Acasa » Pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru Racordarea la Rețeaua de Energie Electrică

Daca vrei sa racordezi o locuinta sau un bloc de apartamente la reteaua de distributie a energiei electrice, acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pana la semnarea contractului.

In primul rand, trebuie sa obtii avizul tehnic de racordare (ATR). Pentru obtinerea acestuia, solicitantii trebuie sa depuna la orice Centru de Relatii cu Clientii urmatoarele documente:

  • O cerere de racordare completata de catre solicitant; formularul se poate obtine direct de la Centrul de Relatii cu Clientii sau se poate descarca de pe site-ul furnizorului de energie electrica
  • Certificatul de urbanism valabil, in cazul constructiilor noi, plus o copie dupa actul de proprietate care atesta dreptul de folosinta asupra terenului, imobilului sau incintei in care se solicita racordarea, sau daca e cazul, contractul de inchiriere cu acordul notarial al proprietarului pentru executarea lucrarilor pentru instalatiile electrice.
  • Planul de situatie la scara sau schita de amplasament, care sa indice precis pozitia locului de consum.
  • Actul de identitate al solicitantului, in copie
  • Achitarea unei taxe in baza tarifelor reglementate de ANRE

Dupa depunerea documentatiei complete, furnizorul va intocmi un studiu de solutie si va emite in maxim 30 zile avizul tehnic de racordare in care se va specifica solutia tehnica de alimentare si contravaloarea realizarii instalatiei de alimentare conform ATR.

Dupa ce ati obtinut avizul tehnic de racordare, trebuie sa completati o cerere pentru contractul de racordare, care trebuie depusa direct la orice Centru de Relatii cu Clientii, impreuna cu avizul si cu contractul de racordare propriu-zis.

La depunerea contractului, furnizorul de energie electrica va emite factura pentru plata tarifului de racordare, iar doar dupa achitarea acestei facturi se va executa instalatia de racordare, in conditiile specificate in contractul de racordare incheiat cu utilizatorul.

Realizarea instalatiei electrice interioare, care deserveste incinta locului de consum, nu este inclusa in contractul de racordare cu furnizorul, si trebuie facuta de catre utilizator pe cheltuiala sa, cu persoane sau firme autorizate din domeniu, pana la finalizarea lucrarilor de alimentare.

Dupa receptia lucrarilor de realizare a instalatiei de alimentare, utilizatorul trebuie sa depuna dosarul instalatiei de utilizare la Centrul de Relatii cu Clientii, care sa includa si detalii despre realizarea si verificarea instalatiei electrice.

Operatorul de retea va emite apoi certificatul de racordare, in maxim 10 zile calendaristice, prin care se atesta ca au fost indeplinite toate conditiile de racordare pentru locul respectiv de utilizare.

La final, dupa emiterea certificatului de racordare, se semneaza contractul pentru furnizarea energiei electrice, iar operatorul de retea va pune sub tensiune instalatiile electrice.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!