Lucrez frecvent cu persoane care isi doresc sa fie manageri sau lideri in diverse organizatii si structuri iar unul dintre paradoxurile pe care le remarc si pe care il abordez in procesul de coaching este ca daca vrei sa reusesti in a-i conduce pe altii, ai nevoie sa reusesti sa te conduci mai intai pe tine.
De la capat
Si cum nimic nu este intamplator in lumea acesta, suntem la inceput de an nou. Oportunitatea unui nou inceput poate fi ca acum ai sansa sa faci lucrurile diferit fata de anul trecut – sa pui in practica lectiile invatate anul trecut ca sa produci o schimbare in noul an.
– Ce lectii ai invatat in anul care tocmai s-a sfarsit?
– Ce decizi sa faci diferit in anul care tocmai incepe?
– Care este planul de actiune?
Daca acesta este si obiectivul tau, atunci te provoc la un exercitiu. Imagineaza-ti ca esti managerul unui sistem/organizatii foarte complexe – propria ta persoana si misiunea ta este sa o conduci astfel incat organizatia sa isi atinga obiectivele in anul 2011.
Ce ai face ca manager al acestei organizatii?
Un manager intr-o organizatie are ca responsabilitati esentiale: planificarea, organizarea, stabilirea obiectivelor, evaluarea si monitorizarea obiectivelor, stabilirea prioritatilor si rezolvarea eficienta a problemelor care stau in calea atingerii obiectivelor.
– Cum poti sa faci o sedinta tu cu tine in care sa te asiguri ca realizezi aceste responsabilitati?
– Cand planifici aceasta sedinta?
– Care sunt obiectivele pe care le ai de atins? Care este planul de actiune pentru asta?
– Cand evaluezi daca ai atins aceste obiective? Care sunt indicatorii prin care atingi obiectivele?
– Care sunt resursele de care dispui ca sa atingi obiectivele?
– Cine te poate ajuta?
Managementul nu este doar pentru manageri sau alti conducatori, tot asa cum leadershipul nu este doar pentru lideri. Cel mai bun exemplu care imi trece acum prin minte este o fosta clienta, mama a 6 copii din aliante diferite, care si-a propus sa isi dezvolte abilitatile de leadership pentru a putea conduce acest sistem. Si a reusit!
Toti putem conduce si manageria: pe noi insine, familia, grupul de prieteni sau propriile proiecte. Dar pentru a face acest lucru, avem nevoie sa ne dam permisiunea de a o face!
8 răspunsuri
Foarte motivant articolul! Si cred ca daca aceste informatii vin pe un teren pregatit (cel mai bine prin autocunoastere), devine posibil si managementul de sine.
Ne putem manageria in masura in care ne autocunoastem.
Iar managementul de sine implica ceea ce cred ca se sintetizeaza cel mai bine in formularea: sa muncesti cu tine pentru tine.
„Infuzia de ginduri noi te poate transforma intr-un om nou” afirma Norman Vincent Peale, iar acest articol ne ofera foarte multe ginduri bune despre noi insine.
Nu cred ca este om pe lumea asta care in procesul devenirii sale sa nu se fi intrebat „cum poti deveni tot ceea ce iti doresti?” Iar profunzimea acestui articol ne da raspunsul – aplicind managementul de sine poti deveni tot ceea ce iti doresti, evident, in sensul cel mai bun si corect al acceptiunii, prin autocunoastere avind la baza conceptul „fii tu insuti/insati”.
Liana, multumesc pentr cuvintele frumoase. Este important sa te cunosti pe tine(analiza),dar daca iti doresti sa schimbi ceva la tine ai nevoie de actiune.
Rodica, ceea ce am scris eu despre articolul tau nu sint doar niste cuvinte frumoase. Reprezinta un feedback pozitiv la continutul acelui articol care a rezonat cu propriile mele idei vis-a-vis de provocarile lansate prin el.
Cit priveste importanta actiunii in procesul de schimbare (sau mai bine spus de autodevenire), mentionam formularea care imi este foarte aproape de suflet: sa muncesti cu tine pentru tine. Cred ca aceasta este forma ideala de actiune pentru fiecare.
De acord, sa muncesti cu tine pentru tine. Bine spus Liana!
sa ti dai permisiunea…spui la sfarsitul articolului.Foarte interesant(ca si intregul articol,de altfel).How come?multumesc!
Multumesc si eu Carmen. Detaliaza intrebarea…
Super articolul …
Multumesc.
Multumesc mult ptr acest articol ,este raspunsul la intrebarile mele pe care mi le pun din ianuarie de cand sant tanara pensionara cu o pensie de profesor dupa o munca de o viata .Simt ca acum incepe viata mea profesionala ,doar trebuie sa vad cu ce sa contiui ativitatea mea in viitor , Multumesc mult DIN SUFLET