Ti-am pregatit un articol in doua parti la finalul caruia te invit sa afli, gratuit, cateva secrete despre felul in care liber profesionistii si antreprenorii isi optimizeaza finantele personale, in special plata impozitelor. Fii pe faza!
Ai nevoie de aripi potrivite, pentru a zbura departe
Cand te-ai oprit, ultima data, din alergatura vietii zilnice, pentru a pune o intrebare simpla: „Cum mai este viata mea”? Traim, de cele mai multe ori, la pilot automat, intr-o obisnuinta, o viata programata, o viata care, in cea mai mare parte, o traim pentru a face bani.
Asta e realitatea:
- dormim o treime din viata;
- muncim (cel putin) o treime din viata;
- restul il impartim intre ce se petrece „pe drum”, de multe ori in activitati fara valoare si lucruri care inseamna ceva pentru noi.
Muncim, pentru bani, pentru ca astfel putem sa ne cladim acel standard de viata care credem ca il meritam. Si de multe ori pierdem din vedere faptul ca nu ne place ceea ce facem, ca ne ducem incrancenati la munca, gandindu-ne doar la bani, la cati bani ne trebuie pentru a putea trai viata pe care ne-o putem permite, nu cea pe care o dorim. Si atunci ne intrebam: „Nu e un sacrificiu prea mare, sa jertfesc o treime din viata pentru bani, si sa primesc in schimb doar viata pe care mi-o permit sa o traiesc?”
Munca privita altfel
Munca poate fi altceva. Munca poate deveni mai mult decat o activitate pe care o faci pentru a-ti obtine mijloacele de trai. Munca poate fi o sursa de placere, o sursa de multumire, o sursa de aprecieri din partea celor din jurul tau. Si de ce sa nu spunem un lucru adevarat pentru multi, munca de la job nu este, de cele mai multe ori, o munca ce te implineste.
Poate te-ai intrebat „De ce?”. Raspunsul este, de cele mai multe ori, complex:
- muncesti intr-un domeniu care nu te pasioneaza;
- muncesti intr-un mediu care nu te stimuleaza;
- muncesti alaturi de oameni cu care nu rezonezi;
- si asa mai departe…
Fiecare dintre noi poate a avea alte motive pentru care nu agreeaza munca si statutul de angajat. Si de cele mai multe ori se gandeste ca nu are alta solutie, ca e un pret pe care trebuie sa-l plateasca, pentru confortul personal.
Se poate si altfel
In viata avem o mare favoare: putem sa facem ce vrem. Acest „drept” se numeste „liber arbitru” si il putem exercita in ciuda oricaror opozitii. Dar cea mai mare opozitie vine din partea noastra pentru ca ne este greu sa ne schimbam starea „de bine” in care ne aflam.
Daca esti angajat si nu esti multumit cu slujba ta, cu munca ta, mai mult sau mai putin constient vei sti ca totul se poate schimba intr-o clipa, spre bine. Fiecare dintre noi stie instinctiv pentru ce e facut, care e chemarea sa, unde se afla vocatia sa.
Sa-ti urmezi vocatia e un drum greu, mai ales daca esti angajat. A fi angajat iti ofera o siguranta aparenta, o stare de bine, determinata de faptul ca ai semnat un pact: tu faci treaba pentru care esti acolo, „la serviciu”, iar angajatorul te plateste, luna de luna. E un status quo mai mult sau mai putin convenabil, chiar daca pentru asta inseamna sa renunti la vocatia ta si sa-ti traiesti viata muncind intr-un domeniu care nu te implineste.
Pentru unii e tot ce si-au dorit. Mai ales daca lucreaza in domeniul potrivit, daca sunt angajati intr-o firma care ii stimuleaza, daca sunt intr-o echipa „de vis”.
Pentru altii lucrurile stau exact pe dos. Frustrarea de a merge zilnic la serviciu se acumuleaza cu fiecare zi, se cladeste si devine tot mai apasatoare. Avantajul de a primi luna de luna o suma de bani paleste in fata neimplinirii, a sacrificiului vocatiei pe altarul banilor.
Acesti oameni vor face, mai devreme sau mai tarziu, pasul decisiv: se vor rupe de de sistemul angajat-angajator si vor pasi in lumea complicata, dar plina de pasiune a liber profesionistului sau a detinatorului unei afaceri. Sunt oameni care de multe ori sunt surprinsi de curajul lor, dar care stiu ca pornesc pe drumul implinirii personale.
Cum sa faci?
A-ti schimba modul in care iti traiesti viata, modul in care muncesti si iti faci banii pentru traiul zilnic este un pas important, plin de provocari. Provocarile se transforma in esecuri, daca nu esti pregatit, emotional si intelectual. E nevoie de informatii, de experienta, de daruire pentru a putea face aceasta tranzitie in mod inteligent.
In viitorul articol iti voi arata de ce ai nevoie, pentru ati mari sansele de reusita.
Un răspuns
O lectie de viata interesanta, daca am intelege toti ce ai scris aici ar fi extraordinar