E o idee care suna cam asa: „toata lumea face de fapt project management, dar nu toti stiu asta”. Ce e practic managementul de proiect?
Conform Oxford Dictionary:
A project can be seen as an initiative or activity characterized by having a clearly defined aim which is linked to a set of objectives and fixed timescales, and is executed by a team of people. Project management is a collection of loosely connected techniques which are used to plan, implement, run, and bring projects to a successful conclusion.
Avem toti scopuri bine definite?
Conform definitiei de mai sus, e o conditie esentiala in project management. Si ajungem toti la „a successful conclusion”?
In sprijinul ideii, o povestioara
Aprilie, 1982. Familia se mareste cu un al doilea copil, o fetita. Va primi numele celei ce cu multe secole in urma fusese mama credincioasa a unui imparat roman. Anii trec si regasim o domnisoara pasionata de carti. Pleaca pentru studii intr-un oras mai indepartat.
Ea va deveni profesoara. Era o scoala simpla, insa se gandea doar cum sa aiba o activitate constructiva. Avea atatia elevi cu potential. Doar ca elevii invata in general pentru parinti si pentru note. Elevii ei nu aveau probleme la scoala insa parca nu reusea sa-i motiveze, sa le vada sclipirea aia in ochi care traseaza directii spectaculoase de-a lungul vietii.
Dupa 2 ani, devine diriginta la clasa a V-a. Ii va avea sub observatie 4 ani de acum incolo si avand deja o idee formata despre cum sa organizeze orele, incepe prin a dedica o ora pe saptamana discutiilor de grup. Incepe sa afle lucruri generale despre familiile lor. Unii copii au familii instarite, altii au familii destramate. Unii sunt adusi zi de zi la scoala de catre vreun parinte, altii au abonament pentru autobuz.
Doamna profesoara preda Limba Engleza si va profita de deschiderea copiilor pentru aceasta limba straina, povestindu-le pe scurt fapte inedite petrecute de-a lungul istoriei dar si mentionand diverse citate celebre:
„All grown-ups were once children.” – Antoine de Saint-Exupery
„Children are the living messages we send to a time we will not see.” – John W. Whitehead
„Develop a passion for learning. If you do, you will never cease to grow.” – A. D’Angelo
„Think and grow rich.” – Napoleon Hill
… si cu fiecare ora copiii primeau cate un citat. Unii erau atenti, altii nu. Cativa si le si notau.
Doamna profesoara avea o placere deosebita sa caute saptamanal cate un citat pentru copiii ei. E drept ca unele citate o indemnau chiar si pe ea sa mediteze. E adevarat, viitorul cateodata pare atat de confuz si parca uneori muncea in van. Dar dorinta asta de a-si motiva elevii ii asigura energia necesara sa mearga mai departe. Si nu e departe ziua cand va incepe sa vada primele rezultate.
Clasa a VIII-a, luna mai. Ultima ora de dirigentie. Elevii, cu exceptia a 2-3, erau pregatiti pentru primul lor examen. Dar se plangeau de faptul ca lucrasera impreuna mult la ore pentru a intelege cat mai bine disciplinele predate. De curand, doamna profesoara de Istorie le povestise succint despre lagarele de concentrare naziste.
„Peste 2-3 ani, cititi cartea Reportaj cu Streangul de Gat. O carte scrisa in timpul detentiei autorului, reconstituita din fragmente scrise pe mici bucati de hartie, scoase de catre un gardian si apoi colectionate de catre sotia detinutului. Ce e remarcabil e modul in care se incheie aceasta carte, autorul avand puterea de a incheia, in ciuda detentiei foarte grele: Oameni, eu v-am iubit!”
Copiii sunt foarte atenti. Impactul pare mai puternic decat se astepta chiar si doamna profesoara.
Cu cateva zile inainte de examen, incep lucrarile de renovare a corpului vechi al scolii. Incepe sa se demoleze si zona respectiva devine un mic santier.
O zi inaintea primului examen. Doamna profesoara e la scoala pana tarziu dupa-amiaza. Copiii sunt liberi, probabil repeta si-si pun la punct ultimele nelamuriri… nu chiar. Cum da sa iasa din incinta scolii, observa 4-5 elevi de-ai ei care sunt pe santierul in lucru. Nedumerita, se duce sa vada ce fac. Si ei aranjau caramizi si le curatau. Ii ia prin surprindere cu prezenta ei si ii intreaba curioasa ce fac acolo…
„Doamna profesoara, construim o scoala noua!”
Ce considerati ca este de fapt personal project management?
Un răspuns
O poveste frumoasa !