Acasa » Motivatie la schimb

Motivatie la schimb

Acest articol a pornit de la intrebarea:

Cum transform motivatia indusa de competitia cu ceilalti in motivatie productiva (individuala) prin care sa ma cunosc mai bine si sa-mi depasesc limitele si abilitatile proprii?

In primul rand, nu oricine este motivat de competitia cu ceilalti. Da, este adevarat ca, cel putin din punct de vedere al sistemului educational din Romania, motivatia prin competitie este unul dintre cei mai folositi motivatori. Deci, la multi dintre noi am putea spune ca este parte din ADN. ;)

In al doilea rand, pe masura ce ajungem sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si ne dam seama ca nu ni se mai potriveste acest tip de motivatie:

  • ori cu sistemul de valori pe care il avem (competitia poate intra in conflict cu ideea de sustinere reciproca in unele cazuri);
  • ori cu tipul de echipe in care urmarim sa activam (in care principiul motivatiei prin competitie este strict exlus);
  • ori obiectivele ce tin de dezvoltarea proprie si personala…

… atunci tot ce trebuie facut este delimitarea clara a cadrelor unde inlocuim acest tip de motivatie.

Este oarecum o regula nescrisa a schimbarii – cand schimbam ceva facem de fapt un schimb. Deci, daca intr-un context vrem sa renuntam la acest tip de motivatie, inseamna ca trebuie doar sa ne stabilim cu cel fel de motivatie o inlocuim. E bine sa stim clar de ce facem asta dinainte si sa nu fie un proces fortat.

Daca procesul de inlocuire a unui tip de motivatie cu alt tip este bazat pe o nevoie clar identificata si stim de ce facem asta, sansele sunt foarte mari sa putem merge usor inainte.

Avand in vedere ca din intrebare deja se intrezareste un interes catre ideea de depasire a limitelor si abilitatilor proprii, cred ca un prim pas este deja facut. Acum ramane doar sa fie izolate anumite situatii si constient sa fie monitorizat procesul de schimb… spre schimbare.

Suna simplu, da? :)

Daca ti s-a parut interesant acest articol si ai vrea sa iti raspunzi si sa ti se raspunda si la intrebari pe care tu personal le ai despre motivatie, ai putea veni la o sesiune Despre MOTIVATIE. Te astept cu drag sa aplici oricand si din orice oras.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!