l consider primul NLP Practitioner al planetei.

M-ar bucura foarte mult sa retineti macar aceasta sintagma, „investigatia intelectuala”, care desemneaza acea capacitate a cuiva de a patrunde cu mintea un univers, de a-l studia minutios si sistematic cu scopul de a descoperi ceva.

Am putea sa spunem, fara sa exageram cu nimic, ca investigatia intelectuala reprezinta o marca inregistrata Leonardo da Vinci. Metoda lui de lucru… cu mintea se aseamana foarte mult cu metoda altui geniu. Dar, despre asta, vom vorbi intr-un articol viitor.

Click Here to Leave a Comment Below 10 comments