Acasa » Oamenii cinstiti si bogatia

Oamenii cinstiti si bogatia

Conceptul de „meme” a fost lansat de cunoscutul biolog evolutionist Richard Dawkins si se refera la:

O unitate de informatie culturala mostenita, utilizata si transmisa de la individ la invidid.

Una dintre cele mai cunoscute meme din zona finantelor personale este cea amintita in titlu:

Oamenii cinstiti vor fi intotdeauna saraci

Transmisa din tata in fiu, validata de gura vecinei la urechea nevestei, aceasta meme isi are originea intr-o observatie realizata si propagata, evident, de „oamenii cinstiti”.

Cine sunt oamenii cinstiti? Evident, angajatii. Ei, prin contractul de munca, isi vand abilitatile si timpul personal la un pret mult mai mic decat valoarea lor intrinseca. Prin definitie, ei pierd. Cine castiga? Angajatorul!

Ce face angajatul? Munceste, cinstit. Ce face angajatorul? Pai nu munceste. Nu conteaza ca a avut ideea, viziunea, a riscat financiar banii proprii sau imprumutati din banca, a facut management, marketing si desfacere. Toate astea nu suna a munca. E „altceva”.

Daca angajatul „munceste cinstit”, printr-o antiteza fortata, angajatorul este cel care „nu munceste”, deci printr-o glisare ciudata, face un lucru „mai putin cinsitit”. Si in plus se imbogateste (uneori, am zice noi).

Tragand linia si privind superficial:

  • Angajatul „munceste cinstit” si „intotdeauna va fi sarac” (evident, ca angajat nu te poti imbogati, asta stie toata lumea).
  • angajatorul „face altceva” (in niciun caz nu munceste!) si „se imbogateste”. E de comentat daca o face cinstit sau nu (dilema morala).

Si uite asa s-a nascut o mema (sau „o meme”?).

Lasand la o parte posibila discutie semantica, de analiza sociologica si financiara, sa ne gandim la o situatie ipotetica: acelasi „consumator de meme”, fortat de evenimentele crizei economice (e disponibilizat), trece de la ipostaza de angajat la cea de liber profesionist. Sa zicem ca devine instalator.

Datorita faptului ca e harnic, muncitor, corect, ajunge sa aiba tot mai mult de lucru. La un moment dat, cererea pentru serviciile sale sunt asa de mari incat „momeste” un fost coleg, angajat, sa se lase „de patron” si sa vina partener cu el. Cei doi o duc de minune: comenzile curg si sunt nevoiti sa angajeze oameni. Dupa ceva timp, ei devin patronii unei mici afaceri.

Daca, in aceasta situatie, ii intrebi de validitatea continutului aceleiasi meme, iti vor raspunde:

„Ce nerusinat esti! Cum adica, nu muncesc, nu sunt cinstit? Da’ cine naiba se speteste de dimineata pana seara sa aduca comenzi, sa promoveze afacerea, sa verifice oamenii, sa le dea salariile la timp? Cine se lupta cu fiscul care vine in control, cine plateste darile la stat, la zi? Nervi peste nervi! Asta nu e munca?”

Si uite asa, acelasi om, care mai acum ceva timp declara ca „oamenii cinstiti vor fi intotdeauna saraci” a trecut in tabara cealalta.

Deci, cine are dreptate?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. şi eu mă întrebam cum e cu meme în româneşte, dar din câte ştiu analogia ar fi „genă” -> „memă” şi „gene” -> „meme”

    ontopic: aoleu, câte înjurături o să-ţi iei, Luca, de la muncitorii cinstiţi „noi muncim, nu gândim” :) mai ales dacă voi recomanda articolul şi pe forumul bestjobs, şi din păcate nu prea am cum să nu-l recomand, că e prea bun :D

  2. foarte buna rasturnarea de „situatie” :)) pe principiul, cat sunt eu in postura respectiva, eu muncesc cinstit, in schimb celalalt, celalalt sigur face ceva „necurat”

