Acasa » O vara ca-n povesti

O vara ca-n povesti

Mananca!
Nu te da jos de pe scaun!
Nu te uita acolo, uita-te in farfurie!
Nu mai da la porumbei!
Taci!
Inghite!

M-am saturat! Mama-ta m-a trimis cu tine aici. De ce nu poate ea sa te aduca? De ce trebuie eu sa am grija de tine in fiecare vacanta? Si taica-tu ce face? Toata ziua la lucru, nici nu-i pasa ca are copii!

Bine ca-s eu bunica aia proata la care poate fi lasat copilul in vacanta… Nu mai pot face nimic vara pentru ca trebuie sa am grija de tine…

Ufff, abia astept sa treaca vara sa te intorci acasa. In fiecare vara e la fel! Ce sunt eu sluga?

Stateam socata si nu imi venea sa cred ca trageam cu urechea si mai ales nu imi venea sa cred ce auzeam. M-am intors si m-am uitat in spate… pur si simplu ma uitam! O bunica cu un nepotel de vreo 6-7 ani stateau la o masa. In jur, copii care se jucau la locul de joaca si parinti care sorbeau linistiti dintr-o cafea.

Mi-am dat seama ca nu eram singura care tragea cu ochiul la bunica „razvratita”, asa ca m-am „lasat pagubasa” si m-am intors cu privirea spre cafeaua mea.

Intr-adevar exista si astfel de oameni. Nu am niciun drept sa ii critic, nu am niciun drept sa comentez.

Ce pot face insa… Pot spune ca fiecare dintre noi avem amintiri placute din perioada copilariei si ne aducem aminte cu drag de bunici: de casa lor de la tara, de dragostea cu care ne asteptau de fiecare data.

Ca parinti, este minunat sa apreciem bunicii care isi iubesc nepotii si sunt in stare sa faca pentru ei orice… chiar daca noi consideram ca ii rasfata.

Vara este o perioada dificila din punct de vedere al copiilor. Ei sunt in vacanta, noi suntem la servici. Ce facem? Cum ne descurcam? Cine ne poate ajuta? Ce este cel mai bine sa facem pentru copii nostri?

Va intreb: cum v-ati simti voi daca ati lasa copilul la niste bunici care se comporta ca „bunica razvratita” de mai sus?

Este o intrebare retorica, desigur. Totusi, unii accepta aceasta situatie pentru ca „nu au ce face”. Sa fie oare asa? Nu exista alte solutii?

Nu vreau sa ma gandesc de ce a ajuns bunica respectiva sa se poarte asa. Ce probleme o fi avut. Pe mine m-a deranjat atitudinea ei fata de un copil si mai ales fata de un copil care este „sange din sangele ei”.

Solutii

M-am gandit… Oare de ce vreau sa scriu acest articol, ce vreau sa obtin? Am ajuns la concluzia ca nu vreau nimic. Vreau doar ca fiecare copil sa aiba o copilarie cat mai aproape de ceea ce isi doreste.

Ce isi doreste un copil? Foarte putin!

  • Iubire
  • Intelegere
  • Respect
  • Posibilitatea de a fi creativ
  • Libertate

Am sa va ofer in continuare cateva idei pentru parintii ocupati peste vara.

1. Bunicii

Ei pot fi minunati cu nepotii lor, celelalte cazuri sunt exceptii! Este bine si pentru noi ca parinti si mai ales pentru copiii nostri sa pastram o relatie excelenta cu ei. Sa ii facem sa se simta importanti in relatia cu nepotul lor.

Trebuie sa le aratam cat de mult conteaza pentru toti ajutorul lor si cat de mult inseamna ei pentru nepotel. La randul lor, ei vor da totul la o parte si-l vor primi cu bratele deschise.

Ce rezulta de aici:

  • parinti linistiti – nepotei bucurosi – bunici multumiti;
  • o situatie win-win care poate fi o buna solutie;
  • o alta ideea pentru parintii aflati la serviciu pe timpul verii.

2. Cluburile de vara

Exista oameni deosebiti care stiu ce inseamna lucrul cu copiii si care se implica in activitatile existente in cadrul cluburilor de vara. Aceste cluburi, organizate de multe ori in cadrul afterschool-urilor, au o multime de activitati pe parcursul vacantei.

Puteti alege programul de dimineata sau programul prelungit. Copilul va fi intr-un mediu care ii stimuleaza creativitatea, va fi inconjurat de alti copii de varsta lui, va face lucruri deosebite in cadrul cursurilor pe care le-ati ales pentru el.

Cursurile pot fi de la inot, desen, dans, calarie, sau teatru pana la comunicare, dictie, leadership, sau limbi straine. Cluburile de vara pot fi o buna solutie pentru copii pe perioada verii si o alternativa excelenta la „statul in fata calculatorului” cat e ziua de lunga.

3. Taberele educationale pentru copii

Vreau sa insist pe acest subiect pentru ca am observat ca parintii de azi nu sunt familiarizati cu acest gen de tabere.

Parintii de azi, majoritatea, au fost invatati cu acele tabere de pe vremea comunistilor, in care conditiile nu erau cine stie ce, activitatile nu erau cine stie ce si distractia ne-o cam faceam singuri noi, cei care atunci eram copii.

Astazi exista tabere in care copiii au parte de mult mai mult. Pe langa conditiile excelente de cazare si masa, taberele educationale ofera copiilor posibilitatea de a fi intr-un „teambuilding” adecvat varstei lor.

Sunt tabere in care se pune accentul pe arta, altele in care copiii invata sa socializeze, sa comunice, sa lucreze in echipa. Exista tabere tematice in care copiii patrund in tainele istoriei si invata o multime de lucruri.

