Nici o altă industrie nu pune problema tipului de piele mai bine decât încălțămintea. Pantofii din acest material sunt un accesoriu râvnit și apreciat de către oricine tânjește după rafinament, durabilitate și aspect. Tocmai de aceea acest produs întrunește toate aceste caracteristici sub un singur obiect: încălțămintea. Cu toate acestea, datorită clasicei dispute dintre cele două mari categorii de piele: cea naturală și cea ecologică, piața cât și cumpărătorii își împart preferințele după criteriile acestora. Poți să te uiți aici după câteva modele care sunt realizate atât din piele naturală cât și ecologică, pentru a observa diferențe și asemănări.
Peielea ecologică
Un produs realizat de către om, acest tip de piele este extrem de populară datorită avantajelor pe care le are față de pielea naturală. Folosită în industrii precum încălțămintea, marochinăria, prelucrarea mobilei cât și auto, acest tip de piele este în primul rând aleasă datorită costului redus și efectului pozitiv asupra mediului. Pielea ecologică sau sintetică este realizată din PVC (Clorură de Polivinil) sau Polyuretan (PU) și se caracterizează prin următoarele:
Aspecte pozitive:
- Mult mai ieftină (1 ㎡ de piele naturală de calitate costă aprox. 120 de lei vs 36 pentru piele sintetică)
- Nu provine de la animale
- Varietate extrem de mare de culori
- Necesită puțină mentenanță
- Poate fi finisată pentru a-i oferi un luciu
- Destul de durabilă, chiar comparabilă cu cea naturală
- Poliuretanul nu este deloc toxic și nu dăunează mediului
- Poate fi curățat foarte ușor, chiar și cu o cârpă umedă
- Reține mai bine căldura
- Mult mai maleabilă, ușor de prelucrat și purtat
Dezavantaje:
- Se deteriorează destul de urât în timp
- Această piele nu permite aerisire deloc
- Textura este inferioară
- Ușor de penetrat și deteriorat
- Nu poate dezvolta lustrul și aspectul pieilor naturale
Pielea naturală
Adevărata piele este cea care provine prin tăbăcirea pieilor animalelor precum, vita sau oaia, unde pielea de vită este folosită în general pentru confecții rigide și durabile, iar cea de oaie la confecții foarte fine și maleabile. Pielea naturală reprezintă standardul și apogeul materialelor pentru confecția produselor de marochinărie, încălțăminte sau tapițare a mobilei.
Avantaje:
- Conține sebum, o substanță naturală, care protejează pielea și îi permite să se regenereze, regăsită chiar și în pielea fiecărei persoane
- Pielea naturală capătă în timp forma piciorului purtătorului, astfel devine o „a doua piele”
- Extrem de rezistentă
- Capacitate foarte bună de aerisire și eliminare a supra-încălzirii
- Pielea naturală este călduroasă iarna și răcoroasă vara
- Nu este inflamabilă
- Își păstrează proprietățile, rigiditatea și aspectul pentru o perioadă foarte lungă de timp
Dezavantaje:
- Preț ridicat
- Limitare din punct de vedere al culorilor și perfecțiunii
- Proces îndelungat de prelucrare și limitat din punct de vedere al posibilităților
- Necesită grijă și atenție specială
- Se deteriorează de la poluarea din atmosferă și întreținerea precară
- Vulnerabilitate la umiditate
În concluzie, alegerea tipului de piele pentru încălțămintea ta ține mai mult de viziunea ta ca om despre viață. Dacă îți pasă de animale și protecția mediului, atunci pielea ecologică îți va permite un plus de varietate și posibilități mult mai mare decât pielea naturală. Dar de cealaltă parte, pielea naturală este folosită și apreciată de către persoanele care vor un lucru sigur și bun, nu mai multe și inferioare. Poți consulta mai departe câteva noțiuni despre cum să recunoști pielea, dar în cele din urmă, tot ceea ce trebuie să știi este că într-adevăr naturalețea va fi în multe privințe superioară, dar datorită prețului ridicat și grijii pe care o necesită, variantele la fel de calitative din ziua de azi o pot substitui fără probleme.