  3. Desi intr-adevar s-a incetatenit ideea ca oamenii saraci sint cinstiti ea nu e adevarata . Oamenii saraci sint tot la fel de cinstiti cum sint oamenii de afaceri sau politicienii , nici mai mult nici mai putin . Daca e ca oamenii saracii sa aiba un atribut pe care celelalte categorii nu-l au acesta e ca ei ii judeca si eticheteaza pe ceilalti mai mult sau se pling mai mult.
    Pentru ca despre oamenii de afaceri sau despre politicieni se stie clar cum pot fi ei necinstiti o sa ma rezum la a spune cum sint oamenii saraci necinstiti :
    Sint necinstiti pentru ca nu fac lucrurile pe care sint platiti sa le faca , pe care s-au angajat sa le faca atunci cind au semnat contractul de munca si fisa postului
    Sint necinstiti cind se folosesc in interes personal de bunurile firmei unde lucreaza.
    Sint necinstiti atunci cind prin ceea ce fac sau nu fac prejudiciaza firma
    Sint necinstiti atunci cind sustrag bunuri din firma sau cind fac risipa
    si mai ales sint necinstiti atunci cind in loc sa voteze cel mai bun candidat ( pe care il putem usor recunoaste ) ei il voteaza tot pe cel care le apara interesul lor marunt sau pe cel care le da un pachet.
    Asa ca oamenii saraci sa nu se mai iluzioneze ; nu sint mai cinstiti decit ceilalti ( dar nici mai necinstiti )

    (Era interesat de analizat si ce se intimpla cu un om sarac cind e ales consilier local sau primar etc )

  4. Da, ai dreptate legat de schimbul de roluri…
    Totusi, cateva afirmatii sunt deplasate in ipoteza, asta rezultand in principal din conceptia angajatilor:
    – nu cred ca un angjat se vinde pe o valoare mai mica decat cea reala, practic valoarea sa de piata e cea pe care o primeste in mana
    – ideea ca un patron nu munceste e gresita din nou. Daca cineva sa zicem nu face munca fizica, nu inseamna ca nu munceste. Si gandirea unor promotii, relatia cu bancile, gestionarea partii financiare, relatia cu partenerii sunt munci… Diferenta e mai mare in cazul firmelor ceva mai mari, nu in cele cu 1-5 angajati
    – pana la urma o afacere pe termen lung, care nu se bazeaza pe tunuri ar trebui sa se faca pe principii corecte si cinstite, inclusiv in relatia cu angajatii

  5. Super tare articolul de parca e scris de mine !
    Nu am o varsta la care sa pot spune ca am adunat o vasta experienta de viata si in campul muncii dar am incercat intotdeauna sa analizez cee in jurul meu, in general oamenii, fara a incerca sa fac pacate, condamnand sau judecand pe cineva, ba chiar pot sa zic din dragoste pentru oemeni am facut-o.
    Am observat ca in general asa zisii angajati care nu se ajung niciodata cu banii si tot timpul se vaita ca nu au bani cu toate ca ei muncesc mult, din greu si sa ii vada toata lumea dar mai ales seful, acestia chiar dau sfaturi ca viata trebuie traita si nu banii sunt scopul vietii.
    In ziua de azi cu bani se cumpara detoate, drept urmare se va continua scaldatul in oftica si invidie.
    Sa muncesti, sa fii capabil sa faci niste sacrificii si niste economii si ceea ce este cel mai important sa calculezi bine actiunile ce vor urma si pe care le vei face astfel incat sa o duci mai bine, sa nu dai pe apa sambetei tot si sa nu mananci azi caviar ca maine sa nu mai ai bani de fasole, totusi de calitatile astea nu prea se mai vorbeste si putini mai sunt educati in spiritul economiei.
    De la economie pleaca toata bogatia dar ca sa ajungi sa o poti face trebuie un plan destept, gandit si cea mai buna optiune trebuie transformata in actiune.
    Pana aici am discutat in jurul termenului maret CINSTE dar pe pamant cinstea este relativa si doar Dumnezeu este cinstit.Daca ar exista cinste cu adevarat pe pamant ar exista armonie perfecta…ceea ce nu se vede in viata reala …

  6. Nu e chiar asa; aceasta zicala este specifica poporului roman plin de hoti. S-a aplicat mai ales dupa 89, cand cei care au furat la greu, sunt acum mari oameni de afaceri, sau au case, vile, p.. masii.
    Nu intotdeauna ramai sarac de pe urma muncii prestata la patron (de pilda, un programator mediocru poate castiga mai mult decat un medic specialist).
    La urma urmei, saracia nu inseamna lipsa bogatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!