Acasa » Nu exista scurtaturi!

Nu exista scurtaturi!

Acest articol este scris special pentru adolescenti si va fi publicat si in revista Liceului Nichita Stanescu din Bucuresti. Desi scris pentru adolescenti, articolul este la fel de util si pentru adulti! :)

Pe biroul meu de la serviciu se afla permanent acest citat:

Daca nu esti dispus sa gandesti, va trebui sa muncesti; cu cat gandesti mai putin, cu atat va trebui sa muncesti mai mult si cu atat mai putin vei fi platit.

In vremurile in care traim suntem literalmente bombardati cu informatie. Statisticile arata ca un om este expus zilnic la circa 600 de reclame (TV, radio, tiparituri, panouri, internet), la care se adauga e-mailurile, newsletterele, notificarile din retelele sociale, comentariile la bloguri etc.

Efectul este ca am devenit tot mai superficiali, ne plictisim repede in fata unui text lung fara poze si nu mai avem rabdare sa citim ceva de la un capat la altul si sa asimilam cunostintele la un nivel profund. Mai rau, viteza cu care se succed informatiile ne-a imprimat iluzia ca si rezultatele le putem obtine instant sau, in orice caz, foarte repede. Cu alte cuvinte: gandim putin, muncim putin si ne dorim… mult.

Ei bine, te rog sa nu cazi in aceasta capcana. Nu exista scurtatura catre succes!

Exerseaza

S-a demonstrat ca, pentru a stapani perfect o meserie sau o abilitate, este nevoie de 10.000 (zece mii) de ore de practica. Stadiul de maestru se reflecta apoi direct in nivelul de succes: de exemplu, pianistii care au 10.000 de ore de practica devin solisti recunoscuti international, cei cu 5-6.000 ore de practica sunt angajati de diverse orchestre filarmonice, iar cei cu 1-2.000 ore de practica lucreaza in baruri si puburi. Daca ti se pare ca asta contrazice citatul de la inceputul articolului, te inseli: vorbim de munca inteligenta, bine directionata, versus munca bruta, grea, cu valoare scazuta.

Studiaza, citeste si ia-ti examenele pe bune

Materiile de invatat, temele pentru acasa, bibliografia si examenele au si alt scop in afara de a te chinui. :) Ele te pregatesc pentru a face fata unui job (sau, de ce nu, unei afaceri proprii) si cerintelor sale: documentarea pentru un proiect, scrierea si prezentarea unui plan de afaceri, organizarea activitatilor astfel incat sa te incadrezi intr-un termen limita.

Daca iti lipsesc disciplina si deprinderea de a te mobiliza sa faci si lucrurile care nu-ti plac, vei afla mai tarziu, the hard way, ca in viata reala nu e bine sa-ti lasi restante, sa amani si sa faci totul in noaptea de dinaintea deadline-ului.

Fa diferenta intre creativitate si smecherie

Este o mare diferenta intre atitudinea optimista “ma pot descurca in orice situatie” si cea de tip “las’ ca ma descurc eu la fata locului si incropesc ceva”. Cineva spunea odata ca, daca nu poti vorbi mai mult de 10 minute despre un subiect, inseamna ca nu-l cunosti decat superficial. Asa ca pune-ti mereu in minte sa fii autentic pregatit si sa stapanesti bine domeniul in care ti-ai ales sa activezi, deoarece creativitatea nu inseamna sa improvizezi, ci sa ai foarte multe cunostinte pe care sa le recombini intr-un mod inovator.

Nu te pacali ca exista “succes peste noapte”

Acea cantareata care a aparut de nicaieri la MTV si a devenit super-star in 3 luni a muncit enorm si a avut parte de multe respingeri si esecuri pana cand si-a vazut visul implinit. Daca tu nu ai vazut eforturile si sacrificiile ei, asta nu inseamna ca acestea nu au avut loc.

De asemenea, ai grija ce modele de viata iti alegi. Nu exista suficiente cluburi de fotbal, posturi de televiziune si milionari celibatari ca sa ajunga toata lumea fotbalist celebru, asistenta TV sau nevasta de om bogat. :) Nu e rau sa visezi la o viata mai buna, dar ai intotdeauna un plan B care sa se bazeze pe ce stii, ce ai in cap si ce poti sa faci pe cont propriu.

Elibereaza-te de stereotipuri

Bill Gates a spus:

Nu radeti de tocilarul clasei pentru ca in viitor s-ar putea sa lucrati pentru el.

In mod absolut artificial, oamenii inteligenti si studiosi sunt considerati neatragatori si plictisitori, iar cei preocupati de imagine si distractie sunt cool. Asta din cauza unei gandiri extremiste, promovata si in toate filmele pentru adolescenti, care spune ca poti fi ori frumos si popular, ori destept si fara abilitati sociale. Eu iti propun ca, daca ai 100 de lei, sa cheltuiesti 50% din ei pe haine si distractie si 50% pe carti. La fel si cu timpul tau. Daca te vei stradui sa pastrezi mereu aceste procente (desigur, in proportii variabile), iti promit ca vei ajunge un om echilibrat: frumos si destept.

In concluzie, modul in care te obisnuiesti sa percepi lumea si credintele pe care ti le formezi de acum iti vor modela si defini drumul in viata. Pana la urma, ce alegi: sa gandesti mult si sa muncesti putin dar “cu cap”, sau sa gandesti putin si sa-ti castigi traiul muncind din greu?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Dragi adolescenti si adulti (aici ma includ si pe mine :P ),

    Nadia Comaneci spunea: „Nimeni nu te invata sa fii un fenomen ! ”
    Asa ca gasiti-va pasiunea, urmati-o, nu va dati batuti niciodata, (chiar daca mai pierdeti cate-o batalie), ganditi si actionati in stil mare si deveniti un fenomen !

    “ In 20 de ani de acum vei fi mult mai dezamagit de lucrurile pe care nu le-ai facut decat de cele pe care le-ai facut. Asa ca desfa panzele. Navigheaza din siguranta portului. Prinde vanturile puternice. Exploreaza. Viseaza. Descopera ! “ ( Mark Twain )

  2. Excelent articol!

    Am descoperit site-ul de aproape o oră şi nu mă mai satur de citit. Faceţi o treabă extraordinară! Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!