Romania pierde in Serbia si o tara intreaga se poarta de parca ar fi murit cineva. Un student pica un examen si i se pare ca lumea s-a sfarsit. O fata e parasita de un baiat si are impresia ca nu poate trai fara el. Un om de 50 de ani este concediat si traieste cu spaima ca nu il va mai angaja nimeni la varsta asta.
Lumea e invatata sa traiasca doar in punctele extreme. Daca afara ploua, asta inseamna in mod automat ca va fi o zi cu vesti proaste si nereusite. Daca e prea cald, e clar, vine sfarsitul lumii cu incalzirea asta globala! :)
Toti parintii care au impresia ca primesc doar vesti proaste de la copiii lor ar face bine sa cumpere marti DVD-ul cu filmul despre Marian Cozma, baiatul care a murit cu 5 luni inainte de nunta. Exista o veste mai proasta pentru un parinte decat sa fie trezit la 5 dimineata de un telefon si sa auda plansete la celalalt capat? Asta dupa ce la ora 10, cu o seara inainte a vorbit cu baiatul la telefon. Nu cred ca exista ceva mai crud.
Asa ca uneori nu strica sa realizam cat de stupid si superficial ne purtam. Avem impresia ca toti muntii din lumea asta se darama peste noi. Cand de fapt avem tot ce ne trebuie pentru a fi fericiti.
Da, lumea e nedreapta. Da, e criza economica. Da, Romania e condusa de catre niste oameni cu grave probleme de caracter. Stiu, fetelor li se fac avansuri pe la interviuri de catre tot felul de burtosi libidinosi. Si da, uneori avem impresia ca acestei tari i s-a rezervat mai demult o bucatica de iad.
Ma indoiesc de faptul ca Romania va putea obtine vreodata ceva pe degeaba, ca va beneficia de norocul ce pare ca s-a oprit doar asupra altora. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne dam aere de tineri neintelesi si care abia asteapta sa plece de aici. Valorea cartii de joc e mai putin importanta. Cum stii sa o valorifici are insa o mare importanta.
Oricat de mari sunt obstacolele, orice fel de greutati intampinam in fiecare zi, nu avem dreptul sa intoarcem spatele si sa fugim. Vointa darama stanci. Si construieste punti de legatura pentru cei care prind curaj, se ridica si vin puternic din urma.
5 răspunsuri
Deci da – traim la extreme ca asa ne vine la inceput – reactia emotionala e mult prea puternica si altfel nu poti sa-i faci fata. Pe parcurs, energia se mai disipeaza si vezi lucrurile mai coerent (pe pariu ca in toamna lui 2010 il convoaca pe Mutu, desi acum urla toti impotriva lui ?)
Grave probleme de caracter are si poporul, care da conducatorii pe care ii merita. Cine au castigat alegerile pentru Bush ? Fundamentalistii crestini si ‘taranii’ din Sud. Cine vor castiga alegerile pt. ‘stim noi cine’ la noi ? Manelistii si altii ca ei hihi
Un lucru ce nu trebuie ignorat este placerea pe care poporul roman o deriva din eticheta de „victima” pe care si-o impune singur.
Marius, ai dreptate. Cam peste tot in lume se intampla la fel. Sunt politicieni corupti si incapabili, sunt cetateni
iresponsabili si sunt minciuni la tot pasul.
Romania insa trebuie sa evite ce e rau in exterior. Sau macar sa incerce.
Alexandru, nu prea sunt de acord.
Sunt situatii in care romanii chiar au fost si sunt victime.
Din pacate, sau din fericire, eu nu prea cred in starea de bine pe care chipurile ar trebui sa o simti cand totul merge prost. Nu cred in fericirea impusa cu forta. In China e o vorba: „fi-ti fericiti, altfel va ia naiba!” .
Si alte popoare se victimizeaza. Dar sa fim seriosi, ce motive are sa se deprime un om care are salariul de 3000 euro pe luna, fata de unul cu 200 euro?
Da, banii nu conteaza. Asta pana cand iesim din casa.
Da Ovidiu, sunt de acord cu ce spui. Nu stiu de ce e asa in Romania, e o mentalitate colectiva. Eu traiesc acum in Italia si vreau sa iti spun ca e cu mult diferit de Romania. Italienii au invatat si din intelepciunea Orientului si au integrat informatiile.
Eu cand traiam in Romania aveam impresia ca in fiecare dimineata merg pe front si ca in orice clipa trebuie sa fiu pregatita pentru ceva rau, si stress, agresivitate, nu eram multumita de aproape nimeni si nimic. Parerea mea e ca daca noi romanii am face macar odata pe an o calatorie in alta tara, fie bogata, fie saraca, si sa interactionam cu populatia bastinasa, sa le intelegem cultura si sa observam viata si din punctul de vedere al lui, eu cred ca ne am depasi limitele, schemele, conditionarile. Aici in Italia am cunoscut persoane din Albania, Maroc, Pakistan si vad pe strada straini si mi place sa mi imaginez stilul lor de viata, cum isi cresc si educa copii,ma intreb care sunt obiceiurile lor alimentare, etc.
Te imbogatesti cand privesti si din perspectiva altuia fara sa judeci, critici, compari, etc.
Viata e foarte interesanta si poate fi o adevarata aventura.Nu te plictisesti niciodata explorand o.Daca noi ca parinti (care suntem) am reusi sa sadim in copiii nostri samnanta aceasta a curiozitatii si flexibilitatii cred ca pe termen lung ar fi transformari mari, chiar la nivel de populatia tarii. …cum au thailandezii obiceiul de a fi fericiti!