Acasa » Piata imobiliara: povestea unei caderi cu sfarsit necunoscut

Piata imobiliara: povestea unei caderi cu sfarsit necunoscut

Tocmai citeam un articol in care se spunea ca in ultimul an si jumatate pretul apartamentelor a scazut in medie cu 40%. O reducere drastica, resimtita mai mult in Bucuresti decat in restul tarii (detalii aici).

Piata imobiliara este intr-un declin ce nu are nici cea mai mica tendinta de incetinire. Nici macar incercarile guvernului de a tempera lucrurile, prin lansarea programului Prima Casa, nu au dat rezultate. Analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu vorbeste, intr-un articol din Banii Nostri de o posibila abandonare a programului de catre guvern odata cu noua coalitie care ar putea ajunge la putere.

Prima Casa era menita sa stimuleze vanzarea locuintelor noi catre acei care doreau sa achizitioneze pentru prima data un imobil. A ajuns sa fie un program „pentru toata lumea” si a favorizat achizitia apartamentelor vechi. Doar 28% din credite au fost alocate pentru apartamente construite dupa 2008 (sursa).

Intr-un articol din luna mai 2009 spuneam ca preturile imobilelor se vor adapta pentru a intra in „raza de actiune” a sumei maxime din cadrul „Primei case”.

Se pare ca am avut dreptate, deoarece „Prima Casa” a avut un efect de „Pat a lui Procust”: apartamentele ieftine s-au scumpit iar cele scumpe s-au ieftinit (sursa). Dar nici acest lucru nu a ajutat prea mult pentru ca numarul contractelor incheiate a fost mai mic decat cel asteptat (aici ai informatii recente despre program).

Mai poate ceva (sau cineva) salva piata imobiliara romaneasca de o continuare a caderii? Ma indoiesc. Trendul este mult prea bine cimentat. El va trebui „sa-si faca treaba”, adica sa continue pana isi va consuma parcursul.

Doar o revenire economica va putea alunga psihoza negativa a marii mase a cumparatorilor, sigurul element care poate cu adevarat sa modifice cererea. Revenirea economiei romanesti pare sa fie dincolo de 2010, iar dupa revenire mai trebui sa treaca ceva vreme pentru ca piata sa arate semne de crestere.

O asemenea evolutie ar produce o continuare a blocajului, care a afectat intregul sector de populatie ce are o legatura oarecare cu piata imobiliara, persoane in calitate de vanzatori, cumparatori sau investitori. Singurii avantajati ar putea sa fie cei care au bani pusi deoparte pentru asemenea vremuri interesante, dar chiar si ei sunt in expectativa, pentru a prinde scaderea pietei la maxim.

Voi in ce situatie sunteti?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. In opinia mea tinerii(ne)casatoriti ar trebui sprijiniti mai adecvat de catre guvern pentru a-si permite achizitionarea unei locuinte.
    Criza a lovit puternic mai multe sectoare printre care si imobiliarele, eu cred ca abia in 2013 Romania va reusi sa treaca peste socul crizei.

  2. Eu as lua in calcul si simtul proprietatii la romani, care este mult mai puternic decat in alte tari. Si este sustinut deocamdta de o piata a inchirierilor insuficient reglementat.
    Asa ca eu m-as baza pe un calcul mai simplu cand vorbim de revenirea pietei imobiliare: cand din ce in ce mai multi vor gandi asa: „chiria la un apartament asemanator nu e mult mai mica decat rata. Deci ar merita sa cumpar.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!