Acasa » Parintele si fabrica de robotei

Parintele si fabrica de robotei

Povesti de adormit copiii

Imi plac povestile si cred ca invatarea prin povesti e un lucru minunat. Cand realitatea se transforma in povesti pe care nu le mai crede nimeni si cand cei care scriu aceste povesti incearca sa ne imbete cu apa calda, atunci totul se schimba. Incep sa scot aburi pe urechi si incet-incet sa ma transform intr-un balaur care, din pacate, incearca sa schimbe ceva dar se izbeste de ziduri indesctructibile.

Azi am sa va spun o poveste care se poate intitula „Parintele si fabrica de robotei”.

De mai bine de 7 ani de cand am inceput educatia complementara cu copii si tineri, incerc sa schimb mentalitatea invechita a unor parinti care, fara sa gandesca prea mult, preiau de buna invatatura pe care au primit-o ei de la parinti si o transfera mai departe copiilor lor, fara a lua in considerare faptul ca fiecare copil este unic. Copiii de azi traiesc alte vremuri decat cele de acum 25 de ani, ei au nevoie de altceva decat au avut nevoie parintii lor.

Scoala, buna sau rea?

M-am intalnit acum putin timp cu o prietena care a pornit sa caute o scoala potrivita fiului ei care trece in clasa a V-a. La prima vedere o misiune obisnuita, fara prea multe batai de cap. Nu e nici pe departe asa, chiar daca locuim intr-un oras mare, cu multe optiuni, cum este Timisoara!

Ai alternative daca vrei sa gasesti o scoala in momentul in care:

  • copilul tau trebuie sa aiba cei mai buni profesori la mate si romana;
  • copilul trebuie inscris la o scoala de fitze unde sunt copiii tuturor celor „sus pusi”;
  • copilul trebuie sa fie intr-o scoala unde se produc olimpici pe banda rulanta;
  • tot ceea ce iti doresti este ca fiul sau fiica ta sa aiba note mari;
  • iti doresti ca fiul sau fiica ta sa munceasca mult si sa aiba multe teme.

Majoritatea dintre parinti asta vor. Si imi asum ceea ce spun, chiar daca stiu ca voi atrage asupra mea critici si comentarii negative. Am ajuns in situatia in care multi parinti vor doar rezultate, vor note de 10, vor liceu cel mai bun, facultatea cea mai cea, fara a tine cont ca in acest proces conteaza cel mai mult COPILUL.

Ca parinti, de cele mai multe ori ajungem sa crestem niste robotei perfecti, modelati dupa principii invechite, dar care isi vor face treaba eficient si fara sa cracneasca. Acesti robotei pe care ii iubim neconditionat vor avea note mari, vor fi olimpici, vor face temele cu multa constinciozitate, vor merge la cel mai bun liceu, vor urma o facultate pentru ca mai apoi sa ajunga sa munceasca si sa faca totul asa cum au fost invatati.

Acest lucru se intampla cand un parinte isi limiteaza gandirea legata de educatia copilului doar la ceea ce face el si la ce a invatat de la generatiile anterioare, toate acestea mergand mana in mana cu un sistem de invatamant invechit care pune accent pe o concurenta nejustificata si care nu adapteaza metodele de predare la nevoile copiilor din ziua de azi.

La scoala nu conteaza daca esti mai bun decat ai fost ieri, ci daca esti mai bun decat celalalt.
La scoala se pune accent pe programa impusa si nu pe nevoile elevilor.
La scoala trebuie sa fii obisnuit, nu creativ.
La scoala trebuie sa faci cum ti se spune, fara sa-ti pui intrebari.

Vrei altceva?

E mult mai greu sa gasesti o scoala pe masura cand iti doresti altceva pentru copilul tau si vrei ca:

  • sa fie apreciat pentru evolutia sa si nu comparat cu altii;
  • sa-i fie stimulata creativitatea;
  • sa i se dezvolte increderea in sine;
  • sa fie ajutat sa-si descopere calitatile;
  • sa fie stimulat sa se auto-cunoasca.

Aici intervine hotararea si vointa parintelui in a gasi o scoala pe masura dorintelor sale. Poate opta pentru un sistem alternativ de educatie, pentru homeschooling (ceea ce la noi nu se prea obisnuieste) sau poate alege o scoala obisnuita unde mai exista profesori adevarati care stiu sa scoata din copil ce e mai bun.

Alegerea este a ta

Alegerea este a fiecaruia in parte. Alegerea apartine fiecarei familii in functie de ce isi doreste. In astfel de cazuri nu poti spune „fa asa sau altfel” pentru ca fiecare suntem diferiti.

Ce trebuie sa stim, ca parinti, este faptul ca oricare ar fi alegerea pe care o facem in educatia copilului, este recomandabil sa lasam la o parte preconceptiile, ideile impuse de altii sau presiunile celor din jur si sa alegem pentru copil educatia adecvata personalitatii lui, pasiunilor lui si sa-i fim alaturi ca mentor pentru a-i putea influenta pozitiv viata.

Daca va intereseaza subiectul si vreti sa-l detaliem, va astept workshop-ul „De la parinte la confident” din data de 15 februarie, de la Timisoara. Puteti afla mai multe detalii accesand siteul meu.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

  1. Bravo pentru articol! In sfarsit cineva care incearca sa rezoneze parintii mult prea indoctrinati. locuiesc de ceva timp in strainatate si vad cum parintii incurajeaza copii sa devina ceea ce vor. nu ii imping din spate sa faca cutare sau cutare studii sau o anumita meserie „fiindca ei nu au avut posibilitatea” sau doar pentru simplul fapt ca parintii isi doresc astfel. aici orice meserie este apreciata chiar daca e vorba de artist de circ, bibliotecara sau brutar sau orice alta meserie „rau cotata”. elevii nu ezita sa repete anul doar pentru a avea o mai buna pregatire sau o medie finala mai buna doar pentru ca asa vor ei. e o alegere personala iar aceasta este respectata de catre parinti. ce se intampla daca in ro cu totii ar vrea sa se faca avocati sau medici??? cine le va da de mancare? acum sincer!

  2. Felicitari pt articol! Sunt un parinte al carui copil va trece in cls a Va si care am trecut prin experienta cautatului unei scoli BUNE. Si cand spun „scoala buna” ma refer la acea scoala la care se face referire in partea a doua a articolului: cea care sa dezvolte creativitatea, sa modeleze personalitatea, sa dea incredere in sine, s.a.m.d. Concluzia: in invatamantul de stat nu exista o astfel de scoala (poti avea cel mult norocul sa aiba 2 – 3 profesori senzationali care sa-i fie model si reper) – invatamantul romanesc mai degraba deformeaza decat formeaza, demotiveaza, inhiba initiativa si inabusa creativitatea. Alternativele ar fi: scoli private (in sistem britanic, francez, American) cu costurile associate – deloc mici, sau invatamantul alternativ – suficient de controversat ca sa te incurajeze sa apelezi. Da, este o chestiune de alegere, insa alegerea nu este una simpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!