Acasa » O noua goana dupa aur?

O noua goana dupa aur?

In ultimul timp primesc semnale tot mai insistente de la cititorii Milionarului Mioritic care imi solicita parerea despre investitiile in aur in contextul actualei situatii economice. Se stie ca in timp de criza, aurul este refugiul investitorilor si una dintre cele mai puternice metode de a te proteja de inflatie.

Aurul a fost, traditional, o zona rezervata oamenilor bogati, datorita faptului ca necesita sume mari de bani pentru a putea face o investitie. Un lingou de aur are 400 de uncii, adica 12,44 kg, ceea ce inseamna la pretul actual (936 US$ per uncie) in jur de 40.000 US$. Daca adaugi si problemele de stocare (e impractic sa tii lingouri de aur in casa!), vei intelege de ce acest gen de investitie nu este pentru toata lumea.

Pe de alta parte, cum interesul publicului fata de aur a crescut exponential, observ in acest domeniu aceeasi tendinta care a avut loc in urma cu mai putin de 10 ani in piata Forex, adica o democratizare.

Ce inseamna asta? Pur si simplu se reduce pretul „biletului de intarare” in aceasta piata, adica se deschide posibilitatea ca jucatorul de rand (investitorul obisnuit) sa acceseze zona tranzactiilor cu aur. Acest lucru inseamna ca se doreste intrarea a cat mai multi investitori, de obicei incepatori, care sa „umfle” piata. Tocmai faptul ca tot mai multi cititori ma intreaba de aur imi spune ca presiunea psihologica prin mass media este tot mai mare.

Pentru ca tranzactionarea aurului inseamna, totusi, trading (investitii la bursa) nu pot sa nu analizez pe scurt graficul evolutiei saptamanale a aurului pe ultimii ani.

Evolutia saptamanala a aurului in ultimii ani
Evolutia saptamanala a aurului in ultimii ani

Pentru a vedea mai bine graficul, dati un click pe imagine.

Am trasat pentru voi cateva linii pentru a va prezenta situatia pietei:

  • linia albastra este punctul de maxim al aurului, atins in prima parte a anului 2008, pe fondul crizei economice
  • liniile rosii definesc o ingustare a pretului, denumita in limbaj de specialitate „pana”. Aceasta evolutie arata o miscare brusca, iminenta, care probabil o sa aiba loc in sus (dar la fel de bine poate sa aiba loc si in jos…)

Aceasta analiza sumara ne spune ca urmeaza o miscare (probabil) in sus a pretului iar daca se sparge nivelul de rezistanta actual (linia orizontala albastra, de maxim), iar spargerea rezistentei se mentine (linia de rezistenta devenind linie de suport), vom asista la o crestere a pretului aurului.

Miscarea pretului este determinata de reactia psihologica fata de starea economiei si a crizei in general. Pentru moment, conform indicatorilor economici (mai ales cei legati de piata imobiliara americana) si a ultimului Beige Book (raportul periodic al FED, legat de starea economiei) care a aparut acum cateva zile (eu scriu acest articol in 31 iulie 2009) se pare ca lucrurile au inceput sa se calmeze. Vom vedea in toamna daca acest lucru reprezinta doar o corectie a actualei caderi sau o trecere spre oprirea caderii economiei americane.

Din toate bolboroselile mele trebuie sa intelegeti ca ne aflam intr-o perioada de rascruce care poate determina o crestere a pretului aurului peste maximele istorice din ultimii ani (in cazul adancirii crizei) sau o miscare lateral (eventual o scadere a pretului) in cazul revenirii economiei americane.

Personal nu va recomand sa intrati pe piata aurului decat daca aveti cunostinte de trading. Pe de alta parte sunt sigur ca in momentul in care va apare isteria cresterii (sub impulsul panicii generale), multi dintre voi vor dori sa faca parte din aceasta noua goana a aurului. Ca de obicei, ramane la latitudinea voastra.

Pentru cei interesati de subiect voi incepe, din toamna, un serial de analiza detaliata a subiectului „aur” pe Milionarul Mioritic, unde voi furniza resurse de studiu de pe internet, site-uri care se ocupa cu urmarirea pietei aurului si voi recenza cartea „Ghidul consilierilor Tatalui Bogat in domeniul investitiilor in aur si argint” de Michael Maloney.

La final va recomand un lucru important: nu faceti investitii in domenii sau in instrumente financiare pe care nu le cunoasteti, chiar daca ele par usor de facut si promit profituri consistente.

Iar pentru traderi: spor la trading!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Hehe aurul va ramane intotdeauna cea mai pretioasa moneda de schimb….desi in aparenta e doar un minereu oarecare, cine stie sa-l prelucreze obtine energie – atat pentru nave spatiale cat si pentru constiinta umana (aurul monoatomic). De asta nu-si va pierde niciodata valoarea…

  2. Marius,

    ai dreptate si sunt sigur ca exista o multime de fatete mai putin cunoscute ale aurului, multe dintre ele din domenii de la care nu te astepti ;)

  3. Perfect de acord, pe grafic se poate face cel mult trading, si acela cu multi nervi si putine probabilitati satisfacatoare pentru reusita.

    Pozitionarea aurului este intr-adevar fundamental psihologica, iar acea dinamica de fierastrau „sideways” asteapta o explozie fie in sus, fie in jos. Acum e la 950, la 10 zile de la poza ta cu aurul la 930, adica nu a apasat nimeni pe pistol deocamdata.

  4. @ moneywatch

    probabil piata aurului va creea urmatoarea ‘bula’ care ar putea fi exploatata de investitorul informat, care are resursele financiare necesare. ca orice bula, va avea o crestere, exploziva in ultima parte, urmata de o deflatie la fel de spectaculoasa.

    va creste? cand va creste? nu stie nimeni cu exactitate :)

    @Stefan

    problema nu poate fi transata atat de simplu.

    exista multe modalitati de investitie in aur iar cumpararea de bijuterii nu este cea mai fericita.

    problema foarte mare a aurului, la detinerea fizica, este de a putea sa-l valorifici rapid si la un pret bun in caz de nevoie. iar valorificarea aurului sub forma de bijuterii nu se pliaza la aceste nevoi, datorita complexitatii in evaluare (nu intru in detalii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!