Acasa » Nu stie sa piarda

Auzim in mod repetat aceasta propozitie. Cei care refuza sa se dea batuti sunt aratati cu degetul si sunt sfatuiti sa faca la fel cum face mai toata lumea. Adica sa renunte.

Varianta facila e si cel mai usor de digerat, asa ca oamenii aplica tehnica autoconvingerii ca nu puteau mai mult. Sau ca meritau exact atat cat li s-a dat. Treaba asta e valabila cu nota de la scoala, cu salariul de la serviciu. Si cu partenerul de viata.

Daca iti doresti mai mult devii arogant si nerecunoscator

Ba chiar dai dovada de lipsa de respect. Ar fi interesant de realizat un studiu care sa arate de cate ori li se spune in medie intr-o luna copiilor din Romania expresia „nu fi impertinent!”.

Ce relevanta are? Una foarte mare. Propriile limite, vise, asteptari si nereusite sunt transmise mai mult sau mai putin constient generatiilor urmatoare intr-o tentativa disperata de recuperare a timpului pierdut cu trairea vietii altora si de (auto)convingere ca viata traita a fost cea mai buna posibil. Partea proasta e ca n-a fost.

„Nu stie sa piarda” e fraza rostita ori de cate ori ai ceva de contestat. Chiar daca ai dovezi evidente in sprijinul afirmatiilor tale, sau poate mai ales de asta, cei din jur intra in panica. Si fac „tot posibilul” (observati cum mereu si mereu aceste cuvinte revin?) sa te convinga sa accepti „rezultatele finale”. Tu vrei mai mult, dar imediat esti blagoslovit cu celebra propozitie „hai ca e bine si asa”. Nu e bine si nu va fi vreodata bine „si asa”.

Pentru ca adevarata miza pentru care se merita sa lupti e reprezentata de acele clipe in care iti rememorezi intreaga viata. Clipe in care nu vei mai putea aduce vreo explicatie in favoarea ta. Momente in care vei accepta ca ai cedat mult prea usor.

Niciodata nu am stiut sa pierd.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

9 răspunsuri

  1. Ovidiu, articolele tale sunt exact ceea ce au nevoie sa descopere o persoana ce vrea o schimbare.
    Daca o persoana vrea o schimbare cred ca e cazul sa schimbe ceva, in gindire, in viziune asupre intimplarilor …
    Nu va limitati la ceea ce ati obtiunut … doar daca intadevar va satisface!!!
    Nu va temeti sa cereti mult de la viata. Omul merita cel mai bun … Tu meriti cel mai bun!!! Chiar daca nu ajungi acolo imediat nu inseaman ca nu-l meriti. „I have not failed 1000 times. I have successfully discovered 1000 ways to NOT make a light bulb.” Edisson
    Limita mi-o fac eu :)
    Mersi mult Ovidiu,
    Vadim

  2. Cred ca vorba „nu stie sa piarda” se refera la altceva, sau cel putin asta inteleg eu, anume ca o persoana nu stie sa piarda cand, dupa ce a pierdut, in loc sa vada partea buna a lucrurilor o vede pe cea proasta si se plange pe tema asta. De aceea unii stiu sa piarda…adica iau ce e important de la experienta. Daca gresesc, te rog…

  3. Intreg articolul e o metafora. Cine a-nteles-o, a inteles si de ce alte tari sunt mai bogate ca Romania. Cu bucurie o spun totusi, ca noi suntem invatatorii „primei generatii”.

  4. Din nou un articol excelent pe empower.ro !
    Toate articolele tale, Ovidiu,prin forta rebeliunii lor si prin revolta nedisimulata, reprezinta o adevarata sursa de energie si speranta pentru noi ashtia care din cand in cand mai avem „nerusinarea” sa gandim si sa simtim altfel decat majoritatea si nu ne supunem in mod neconditionat atotputernicului „trebuie”.
    Apropo, esti cumva Sagetator ca si mine ? :P
    ca stiam ca sagetatorii sunt mai revoltati si nesupusi

    In ultimul an de zile, mi s-a spus si mie de fooaaarte multe ori ca nu stiu sa pierd si ca nu stiu sa ma multumesc cu ceea ce am.
    Extrapoland putin aceasta expresie si aplicand-o asupra viziunii mele asupra vietii , eu personal incerc ca prin gandurile, faptele si vorbele mele sa-mi pastrez „mainile curate”, sa fiu sincera fata de mine insami si sa stiu in sufletul meu ca, desi am pierdut, am facut tot ceea ce era omeneste posibil pentru acel lucru/relatie/situatie etc.

    O constiinta curata, impacata,acesta imi este bunul cel mai de pret in viata asta. Pentru ca undeva, la sfarsitul drumului, sa am curajul sa-mi privesc sufletul, ca intr-o oglinda, si sa fiu constienta de autenticitatea trairilor si actiunilor mele, de sinceritatea vorbelor mele.
    Nu mi-a placut niciodata sa ma joc cu jumatati de masura. Intotdeauna mi-am asumat pana la capat si dincolo de capat toate tristetile si frustrarile, toate bucuriile si entuziasmul (mai rare, ce-i drept), toate iubirile si prieteniile. :)

    „Pentru ca adevarata miza pentru care se merita sa lupti e reprezentata de acele clipe in care iti rememorezi intreaga viata. Clipe in care nu vei mai putea aduce vreo explicatie in favoarea ta.” …cam asa inteleg eu ca va fi judecata de apoi, judecata fata de noi insine, fata de divinul din noi, fata de constiinta noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!