Fiecare dintre acestea ofera copilului posibilitatea de a-si dovedi ca se poate descurca singur, crescandu-i astfel stima de sine. Ii ofera informatii si ii dezvolta abilitati pentru care noi ca adulti platim bani grei ca sa le obtinem (comunicare, vorbit in public, leardeship, spirit de echipa, si multe altele) si de asemenea, locatia acestor tabere ofera copilului posibilitatea de a vedea locuri noi, de a explora si de a veni in contact cu alti copii pasionati de acelasi lucru.

In cadrul taberelor educationale si motivationale activitatile sunt sustinute de organizatori si persoane specializate in diverse domenii, oameni care pot oferi copiilor siguranta, incredere si in acelasi timp libertate (fara parinti) controlata.

Asemenea tabere sunt o buna modalitate pentru copil de a-si petrece timpul in vacanta de vara, de a socializa si de a-si dezvolta propria personalitate alaturi de alti copii de varsta lui.

Concluzii

Am considerat oportun sa scriu acest articol pentru ca sunt mama, sunt trainer si lucrez cu copiii de ceva timp. Am observat ca majoritatea parintilor „se tem” de vacanta de vara. Pentru ei este un stres, o problema care trebuie rezolvata si pentru care se consuma multa energie in familie.

Copilul, pe de alta parte, este bucuros ca vine vacanta, dar de multe ori, fara sa vrea, parintele ii transmite o oarecare neliniste fata de aceasta perioada. Daca parintele are cateva solutii pentru petrecerea timpului copilului in aceasta perioada, sunt sigura ca stresul se va diminua si atmosfera in familie va fi una placuta si calma.

Fiecare parinte pe care l-am intalnit are propria viziune asupra vacantei de vara a copilului, exista o multime de alternative, fiecare o alege pe cea care i se potriveste.

Fiecare parinte ar vrea pentru copilul sau o vara ca-n povesti!

Tocmai pentru a veni in intampinarea parintilor si copiilor, incepand de anul trecut, organizez o tabara mai deosebita, structurata ca un curs de camaraderie, la Arsenal Park! Intr-un cadrul deosebit, cu cazare si masa la nivel de trei stele, acest curs este destinat intaririi legaturilor intre copii, cultivarii abilitatilor de socializare, toate bazandu-se pe activitati reacreative, in aer liber!

Pentru detalii vizitati site-ul nostru: http://camaraderie.ro.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. Eu ma intreb daca parintii acelui copil stiu cate ceva despre atitudinea bunicii ! Si ma mai intrebam ce spunea copilul … ii raspundea ceva sau tacea resemnat ?

  2. Mulțumesc pentru articol Simona, și eu sînt mămică cu puiul în vacanță și am nevoie să citesc despre aceste lucruri. Noi ne bazăm pe bunici, deși într-adevăr ni se pare că o cam răsfață pe Diana, dar pe lîngă ei e bine să luăm în considerare și celelalte alternative pentru că fetița crește și are nevoie de activități din ce în ce mai complexe.

  3. @Anca

    Atitudinea copilului era una de resemnare totala. Nu spunea nimic si continua sa faca ce spunea bunica, cu toate ca din cand in cand mai arunca un cartofior porumbeilor din jur si zambea pe sub mustata :)

  4. @Dana

    Ma bucur ca articolul a fost de ajutor, cat despre rasfatul pe care bunicii il ofera copiilor… asta este alta poveste.

    De multe ori noi, parintii suntem suparati pe bunici din cauza acestui rasfat, „exagerat” spunem noi, totusi…. copilasul e bine sa aiba si o oaza de „relaxare totala”.
    Bine inteles si rasfatul are o limita pe care noi parintii trebuie sa o controlam… dar nu total :)

    Bunicii sunt „buni”ici… si asta nu se va schimba niciodata!

  5. „Copilul tacea resemnat si din cand in cand mai dadea un cartofior la porumbei , pe sub mustata.”Se resemnase saracutul, dar cand va deveni adult va ramane copilul de-acum.Ii va fi teama de ceilalti, pentru ca lumea ce i se reveleaza la aceasta varsta frageda , intotdeauna va fi asa.Asa ca dragi parinti protejati-va comorile daca ii iubiti si vreti un viitor cat mai bun pentru ei.

    Simona, as vrea sa te intreb, daca ai devenit adult si nu ai avut o copilarie prea fericita, asemeni copilului din exemplu, ce mai poti face ca sa te vindeci de aceste traume?

  6. @Iuliana

    Copii timorati si cu probleme mari cu increderea in sine, imi trec prin mana in fiecare zi. Se pot face atatea pentru ei si imi dau seama ca ajutorul meu si a colegilor de curs ii ajuta enorm pe fiecare dintre ei.
    Din pacate, asa cum ai spus Iuliana, in mare parte este vina parintilor care nu stiu sa-i motiveze si sa le creasca increderea in propria persoana.

    Laudele, cuvintele pozitive si stimularea creativitatii copilului sunt lucruri simple pe care fiecare parinte ar trebui sa le faca, contribuind astfel, in cea mai mare masura, la dezvoltarea benefica a copilului.

    Cat despre adultii traumatizati in copilarie, pot cere ajutorul unui specialist, daca problema este grava sau ar putea lua legatura cu un „life personal coach” care il va ajuta sa treaca peste aceasta problema.

    Fiecare adult trebuie sa lucreze la evolutia personala si cu siguranta aceasta atitudine ajuta si in domeniul increderii in propria persoana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!